Letošní železniční muzejní sezónu obohatí „heligón“

10.4.2019 16:00 Mgr. Petr Šťáhlavský Zdroj: České dráhy - tisková zpráva

Letošní železniční muzejní sezónu obohatí „heligón“

V letošním roce by měla na koleje vyjet jedna z nejstarších dochovaných lokomotiv u nás s přezdívkou heligón. České dráhy ji po několika desetiletích odstavení opravují do provozuschopného stavu. Stane se tak jednou z nejstarších provozních lokomotiv v Evropě.

„Lokomotiva pochází z roku 1906. Z více než 450 vyrobených kusů se v celé Evropě zachránily pouze tři. Jeden u nás a další dva stroje jsou odstaveny v muzeích v rakouském Strasshofu a ve slovinské Lublani,“ říká Miroslav Kupec, předseda představenstva a generální ředitel ČD a dodává: „Právě jen ten náš heligón bude opět po půl století odstavení uveden do provozuschopného stavu. A to i díky úsilí mnoha fanoušků, kteří s námi na opravě spolupracují. Lokomotiva 414.096 byla vyřazena z provozu v roce 1967. Pak stála nechráněna před povětrnostními vlivy několik desetiletí jako pomník v Českých Velenicích, odkud byla převezena na kryté stání do muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka.“

Oprava více než stoletého stroje byla velmi náročná. Při jeho obnově nechaly České dráhy udělat ve specializovaných firmách jen kotel, dvojkolí a s využitím dotace Ministerstva dopravy ČR tendr, jinak byl historický unikát rekonstruován svépomocí v  dílnách Centra historických vozidel v Lužné u Rakovníka. „Teď se s ním musíme seznámit. Lokomotiva byla půl století odstavená a nikdo z nás se s touto řadou v provozu nesetkal. Máme ale informaci, že ještě žijí dva strojvedoucí, kteří ji zažili v provozu. Spojíme se s nimi a zkusíme získat informace od nich. Také naši současní strojvedoucí si musí mašinku postupně osahat, sžít se s ní a poznat, co taková stará dáma potřebuje. Až praxe pak ukáže, jaké jsou její možnosti v běžném provozu ČD nostalgie, ale již nyní víme o velkém zájmu o tento stroj u našich i zahraničních fanoušků,“ upřesňuje Miloslav Kothera, ředitel Centra historických vozidel ČD, pod které ČD Muzeum spadá.

Ohromný zájem železničních fanoušků i laické veřejnosti u nás a v zahraničí je pochopitelný. Heligón, jak se lokomotivě přezdívalo pro její baňatý komín připomínající roztrub stejnojmenného žesťového hudebního nástroje, nebo služebně také řada 414.0 u tehdejších ČSD, má svůj původ ještě za Rakouska-Uherska. Vyráběly ji v letech 1885 až 1909 všechny významné rakouské lokomotivky. Během té doby vyprodukovaly 453 lokomotiv, které se po 1. světové válce rozdělily mezi nově vzniklé železnice Polska, Československa, Rakouska a menší počty byly přiděleny také do Itálie, Jugoslávie a Rumunska. 

Heligón čeká letos po více než 50 letech od odstavení a po více než 110 let od vyrobení poprvé zatopení. Na tuto událost s napětím čekají všichni, kdo se na opravě podíleli, i železniční fandové. „Předpokládáme, že v květnu si stroj odbyde technicko-bezpečnostní zkoušku (TBZ). Dále musíme předložit všechny potřebné dokumenty na Drážní úřad a počkat na schválení. Do prázdnin, pokud vše dobře půjde, bude hotovo a můžeme vyjet. TBZ si mašinka odbyde na tratích kolem Lužné a také hlavně zde by se měla letos objevit na nostalgických jízdách. Půjde o parní vlaky například do Rakovníka, Stochova nebo na známé dráze s muzejním provozem Kolešovce,“ doplňuje Miloslav Kothera.

Lokomotivní řada 414.0 vznikla v Rakousku-Uhersku pro provoz na náročných horských tratích, kde měla dopravovat nákladní vlaky. První stroje byly určeny pro alpskou Arlberskou dráhu se sklony až 31 promile a postupně se rozšířily na množství náročných tratí v celé rakouské části monarchie od polské Haliče, přes Čechy a Moravu a různé regiony Rakouska až k Jaderskému moři. V období 1. světové války byly hojně využívány při přepravě vojenských transportů.  

Lokomotivy řady 414.0 měly omezenou maximální rychlost na pouhých 35 km/h a indikovaný výkon byl až 700 koní. Průměr hnaných kol byl pouze 1100 mm, tedy přibližně jen polovina průměru velkých rychlíkových lokomotiv z přelomu 19. a 20. století. Tyto parametry ji umožňovaly dopravit na rovině nákladní vlak o hmotnosti až 1 650 tun rychlostí 30 km/h. Na stoupání 10 promile mohla dopravovat ještě vlak o hmotnosti 580 tun rychlostí 15 km/h a na stoupání 25 promile dosáhla stejné rychlosti s vlakem o hmotnosti ještě 220 tun.

ČSD získaly po vzniku republiky 119 lokomotiv. Navzdory jejich nízké rychlosti a pozdějším dodávkám výkonnějších strojů došlo k jejich plošnému vyřazování až v 60. letech 20. století. V té době sloužily více než 50 let staré lokomotivy heligón hlavně na posunu a při obsluze vleček.

Zachráněná a do provozu se vracející lokomotiva 414.096 měla původní označení u císařsko-královských státních drah k.k.St.B. 73.368 a byla vyrobena v lokomotivce StEG ve Vídni v roce 1906. Na našem území jezdila například ve výtopnách Přerov, Praha-Smíchov a České Budějovice.

Poznámka editora:

Použité fotografie ČD pocházejí z prvního oficiálního fotografování opraveného stroje. Úvodní snímek v plné velikosti si můžete zobrazit tady.

PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy