Krokodýlí toulky do Lednice

8.10.2009 8:00 Milan Vojtek

Krokodýlí toulky do Lednice

Není to zase tak dlouho, co se tady objevil příspěvek, popisující výlet synka z Hané do končin jižně moravsko příhraničních. Kmotr v něm zamlčel, že se mu již o nějaký čas dříve dostalo upozornění na dočasný výskyt vozidel jeho srdci blízkých. Motorové vozy, řečené krokodýl, na jistý čas opanovaly vozbu výletního vlaku do Lednice.

Kmotr žel, na avízo nemohl reagovat, nicméně já jsem se alespoň trochu toulal po svých oblíbených místech, abych skutečně výjimečné cesty těchto vozů zdokumentoval. A byť už uplynul nějaký čas, možná vám pár létem vonících záběrů zpříjemní podzimní den.



Pro ty kdo neznají, od letošního roku tradiční turistické víkendové vlaky z Břeclavi do Lednice mají svůj ranní začátek v Brně a po třech (místo loňských čtyřech) párech spojů na lokálce končí večer svou cestu opět v Brně. Původní sestava vlaku byla od začátku sezóny M 262.018, Bdlm a M 131.1463, resp. 1448, nyní jezdí místo Bdlm čtyřnápravový Bix.
Jenže v létě utrpěl M 262.018 nezanedbatelné „bobinko“ v podobě prasklého rámu podvozku, a musel být v provozu nahrazen. Nejprve zaskočil motor 850.030, pak, aby nebyli cestující ošizeni o historii, nastoupil do akce prototyp 850.001.
Naštěstí odstávka dvěstědvaašedesátky netrvala dlouho a tak se na trať vrátil obvyklý historický pelmel. Jenže konec sezóny přinesl opětovně návrat prototypového krokodýla do Lednice. M 262.018 měla znovu problém, tentokrát ve spojce generátoru a sezónu už nedokončila. Tak se podařilo ještě pořídit další snímky s krokodýlem.
Není vyloučeno že krokodýly budeme na trati do Lednice ještě potkávat. Situace se totiž má tak, že oba hurvínky, které do Lednice podle potřeby zajíždí, mají motory přinejmenším „za zenitem“. Spíše ve stavu klinické smrti a M 262.018 na tom motoricky není zase o moc lépe.

23. května zaskakoval za nepojízdný motor M 262.018 krokodýl 850.030. Na předchozích snímcích je zachycenýv Lednici, na mém oblíbeném místě u Nového dvora a nakonec ještě na koridoru poblíž břeclavského letiště.

Jestliže 23. května se do Lednice podíval sériový krokodýl 850.030, hned následující den už byl v akci prototypový 850.001. Vypravil jsem se na něj znovu na klasická místa - asi i pro tu možnost srovnání.

O týden později 30. května ještě nebyl k dispozici M 262.018 a tak jel znovu motor 850.001. A protože byla zrovna výluka traťového úseku Břeclav - Boří Les, jel prototyp sólo, zatímco v Bořím Lese zůstaly dva hurvínky. Fotka vznikla u Podivína.

Naprosto stejná situace a sestava byla i další den. 31.5. se 850.001 vrací do Brna. Foto z nadjezdu v Břeclavi

Závěr provozu letošní sezóny opět s 850.001. Nyní již kombinovaná souprava, zachycená 26. září postupně v Lednici, u Nového dvora a pak ještě u Podivína. Na prvním snímku z této série i jeden z těch, se kterými je lokálka spojena, strojvedoucí a nadšenec do historických vozidel Václav Němec.

O den později, 27. září jsem byl opět na lovu krokodýla. Nechtěl jsem stále znovu a znovu fotky ze stejného místa, ovšem na lokálce do Lednice je výběr možností omezený časem a směrem slunečního svitu. Takže výsledkem jsou kompromisní záběry z Poštorné a poslední u nadjezdu ve Staré Břeclavi.

Poslední den letošního provozu lokálky do Lednice. Fotek je víc, ale opravdu by to bylo variací na jedno a to samé téma. Tak aspoň jedna, znovu z nadjezdu. A na shledanou (snad) na jaře.

Súvisiace odkazy