Po kolejích už i nostalgicky

9.6.2020 8:00 -zz- Zdroj: České dráhy, a.s.

Po kolejích už i nostalgicky

Zákeřný koronavirus „nakazil“ také letošní plány nostalgických jízd po železničních kolejích České republiky, takže jejich sezóna začíná teprve nyní a velice pozvolna. Na nadcházející víkend oznamuje národní dopravce několik akcí, které časově navazují na otevření železničního muzea v Lužné u Rakovníka a na zatím jen poněkud nesmělé vyjížďky do jeho okolí. Internetový magazín VLAKY.NET pro své čtenáře připravil jejich přehled podle podkladů, které má k dispozici.

Párou Prahou (13. a 14.6.2020)

Projeďte se s námi historickým vlakem po nejkrásnějších tratích na území Prahy. Kdy? O víkendu 13. a 14. června. Neopakovatelná atmosféra nostalgické jízdy a jedinečné pohledy na hlavní město stojí za to! A svačinu si s sebou brát nemusíte. Ve vlaku je po celou dobu jízdy zajištěno občerstvení v historickém bufetovém voze.

Chcete se vrátit v čase a projet se metropolí parním vlakem? Máte možnost o víkendu 13. a 14. června, kdy se konají vždy dvě nostalgické jízdy. Historický vlak pojede po okružní trase Praha-Smíchov – Rudná u Prahy – Hostivice – Praha-Zličín – Praha-Smíchov.

Z pražského smíchovského nádraží zamíří parní vlak do Prokopského údolí, jehož kaňon dosahuje místy hloubky až 70 metrů a který vznikl erozní činností během posledního milionu let. Až do Rudné u Prahy jedeme po trati, jíž se přezdívá Hrbatá.

Z Hostivic do stanice Praha-Smíchov projíždí vlak po trase tzv. Buštěhradské dráhy, na které překonává 150 výškových metrů. Pro svůj profil, okolní přírodní scenérie a dva historické viadukty si trať vysloužila označení odvozené podle známé rakouské horské železnice – Pražský Semmering.

Závěrečný úsek cesty umožňuje přímo z vlaku obdivovat bájnou vyšehradskou skálu, pankráckou pláň s moderními budovami a ze železničního mostu přes Vltavu panorama historické Prahy s majestátním Hradem.

A kolik stojí jízdné? Okružní jízda (ze Smíchova na Smíchov) stojí 290 Kč, děti ve věku 6 až 18 let a držitelé průkazů ZTP a ZTP/P mohou cestovat do minulosti za 190 Kč. Děti do 6 let cestují zdarma (bez nároku na místo k sezení).

Pokud pojedete jen část trasy, zaplatíte za úseky: 

  • Praha-Smíchov – Praha-Zličín, Rudná u Prahy – Praha-Smíchov: 250 Kč (zákládní globální cena)/150 Kč (snížená globální cena),
  • Praha-Smíchov – Hostivice, Rudná u Prahy – Praha-Zličín, Hostivice – Praha-Smíchov: 210 Kč (základní globální cena)/110 Kč (snížená globální cena),
  • Praha-Smíchov – Rudná u Prahy, Rudná u Prahy – Hostivice, Hostivice – Praha-Zličín, Praha-Zličín – Praha-Smíchov: 170 Kč (základní globální cena), 70 Kč (snížená globální cena).

Do parního vlaku je možné nastoupit jen s předem zakoupenou jízdenkou. Jízdenky se prodávají ve všech pokladnách ČD.

Další informace najdete na této stránce, v dodatečně (10.6.2020) vydané tiskové zprávě a na plakátě (po klinutí do náhledu se zobrazí ve formátu PDF):

Léto na Bechyňce aneb S nostalgií po Křižíkově dráze (13. a 14.6.2020)

Nenechte si ujít nostalgické jízdy na lokálce mezi Táborem a Bechyní! I v letošním roce se koná Léto na Bechyňce a po naší první elektrifikované trati budou opět jezdit o víkendech a svátcích od 13. června do 13. září historické vlaky.

Lokálka mezi Táborem a Bechyní patří k jihočeským unikátům. Stala se první železnicí u nás, na které jezdily vlaky poháněné elektřinou. Průkopnickou dráhu navíc zdobí jeden stavitelský klenot – elegantní most Bechyňská duha.

V rámci akce Léto na Bechyňce se můžete po této trati svézt o víkendech a svátcích na vybraných pravidelných spojích historickým elektrickým vlakem vedeným lokomotivou řady E 422 přezdívanou Bobinka.

Vlaky mezi Bechyní a Táborem sice neprojíždějí žádným tunelem a řeku Lužnici překonávají jen po dvou viaduktech, přesto stojí tato lokálka za projížďku. Od stanic a zastávek na trati můžete podniknout výlety různé obtížnosti, které uspokojí i vybíravé turisty.

U stanic a zastávek na trati najdete jednotlivá zastavení naučné stezky Bechyňka. Informační tabule jsou doplněny mapami s vyznačenými turistickými cíli v okolí. Stačí si vybrat a vydat se na túru. 

V Bechyni určitě s dětmi navštivte opravenou remízu. Najdete v ní modelové kolejiště Pavla Kohoutka. Letos je remíza otevřena 13. a 27. června, 11. a 25. července, 8. a 22 srpna a 5. a 12. září, vždy od 10:00 do 14:30 hod. Vstupné stojí 20 Kč, děti do 6 let zdarma.

Celou pozvánku najdete na této stránce. Souhrnné informace o nostalgických jízdách v rámci Léta na Bechyňce jsou k dispozici zdev dodatečně (10.6.2020) vydané tiskové zprávě a v informačním materiálu (po klinutí do náhledu se zobrazí ve formátu PDF):

Parním vlakem z muzea k Berounce (13.6.2020)

Pojeďte s námi historickým vlakem taženým parní lokomotivou kremák z Lužné u Rakovníka k Berounce, na Křivoklát a do Berouna. Program výletu si můžete sami zvolit. A kdy? Nostalgické jízdy se konají o sobotách 13. června a 4. července.

Hledáte tip na výlet s příjemnou dávkou železniční nostalgie? Přijeďte 13. června nebo 4. července do Lužné u Rakovníka. Prohlídku zdejšího železničního muzea můžete spojit s projížďkou parním vlakem k hradu Křivoklát a do povodí Berounky.

Z parního vlaku, který poveze lokomotiva Kremák, můžete vystoupit nejen v cílové stanici v Berouně, ale také na Křivoklátě a prohlédnout si hrad, v Roztokách u Křivoklátu a vykoupat se v řece Berounce nebo jen pozorovat vodácký provoz, či třeba ve Zbečně, kde lze navštívit památku lidové architektury Hamousův statek.

A kolik stojí jízdné? Zaplatíte jízdné podle běžného tarifu ČD (TR 10) plus povinnou místenku Nostalgie za 70 Kč. Využijte možnost předprodeje. Jízdenky do parního vlaku si můžete koupit v e-shopu ČD a také ve všech pokladnách ČD.

Zbylé jízdenky se budou doprodávat v parním vlaku. Ve vlaku koupíte ale pouze jednosměrné jízdenky (tam nebo zpět) za tyto ceny:

  • Lužná u R. až Městečko u Křivoklátu – Beroun 160 Kč/děti 6 až 15 let 120 Kč,
  • Lužná u R. – Křivoklát nebo Křivoklát – Beroun 120 Kč/děti 6 až 15 let 80 Kč,
  • děti do 6 let zdarma (bez nároku na místo k sezení).

Při nákupu jízdenky v parním vlaku neplatí žádné slevy ani zaměstnanecké jízdní výhody.

Změna parní lokomotivy je vyhrazena.

Další informace najdete na této stráncev dodatečně (10.6.2020) vydané tiskové zprávě a na plakátě (po klinutí do náhledu se zobrazí ve formátu PDF):

Kozel expresem na pivo do Velkých Popovic (13.6.2020)

Patříte mezi milovníky zlatistého moku? Pak se s námi svezte Kozel expresem do pivovaru Velké Popovice! Motoráček odjíždí každou sobotu z pražského hlavního nádraží. V ceně zpáteční jízdenky je také prohlídka pivovaru.

Nemáte plány na sobotu? Svezte se s námi motoráčkem na netradiční návštěvu známého pivovaru ve Velkých Popovicích. Každou sobotu od 13. června do 19. září můžete absolvovat netradiční návštěvu známého pivovaru ve Velkých Popovicích.

Z pražského hlavního nádraží odjíždí první víkendový den vždy v 10:19 hod. Kozel expres, tj. motorový vůz řady 810, který vás doveze na prohlídku pivovaru do Velkých Popovic.

Kozel expres vás proveze mezi Strančicemi a Velkými Popovicemi po 5,5 km dlouhé pivovarské vlečce, kterou nechal zrekonstruovat Plzeňský Prazdroj na vlastní náklady.

Na vlečce došlo nejen na výměnu pražců, návěstidel, propustku, opravy a úpravy přejezdů, ale také na likvidaci křovin a porostů u tratě. Po vlečce postavené v letech 1903 až 1905 totiž projel poslední vlak v roce 2005. 

Za jízdenku do Kozel expresu zaplatíte 430 Kč. V této ceně je zahrnuto nejen zpáteční jízdné, ale také prohlídka pivovaru. A pokud si dáte v Kozlovně oběd, můžete si k němu dopřát jedno pivo zdarma.

V předprodeji on-line koupíte jízdenky do Kozel expresu pouze na stránkách pivovaru. Doprodej jízdenek přímo ve vlaku. V Kozel expresu neplatí žádné slevy ani tarifní výhody.

Vlaky nejsou vedeny muzejním vozidlem. Změna termínu, vozidel a programu akce je vyhrazena.

Další informace najdete na této stránce; plakát k dispozici není ,místo něj jen symbolický ilustrační snímek:

Prameny a odkazy:

  1. ČD Nostalgie
  2. Muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka
  3. Vlakem na výlet – České dráhy
  4. Kudy z nudy

Úvodní ilustrační snímek: O nadcházejícím víkendu vyrazí na koleje také táborská „bobinka“
(18.5.2016, Bežerovice) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy