Na trať do Lednice se vrátil nákladní vlak

24.5.2007 22:11 Milan Vojtek

Na trať do Lednice se vrátil nákladní vlak

Je sobota 19. května, nádherné slunečné počasí a na prvním nástupišti břeclavského nádraží stojí neobyčejný vlak. Modrý stroj, jemuž licenční francouzský motor věnoval svou přezdívku pielstick a miniaturní konvoj služebního vozu a čtyř dvounápravových vozů. Běžný manipulák? Ano, možná. Před lety ano, ale dnes? Pielstick T 466.0007 má totiž namířeno do Lednice, kde nákladní vlak jel naposledy před notnou dávkou let.

Vysvětlení? Jednoduché, kolem vlaku se potuluje skupina lidí různého věku, ověnčených fotoaparáty. Takže už jsme doma. I u nás se dostáváme do situace, kdy se najde skupina lidí, schopných sáhnout do kapsy, a zaplatit mimořádný výjezd požadovaného vozidla. Pravda, nejedná se zrovna o malé částky a tak jsou předmětem zájmu častěji přeci jen cenově dostupnější stroje s motory a ne parními stroji.

Z Bořího Lesa do Poštorné 

 

Křižování v Poštorné - jeden z velkých úspěchů organizátorů akce

Odjíždíme z Poštorné.... tedy jen po přejezd u keramičky...

... protože tam je další fotohalt

 

Na hrázi...

Po prvním náznaku, že by se mělo něco takového uskutečnit, jsem se začal pídit, kdo by mohl mít akci na svědomí. Vzpomněl jsem si, že již vloni připravil Ing. Lukáš Hučko výjezd modrého stroje na trať do Ždánic a tak jsem vyslal průzkumnou sondu, zda i v této jízdě nemá náhodou prsty. Nemýlil jsem se a zásluhou vstřícnosti pořadatelů jsem i já napochodoval na nástupiště nádraží, aby se zařadil mezi aktéry jízdy. Modrý stroj, který se na seznam historických vozidel dostal po smutném osudu rovněž modře vylakovaného kousku s pořadovým číslem 13 tak vyčkal na nástup fotošílenců do hytláku a vyjel na trať do Lednice. Akce byla dobře utajená a tak se víceméně obešla bez parazitujících šetřílků, neochotných se na konání podílet. Pořadatelé samozřejmě mysleli i na ně a tak byl stroj v čele vlaku mimo fotohalty patřičně dekorován. Výběr fotozastávek byl dobrý a potěšil i mě, který kolem lokálky nejednou řádil autem i na kole. Takže není co dodat, jen poděkování pořadatelům za možnost připojit se k akci a za dokonalou přípravu.

 

 přejezd polní cesty u Nového dvora

U Nového dvora se stálo ještě jednou. A fotilo se ze země i z posedu.

Přejezd u Rytopek

Zastavení v místech, kde se točil výbuch pro film Carský kurýr

za zastávkou Charvátská Nová Ves

Závěrem ještě malé ohlédnutí za tratí, kudy vlak projel. Lokálka z Břeclavi do Lednice neměla ještě někdy v osmdesátých letech minulého století nouzi o využití. Manipulační vlak, který byl vzorem pro sobotní jízdu, zajišťoval přísun vozů pro keramičku PKZ v Poštorné a lednickou Frutu. Tam putovalo i uhlí, protože konzervárnu zásoboval teplem kotel parní lokomotivy. Nákladní doprava vzala za své a lokálka měla i několik let úplného zastavení provozu. V současnosti je využita pro sezónní víkendovou dopravu turistů do Lednice. Její další osud může určit chystané dělení ČD, protože břeclavské depo – zázemí pro historický motorový vůz M 131.1, má připadnou Cargu.

Vjíždíme do Bořího lesa

Požadavky fotografů bez problémů plnil strojvedoucí Václav Němec

Súvisiace odkazy