Lednické parní léto: Pět dnů se „skaličákem“

6.7.2013 8:00 Milan Vojtek

Lednické parní léto: Pět dnů se „skaličákem“

Lokálka z Břeclavi do Lednice je tématem, ke kterému se zde celkem často vracím. Dnešní příspěvek si klade za úkol seznámit a současně ještě i pozvat na svezení po této trati. Léto 2013 se totiž nese ve znamení zpestření programu historických jízd na této trati. Jezdí zde kromě hurvínka i parní vlak a i když nabídnu nějaké snímky z dosavadních dvou dnů, stále ještě jsou tři dny se skaličákem před námi.

Nuže, nahlédněte a pokud vás dílko zaujme, plánujte cestu.

 

 


Historické jízdy do Lednice v turistické sezóně mají své místo v kalendáři nostalgie již několik let. Letos dopravce upustil od loňského modelu, kdy z Brna do Lednice vyrážel M 262.018 a se startem z Břeclavi na pojížďky mezí okresním městem, Mikulovem a Lednicí mu sekundoval Hurvínek. Stávající scénář je takový, že provoz je zcela v režii menšího z obou zmíněných motorových vozů, který zaobstarává čtyři páry vlaků na trati Břeclav - Lednice. Jezdí pravidelně v soboty a neděle, dále pak ve státní svátky a to až do konce září. S jednou výjimkou. Tou je poslední sobota v měsíci, kdy se jede v parní trakci.

Pomůcka pro zapamatování odjezdů z Břeclavi je snadná: Čtyři jízdy, vždy deset minut po liché, počínaje devátou hodinou. Tedy 9.10, 11.10, 13.10 a 15.10 hodin. Stejně tak si lze uložit do paměti čtyři časy odjezdů z Lednice: vždy 25 minut po sudé, počínaje desátou hodinou. To znamená, že časy návratů jsou v 10.25, 12.25, 14.25 a 16.25 hodin. A aby byly termíny komplet, tak připomenu, že parní jízdy budou ještě ve dnech 27.7., 31.8. a 28.9.

Boří les - Poštorná

Premiérová jízda parního vlaku projektu Lednické parní léto připadla na datum 25. května. Původně jsem si říkal, že bych to třeba udělal spolu s cyrilometodějskými oslavami v Mikulčicích jako součást víkendové služby. Oznámení, že Miloš Zeman téhož dne míří na Vysočinu, aby v obci Tři Studny otevřel studánky, vystavilo plánům definitivní stopku. Jojo, poté, co v Chrastavě jistý človíček vyjádřil sympatie k českým tzv. státníkům paintballovou pistolí, nelze podobné akce podcenit. Proto jsem měl v úkolech cestu na Vysočinu, leč vyšel čas alespoň na první cestu do Lednice, ze které je první porce snímků. Pokud vás zaskočil závoj dýmu nad soupravou, pak souhlasím a potvrzuji, ano, květen byl takový. Počasí spíše evokovalo pozdní listopad, než vrcholící jaro.  

Poštorná - Charvátská Nová Ves

Lednice

Fotky z první jízdy byly zjevně za podmínek, které jsou na míle vzdáleny představám pro ideální jarní počasí. Proto jsem s napětím očekával, zda druhý pokus, jízdy na konci června, nabídnou lepší příležitost. Dočkal jsem se. A protože jsem tentokrát oficiální službu neměl, mohl jsem si to užít.

Boří les - Poštorná

Poštorná

Lednice

Charvátská Nová Ves - Lednice rybníky, lokalita Rytopeky

Výjezd z Břeclavi

Rytopeky

Boří les - vjezd

Návrat ze třetí jízdy měl trochu pikantní příchuť, kde se šotouš Shalomek dostal do střetu zájmů. Udělal jsem výše uvedený snímek a přejížděl po panelce za nádražím k mostu přes novou Dyji. Tam jsem chtěl udělat další snímek. Jenže mi cestu překřížila kouřová clona a typický zápach. Cykloturisté už okukovali oheň, který pára zapálila. No nic, volám 112, hlásím požár malého rozsahu a upřesňuji místo. Odkládám foťák a lezu do firemanů a haixů. Vzápětí mi SMS na mobilu potvrzuje, že k ohni operační povolává i naši jednotku. No, než přijeli, oheň jsem zadupal a tak volám ještě na 112, že je to uhašeno. Jednotky jsou ale na cestě a po příjezdu dalších hasičů hlásím ještě likvidaci. Velitel naší jednotky mi poděkoval, jak je jeho zvykem. Prý jsem to měl nechat rozhořet. No nic, pohled na hodinky... Ano, právě v tuto chvíli vlak vyjel z Břeclavi. Cesta k mostu je zbytečná. Náhradou je snímek hned pod tímto textem, na vjezdu do Bořího lesa.   

S dominantou Poštorné

Lednice

A teď trochu oficiálněji

Příjemné překvapení připravily na turistickou sezónu České dráhy pro výletníky, kteří si za cíl cesty zvolili perlu jižní Moravy, Lednici na Břeclavsku s jejím zámkem a parkem. Každou poslední sobotu v měsíci mohou jet vlakem s parní lokomotivou.
Sezónní dopravu turistů do Lednice, pravidelně ve víkendové dny, případně i ve státní svátky zajišťují až do konce září zvláštní historické vlaky. Jízdní řád obsahuje čtyři páry vlaků z Břeclavi do Lednice a zpět. Pravidelně jezdí starý motorový vůz s přezdívkou Hurvínek, jehož kapacitu zvyšuje přívěsný vůz s možností přepravy jízdních kol. Každou poslední sobotu pak jezdí parní lokomotiva s přezdívkou Skaličák a se soupravou historických vozů typu Rybák. I tam je možnost přepravy bicyklů. „Jedná se o novinku, kterou chceme zpestřit nabídku na trati do Lednice,“ komentoval zavedení pravidelných vlaků s parní lokomotivou Michal Teplík z Krajského centra osobní dopravy v Brně. V případě, že se nabídka osvědčí, nebude chybět ani v jízdním řádu na další léta. 
„Víme, že dnes jede pára, tak jsme přijeli. Je to nádherná trať,“ prozradila skupina nadšenců, vyzbrojených fotoaparáty a kamerami. Podle registrační značky auta bylo zjevné, že se na jih Moravy vydali z Olomouckého kraje. Nejeli se ale povozit, nýbrž zachytit parní vlak v krajině. Bylo ale nemálo lidí, kteří chtěli jet vlakem s dýmajícím strojem v čele. „V průměru jsme každou cestu vezli kolem stovky lidí. Ale kapacita soupravy je vyšší, klidně bych jich uvítal ještě víc,“ konstatoval vlakvedoucí Stanislav Šalda. Patří k těm nejlepším, které České dráhy v Břeclavi mají a doprovází třeba i soupravu historického Orient Expresu. „Pro některé to je zážitek. Bylo ale zábavné sledovat jednoho tatínka, který si cestu vysloveně užíval, zatímco dítko, nezvyklé na veškerý ten šramot a hukot parního vlaku, se vyděšeně drželo okna,“ komentoval dění  soupravě jeden z účastníků jízdy. „Škoda jen, že tato akce nemá ze strany Českých drah větší propagaci, jsou tady fandové, kteří o akci vědí, ale i lidé, kteří o nasazení parní lokomotivy neměli tušení. Myslím, že by tu atrakci měly dráhy lépe prodat,“ dodal.

O cestující a bicykly nouze nebyla.

No a klasika z mého normovaného místa chybět nemůže.

Súvisiace odkazy