ČD vypraví „stříbrný šíp“ na „Den s T. G. Masarykem“ v Lánech

5.3.2019 8:00 Mgr. Petr Pošta Zdroj: České dráhy - tisková zpráva

ČD vypraví „stříbrný šíp“ na „Den s T. G. Masarykem“ v Lánech

Tuto sobotu 9. března vypraví České dráhy speciální motorový vůz stříbrný šíp na Den s T. G. Masarykem v Lánech. Vlak pojede z hlavního nádraží v Praze do Stochova a připomene výročí narození prezidenta Osvoboditele. Hlavní program bude připraven v lánském Muzeu TGM, cestující se ale můžou těšit také na prohlídku salonku na pražském hlavním nádraží a prezidentské čekárny ve Stochově. Ze Stochova do Lán bude zajištěna kyvadlová autobusová doprava.

Na akci bude vypraven motorový vůz stříbrný šíp, jehož jízda navazuje na zvláštní parní vlaky, které byly na Den s TGM vypravovány na začátku tohoto století. Unikátní motorák stříbrný šíp, ve kterém bude pro cestující zajištěno drobné občerstvení, odjede v sobotu 9. března z pražského hlavního nádraží v 9:09.

Ještě před odjezdem můžou zájemci na pražském hlavním nádraží absolvovat komentovanou prohlídku Vládního salonku, která začne v 8:30. A nebude to jediný běžně nepřístupný prostor, který bude možné v tento víkendový den navštívit. Na stochovském nádraží bude veřejnosti zpřístupněna od 10:00 do 16:00 Masarykova čekárna. Zájemci si tu zároveň budou moci prohlédnout Stříbrný šíp (v době mezi příjezdem od Prahy a návratem zpět do metropole).

Ve stejnou dobu, tj. od 10:00 do 16:00 hod., bude mezi Lány, kde bude připraven pestrý program, a Stochovem jezdit autobusová linka, která zajistí odvoz a návoz návštěvníků akce k vlakům směr Kladno a od vlaku z Kladna.

Jízda stříbrného šípu také připomene den 14. března 1939, kdy se uskutečnila první prezentační jízda tohoto vozidla. Vůz tehdy ujel sto kilometrů dlouhý úsek z Prahy do Pardubic za 68 minut. O den později, po této jízdě pro novináře, vznikl Protektorát Čechy a Morava a další realizace vozidel této řady byla zrušena.

Jízdní řád motorového vozu stříbrný šíp
z Prahy hl.n. do Stochova a zpět (sobota 9. března 2019)
tam
stanice
zpět
09:09
Praha hl.n.
17:28
10:31
Stochov
16:23

Zpáteční jízdenka na stříbrný šíp včetně povinné rezervace stojí 449 korun. Jízdenky je možné zakoupit u všech pokladních přepážek ČD.

Program v Lánech

  • od 10 do 15 hodin oživená prohlídka Muzea TGM (setkání s prvorepublikovými četníky, legionáři a s prezidentem T. G. Masarykem) a ochutnávka oblíbených jídel T. G. Masaryka; jídla připraví Střední integrovaná škola Rakovník,

  • ve 13:00 pietní akt u jezdecké sochy, připomínka 169 let od narození Tomáše Garrigue Masaryka; vystoupí pěvecký sbor Chorus Laneum,

  • ve 13:20 vernisáž výstavy Národního hřebčína Kladruby nad Labem „Tož budeme sedlat“,

  • od 16:00 komponovaný pořad „Charlotta Garrigue Masaryková – Američanka, která se stala Češkou“

  • možnost návštěvy zahrady lánského zámku,

  • možnost návštěvy hřbitova s hrobkou rodiny Masarykových,

  • turistická vycházka Klubu českých turistů z Nového Strašecí a Stochova do Lán.


Plakát akce (kliknutí do náhledu jej otevře ve formátu PDF)

Podrobnosti najdete také na stránkách Českých drah a Muzea TGM.

O motorovém voze stříbrný šíp

Stříbrný šíp byl vyroben ke konci roku 1938 firmou ČKD Praha jako rychlíkový motorový vůz pro tehdejší Československé státní dráhy. Z důvodu začátku druhé světové války byla výroba následně pozastavena a jediný vyrobený exemplář sloužil v pravidelném provozu pouze do roku 1953, kdy byl definitivně odstavený. Nová éra tohoto unikátního motorového vozu se začala psát až po jeho nákladné rekonstrukci v roce 2016 v režii společnosti VÚŽ.

O společnosti České dráhy, a.s.

Akciová společnost České dráhy plní v České republice úlohu národního dopravce a na základě objednávky státu a krajů zajišťuje základní dopravní obslužnost státu. Loni využilo služeb společnosti přes 179 milionů zákazníků. V posledních letech došlo k výraznému omlazení vozidlového parku, a to v regionální i dálkové dopravě. Ve snaze zatraktivnit železniční dopravu a zvýšit konkurenceschopnost na otevřeném trhu investovala firma desítky miliard korun do nákupu a modernizace vozidel.

Úvodní ilustrační snímek: Revitalizovaný vůz M 260.001 opět na trati (30.6.2018, Božejovice) © Jan Kubeš

Súvisiace odkazy