CZ LOKO exportuje navzdory koronaviru

23.10.2020 8:00 PhDr. Zdeněk Zuntych Zdroj: CZ LOKO, a.s. - tisková zpráva

CZ LOKO exportuje navzdory koronaviru

Koronavirus komplikuje výrobu i export, ale EffiShuntery z CZ LOKO stále míří k zákazníkům. ● Koronavirová pandemie sice přivřela některé hranice a pohyb zboží i osob značně ztížila, ale i přesto společnost CZ LOKO dokáže své produkty k zákazníkům do zahraničí dopravit. „Aktuálně jde o pět lokomotiv. Dva EffiShunetry 1600 do Finska a na Ukrajinu a tři EffiShuntery 1000 do Itálie,“ uvedl k současnému plnění smluv Jan Kutálek, obchodní ředitel českotřebovské lokomotivky.

Za nejsložitější přitom označuje především uvedení lokomotiv do provozu, včetně zaškolení obsluhy, přímo u zákazníků.

Dva EffiShuntery 1600, které vznikly kompletní modernizací někdejších „čmeláků“, budou jezdit u finského dopravce Fennia Rail a v ukrajinských železárnách ArcelorMittal Krivoj Rog. Obě lokomotivy opustily Českou Třebovou v pravidelném nákladním vlaku ČD Cargo. Ve slovenském depu Haniska pri Košiciach se převázaly na podvozky širokého rozchodu 1520 mm (Ukrajina) a 1524 mm (Finsko) a pokračovaly do svých cílových stanic přes přechod Čierna nad Tisou/Čop.


Ukrajinský a finský EffiShunter 1600 během výměny podvozků z normálněrochodných
na širokorozchodné v depu Haniska při Košiciach © CZ LOKO

Tři nové stroje EffiShunter 1000, vyrobené v jihlavském závodě, posílí italské železniční dopravce FNM (744.129 a 130) a EVM Rail (744.131). Počátkem příštího roku společnost FNM převezme ještě další dvě lokomotivy. Z České Třebové nová vozidla odjela vlastní silou do Břeclavi, kde si je přebral rakouský dopravce.

Pracovníci CZ LOKO, kteří doprovázejí lokomotivy, musejí absolvovat test na covid-19, stejně jako strojvedoucí. Úplné zavření ukrajinských hranic však znemožňuje zahájení školení tamního personálu v železárnách ArcelorMittal.


EffiShuntery 1000 pro italské dopravce Ferrovie Nord Milano a EVM Rail © CZ LOKO

CZ LOKO se přitom musí vyrovnat i s dalšími komplikacemi, způsobenými koronavirovou epidemií, hlavně opožděnými subdodávkami komponentů. To ovlivňuje i výrobu objednaných vozidel.

„Snažíme se dělat maximum pro udržení plynulého výrobního procesu, ale je to velmi komplikované. Každý den se rodí nové a nové problémy, související s covid-19. Jakmile se vyřeší, následující den přijdou další. Je to skutečně nesmírně frustrující. Nicméně plně si uvědomujeme nutnost dodržovat bez výhrad veškerá opatření, abychom neohrozili zdraví našich zaměstnanců a dalších partnerů. To je dnes hlavní priorita,“ dodává Jan Kutálek.


EffiShuntery 1600 míří do ukrajinských železáren ArcelorMittal Krivoj Rog a
k finskému dopravci Fenniarail © CZ LOKO

Odkazy:

  1. CZ LOKO – Wikipedie
  2. Effishunter 1000 – CZ LOKO
  3. Lokomotiva 744 – Wikipedie
  4. EffiShunter 1600 – CZ LOKO
  5. Lokomotiva 774.7 – Wikipedie

Úvodní snímek: Lokomotivy EffiShunter 1000 před odjezdem do Itálie (4.6.2020, Jihlava) © CZ LOKO
(zobraz velký)

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy