ČD vypsaly soutěž na dodavatele 90 expresních vagónů

21.8.2018 8:00 Mgr. Petr Šťáhlavský Zdroj: České dráhy - tisková zpráva

ČD vypsaly soutěž na dodavatele 90 expresních vagónů

České dráhy pokračují v modernizaci dálkových vlaků. Jako náhradu starých vagónů poptávají výrobu dalších 90 moderních osobních vozů. S vítězem tendru uzavřou rámcovou smlouvu a vozy budou odebírat podle skutečných potřeb provozu a uzavřených kontraktů na dopravní obslužnost.

 

 

 


„České dráhy mají v provozu stále desítky starších osobních rychlíkových vagónů lidově přezdívaných koženka. Tyto vagóny chceme v příštích letech z běžného provozu vyřadit a nahradit je komfortními vozy s klimatizací, wifi nebo elektrickými zásuvkami, ze kterých si mohou naši cestující napájet mobilní telefony, tablety nebo notebooky. Aby se nám tento záměr podařil, potřebujeme nakoupit další moderní vagóny pro dálkové spoje,“ vysvětluje vypsání další soutěže na moderní vagóny Miroslav Kupec, člen představenstva Českých drah odpovědný za techniku, servis a majetek.


Vizualizace interiéru 1. třídy © České dráhy

Poptávané vozy mají být určeny pro vnitrostátní a mezistátní vlaky s rychlostí do 200 km/h. Cestujícím nabídnou moderní klimatizovaný a tlakotěsný interiér s ergonomickými polohovatelnými sedačkami. Cestující budou mít k dispozici elektrické zásuvky 230 V i USB konektory pro napájení své přenosné elektroniky, wifi připojení k internetu a moderní audiovizuální informační systém. V běžném provozu půjde z vagónů sestavit až desetivozová pevně spojená souprava s tlakotěsnými průchody, podobně jako u rychlovlaků.


Vizualizace interiéru 2. třídy - místo pro vozíčkáře © České dráhy

S vítězem tendru uzavřou České dráhy rámcovou smlouvu na dodávku až 90 vagónů různého provedení, např. 1. nebo 2. třídy, se zázemím pro přípravu občerstvení (bistrovozy) nebo multifunkční s vybavením pro nástup a cestování osob na vozících, pro cestující s malými dětmi (místo pro kočárek, přebalovací pult, dětské kino) a s místem pro přepravu jízdních kol. Jednotlivé typy vozů pak budou odebírány podle skutečných potřeb národního dopravce a podle výkonů, které v rámci služeb ve veřejném zájmu bude zajišťovat.


Vizualizace interiéru 2. třídy - dětské kino © České dráhy

České dráhy v současnosti rozsáhle modernizují dálkové vlaky. Na konci června uzavřely s konsorciem Siemens-Škoda kontrakt na výrobu 50 moderních osobních vlaků pro expresní linku Praha - Brno s pokračováním do Bratislavy a Budapešti a s ÖBB se dohodly na odkoupení 41 starších, ale moderně vybavených vozů s klimatizací a možností provozu rychlostí až 200 km/h. Moderní klimatizované vozy dnes společnost nasazuje například na expresy a běžné rychlíky z Prahy do Českých Budějovic nebo do Chebu, a to jak přes Plzeň tak přes Ústí nad Labem a Karlovy Vary. Většina starých vagónů je nahrazena modernějšími a komfortními typy také např. v rychlících z Prahy do Hradce Králové a Trutnova.

Úvodní ilustrační snímek: První modernizovaný vůz ex ÖBB (Pars nova 2016) CZ ČD 61 54 21-91 051-9 Bmz230
(27.6.2016, ZC VUZ Velim) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy