Železniční nostalgie Českých drah v roce 2019

14.3.2019 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský Zdroj: České dráhy, a.s.

Železniční nostalgie Českých drah v roce 2019

I když to tak venku možná zrovna nevypadá, blíží se jaro a s ním i začátek sezóny jízd nostalgických vlaků Českých drah a akcí jejich muzea v Lužné u Rakovníka. A protože náš národní dopravce nedávno v podivuhodné tichosti zveřejnil své letošní plány v obou uvedených sférách, rozhodli jsme se je zprostředkovat čtenářům internetového magazínu VLAKY.NET - i s upozorněním na jejich možné ohrožení nastupující novou strategií ČD v oboru železniční nostalgie.

Abychom nebyli obviněni z nepřesnosti, nejprve uveďme, že první nostalgické vlaky Českých drah už vyjely, a to v sobotu 9. března. O jízdě stříbrného šípu M 260.001 z Prahy do Stochova na Den s T. G. Masarykem v Lánech jsme vás informovali formou pozvánky, která nám přišla z tiskového oddělení ČD. Tiskovou zprávu o druhé akci naše redakce neobdržela, a tak nám bohužel unikla. Šlo o zvláštní vlaky vedené lokomotivou 314.303, které jezdily po trase Olomouc hl. n. – Olomouc–Řepčín a zpět u příležitosti výstavy For model, propagované ovšem na webu ČD, jak si můžeme alespoň zpětně ověřit. Jestliže jste tak učinili, možná jste si povšimli, že stránka Vlakem za zážitky funguje ještě na starém portálu ČD, a to nikoliv nejlépe. Proto asi uvítáte možnost stáhnout si a uložit úplný přehled nostalgických jízd:


Plán nostalgický jízd ČD na rok 2019 (kliknutí do náhledu jej otevře celý ve formátu PDF)

V přehledu si povšimněte data 6. dubna, k němuž se váže celá přehršle nostalgických jízd a mezi nimi i ta, nazvaná Parní vlak na zahájení sezony v ČD muzeu. ČD Muzeum Lužná u Rakovníka, jehož „služební postavení“ ve struktuře ČD se v důsledku loňského zrušení DKV změnilo z „depa historických vozidel“ (DHV) na „centrum historických vozidel“ (CHV), i na rok 2019 připravilo celou řadu zajímavých akcí jako bonus ke svému běžnému provozu. Letos zažije také jednu nebývalou megaakci. protože ve dnech 28. a 29. září se stane místem oslav Národního dne železnice. Ty však budou poněkud menšího rozsahu, než tomu bylo v letech minulých, čemuž nasvědčuje i změna názvu na Den železničářů v muzeu. Kompletní kalendář akcí luženského muzea uvádí jeho web, ale nikoliv v uložitelné formě – tu jsme připravili my:


Plán akcí ČD Muzea na rok 2019 (kliknutí do náhledu jej otevře ve formátu PDF)

V době, kdy byly zveřejněny oba kalendáře, se však na známém dopravním webu objevila zpráva uvedená otázkou Omezí České dráhy nostalgii? A její text bohužel uklidňující odpověď nepřinesl: S výměnou vedení Českých drah v oblasti obchodu dojde i k revizi některých aktivit v oblasti železniční nostalgie. Podle člena představenstva Radka Dvořáka, který převzal obchod po Michalu Štěpánovi, je potřeba vyřešit i spolupráci s Národním technickým muzeem a ministerstvem kultury. „Péče o historická vozidla je pro nás nákladem navíc, ročně generuje ztrátu zhruba 40 milionů korun,“ řekl Dvořák. [...] Revizí projde i stávající nabídka nostalgických jízd. Mezi některými fanoušky železniční historie se šíří zvěsti, že má dojít k velké redukci, Dvořák to ale zatím odmítá. „Aktuálně probíhá analýza toho, jak jsou které jízdy ziskové [...]“.


Ing. Radek Dvořák, náměstek generálního ředitele ČD pro ekonomiku a obchod;
zdroj: Železničář

Zdá se, že vývoj železniční nostalgie ČD, nad jejímž směřováním jsme se tu (byť v obecné poloze) před rokem zamýšleli, se dostává do další fáze. Bude Ing. Radek Dvořák jejím ničitelem nebo spasitelem? Je pravdou, že ve vztahu k Českým drahám vystupoval v roli druhé, a to dokonce dvakrát. Poprvé, když po odvolání a následném odchodu bývalého generálního ředitele doplnil představenstvo, kterému nenadále chyběl třetí člen. A podruhé v obdobném případě, kdy stávajícímu náměstkovi generálního ředitele pro obchod skončilo funkční období a jeho úsek neměl kdo řídit. Tedy až na Ing. Dvořáka, který tak získal už druhou funkci ve vedení ČD. Obě měly být dočasné, ale s dočasností máme u nás historické zkušenosti. Tak či onak, výše nabízeným kalendářům slepě nevěřte a konání akcí si raději ověřte.

Úvodní snímek: Lokomotiva 423.094 při zahájení muzejní sezóny v Lužné u Rakovníka (13.5.2006)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy