Naše téma: Klimatizace ve veřejné dopravě

20.8.2018 8:00 Dominik Havel

Naše téma: Klimatizace ve veřejné dopravě

Sucho a vysoké teploty sužují celou Evropu a vedra se stále nechýlí ke konci. Vlaky a autobusy se v takových podmínkách dokážou stát pojízdnou výhní, uvnitř které cestující odpočítávají každou minutu, jež jim zbývá do výstupu. Řešením problému je klimatizace, která ochladí vzduch uvnitř na teplotu nižší, než je venku.

Máte rádi klimatizovaná vozidla a jaké zkušenosti máte s cestováním v horkých letních dnech?




Letos si vysokých teplot ve vozidlech veřejné dopravy všímala i média. Například Česká televize se vybavila teploměrem a v karlovarské MHD naměřila 44 °C (typ Citelis). Dopravní podnik se hájí, že dnes už nakupuje pouze klimatizované autobusy, jenže ve skutečnosti to znamená, že prosazení chladicího zařízení do všech vozidel bude trvat kolem 15 let (životnost autobusu). Napravit chyby z minula se chystá i Brno, které počítá s dosazením klimatizace do 55 autobusů Urbanway (cca 500 tis. Kč za kus). Podobný krok má v plánu i Praha – vestavbu klimatizace do všech tramvají 15T 2. série (1. série ji z výroby nemá). Klimatizace se nově objevuje v Ostravě, Pardubicích, Hradci Králové a její zavedení plánuje i Plzeň. Článek na iDnes si všímá i padesátistupňových teplot v kabinách řidičů, cestující se ale prý ohrožení bezpečnosti jízdy bát nemusí.

Obecně řečeno, Česko je v zavádění klimatizace do MHD a regionálních autobusů velmi pozadu. První byl v roce 2012 Zlín a výsledky jsou vidět – příjemně je v parných dnech přibližně v třetině vozového parku. Praha začala kupovat autobusy s klimatizací teprve vloni (SOR) a nedávno je musela kvůli závadě beztak odstavit. V Brně je situace podobná s tím rozdílem, že klimatizaci nemá ani jedna tramvaj. Za hranicemi je přitom chlazení normální – kritizovanou výjimkou jsou Drážďany, které ještě před deseti lety nakupovaly tramvaje bez klimatizace. Příjemné cestování MHD je také v Budapešti – autobusy mají klimatizaci skoro všechny a tramvaje kupované v posledních 12 letech také. Všechna vozidla přitom mají velká otevírací okna pro případ výpadku klimatizace. A když například tramvaje Tatra T5C5 klimatizaci nemají, velká posuvná okna (otevřít lze i spodní polovinu) zajistí dostatečný průvan. Podobně i v Záhřebu je skoro celá MHD klimatizovaná… Přitom i v MHD má klimatizace svoje místo, neboť na krátké cesty se nevyplácí takové zařízení v autě ani pouštět.


Tramvaje T5C5 v Budapešti mají zajištěno větrání jak horní, tak spodní polovinou okna. (2. 6. 2018) © Dominik Havel

Na železnici není situace o mnoho lepší. Po našich kolejích sice jezdí řada modernizovaných vozidel, to ale vůbec ještě neznamená, že prostor pro cestující bude vychlazen – např. Regionova, 854 a její přípojné a řídicí vozy, Bdtee, Bdmteeo… Klimatizace je tak doménou dálkových vlaků (a to jen některých), v regionální dopravě se vyskytuje většinou pouze v ucelených jednotkách. K tomu je potřeba dodat, že ve vlacích složených z klasických vagonů nefunguje klimatizace vždy tak, jak by měla – problémy činí jak „stahovačky“ (místa, kde lokomotiva musí stáhnout sběrač), tak vůbec koncepce samostatných vagonů, které se z pohledu personálu špatně ovládají a jsou bez proudu při výměně lokomotivy.

Je ale otázka, zda klimatizaci vůbec chceme. Magazín Pozor vlak uspořádal anketu, která skončila 60 % pro otevírací okna a 40 % pro klimatizaci. Možná se do výsledků projevil strach z výpadku klimatizace – mediálně známé jsou hlavně Regiojet a Deutsche Bahn se svými vlaky ICE.

Jaký názor máte vy?

Považujete klimatizaci za standard ve veřejné dopravě?

Jaké jsou výhody a nevýhody klimatizace?

Jaké máte zkušenosti s cestováním v horkých letních dnech (klima ano/ne, její funkce, příp. typ vozidla)?

Úvodní snímek: Souprava kritizovaných vozů Bdmtee s motorovým vozem 810 na konci (úsek Kratonohy–Káranice, 20. 8. 2015) © Dominik Havel

Súvisiace odkazy