Naše téma: S „orchestrionem“ na věčné časy a nikdy jinak!

14.1.2019 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naše téma: S „orchestrionem“ na věčné časy a nikdy jinak!

Pokud cestujete vlakem po lokálkách nebo regionálních tratích, tak asi víte, že ne všude jezdí zrovna nejmodernější soupravy. Určité zlepšení v Moravskoslezském kraji slibují na příští rok České dráhy. Zmodernizují malé motoráky. Na nové vlaky si ale musí cestující ještě počkat. Motorák řady 810: fandové železnice mu přezdívají třeba „skleník“ podle toho, že je v něm v horkém létě docela teplo. Právě tyto malé vozy z Vagónky ve Studénce mají projít v příštím roce v Moravskoslezském kraji velkým omlazením.

Tuto „potěšující“ zvěst přinesl dne 31. prosince 2018 internetový portál Českého rozhlasu, aniž tím ovšem chtěl přispět k silvestrovskému veselí. A včera, tj. 13. ledna 2019, ji oprášil a rozvedl známý dopravní web. Má jít o 19 motorových vozů, které projdou poměrně zásadní modernizací v DPOV, a.s., zřejmě v jejím provozním středisku oprav (PSO) Veselí nad Moravou, které má s pracemi na těchto vozidlech bohaté zkušenosti. Je to zpráva pro leckoho šokující, zvláště uvážíme-li fakt, že slovenský národní dopravce se svých orchestrionů už poměrně dávno zbavil – ať už rekonstrukcí, odprodejem nebo šrotací. Kolik jich doposud zbývá tomu našemu, to si můžete sami spočítat v poslední zveřejněné statistice vozidel ČD. Důvodem jejich „nesmrtelnosti“ je skutečnost, že v provozu především na lokálkách jsou zatím nenahraditelné.


Vůz 810.533-0 dostal roku 2011 v PSO Veselí n.M. mimo jiné polospouštěcí okna
(17.9.2011, Suchdol nad Odrou) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Moravskoslezský kraj svůj požadavek na národního dopravce opírá o tyto skutečnosti: smlouva o přímém zadání provozu na dotčených tratích od 12/2019 do 12/2025 se společností České dráhy a.s.; připravovaná veřejná soutěž na dotčené tratě od 12/2025 do 12/2035(2040); nedostupnost vhodných nových i ojetých dieselových souprav na evropském trhu; nejasná perspektiva dieselových pohonů v evropském prostoru; příprava přechodu veřejné dopravy v MSK na zcela bezemisní způsoby dopravy; požadavky na instalaci systémů ETCS na nová vozidla; sklonové poměry na dotčených tratích a potřeba výkonových parametrů vozidel; počty cestujících na dotčených tratích a možnost variabilního zařazování vlečných vozů; plány SŽDC na elektrizaci některých dotčených tratí s dnes nejasným termínem.


Interiér vozu 810.533-0 po nedávné částečné modernizaci v PSO Veselí n.M.
 (17.9.2011, Suchdol nad Odrou) © PhDr. Zbyněk Zlinský

K požadované rekonstrukci vozů pak výše zmíněný druhý zdroj uvádí: Kraj například požaduje zvýšení rozteče sedadel na úkor jejich počtu. Motorák bude mít po modernizaci 45 míst k sezení, dnes má 54 míst. Kraj požaduje systém klimatizace, který by nesnižoval výkon motoru, který je přenášen na nápravy. Záchody budou i po modernizaci gravitační, tedy exkrementy budou padat na koleje. „Instalace vakuových uzavřených typů toalet do vozidel řady 810 je velmi komplikovaná a zavdává příčinu k mnoha poruchám. Z tohoto důvodu tento typ toalety nepožadujeme,“ píše kraj. V rámci modernizace bude dosazen například nový motor, wifi, elektrické zásuvky, dveře nebo informační systém. Vlak bude moci být v korporátním kabátu Českých drah, čalounění sedaček ale bude muset odpovídat manuálu kraje.


Variabilní vratná souprava 810.586-8 + 93-29 089-2 + 810.678-3 jako Os 13304
Suchdol n.O. - Budišov n.B. (17.9.2011, Odry) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Plánované přežívání orchestrionů na regionálních tratích se ovšem netýká jen Moravskoslezského kraje, ale třeba také kraje Pardubického, jak jsme se mohli nedávno dočíst. Vozy řady 810 České dráhy navíc nevyužívají výhodně jen na lokálkách, ale také na dráze celostátní, jako málo využívané, ale přesto potřebné spoje typu nočního „flamendráku“. Tímto konstatováním výklad končí, jeho obsah (a také  dodatečně vydaná tisková zpráva ČD ) by vás měl inspirovat k zamyšlení a k výměně názorů, jež by se mohla soustředit například do těchto okruhů otázek:

Co si obecně myslíte o motorových vozech dnešní řady 810 a k nim vyrobených vozech přípojných?

Jak se vám zamlouvá naznačený rozsah rekonstrukce motorových vozů pro Moravskoslezský kraj?

Napadá vás nějaké jiné řešení k obsluze míň vytížených regionálních tratí, než jsou vozy řady 810?

Úvodní snímek: Částečně modernizovaný „orchestrion“ z roku 1975 na Os 3167 Val. Meziříčí - Frenštát p.R.
ve výchozí stanici (12.2.2011) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy