CZ LOKO se postará o lokomotivní park společnosti ČEPRO

11.10.2019 16:00 PhDr. Zdeněk Zuntych Zdroj: CZ LOKO, a.s. - tisková zpráva

CZ LOKO se postará o lokomotivní park společnosti ČEPRO

O tucet lokomotiv firmy ČEPRO, patřící mezi významné hráče na tuzemském trhu s ropnými produkty, se nově postará společnost CZ LOKO, která vyhrála výběrové řízení na jejich údržbu a servis. Smlouva je uzavřena na čtyři roky. Nejde o první obchodní spolupráci tohoto typu, kterou náš jediný výrobce motorových lokomotiv navázal s jejich odběrateli. Podobný model komplexních služeb už funguje například v ostravské huti Liberty či mladoboleslavské Škodovce.

„Velmi si toho ceníme. Servisní služby jsou jednou z oblastí, které cíleně a důsledně rozvíjíme. Vidíme v nich velký potenciál a tomu musí tedy odpovídat i jejich úroveň a kvalita. I zde chceme postupně patřit mezi lídry trhu,“ říká Michal Schaffer, vedoucí obchodního týmu CZ LOKO.

Firma podobný model full-servisu už uplatňuje v ostravské huti Liberty (dříve Arcelor Mittal), kde se stará o dvacet modernizovaných lokomotiv řady 741.7. Na vlečce automobilky Škoda Auto zase zajišťuje provoz dvou svých lokomotiv EffiShunter 600.


EffiShunter 300 na vlečce v areálu Čepro ve Střelicích

„Full-servis znamená, že neseme plnou odpovědnost za provozuschopnost lokomotiv a zákazník se tak může plně věnovat jen svému byznysu, který ho živí. I pro ČEPRO to bude znamenat zajištění plynulé obsluhy terminálů bez dalších starostí, souvisejících s provozem,“ uvedl Michal Schaffer. Upozorňuje přitom na zvyšující se administrativu, která provozovatele kolejových vozidel zatěžuje. „ Menší firmy proto raději odvezou zboží kamionem, než aby tyto problémy řešily. Ty větší pak hledají komplexní řešení, které jim umíme nabídnout. Proto také zájem o full-servis na vlečkách roste,“ dodává Schaffer.


Moderní EffiShunter 300 nahradí na vlečce ve Střelicích starou lokomotivu ČKD

Pro CZ LOKO není ČEPRO novým partnerem. V lednu tohoto roku do svého vozového parku lokomotiv zařadilo EffiShunter 600, který nahradil už zastaralé vozidlo ČKD. Včera k němu přibyl také EffiShunter 300, který si zástupci dopravce převzali na vlečce ve Střelicích, kde bude obsluhovat distribuční sklad pohonných hmot. I zde kontrakt vzešel z veřejné soutěže.


Nejnovější lokomotiva EffiShunter 300 společnosti Čepro

Společnost ČEPRO zároveň potvrdila objednávku modernizované lokomotivy 723.7. Půjde o druhý EffiShunter 600, který bude osazen silnějším motorem CAT, jmenovitě C27 s výkonem 709 kW. To firmě umožní vyřadit z provozu nejstarší lokomotivy 720.565 a 716.510, vyrobené podniky ČKD Praha roku 1961 a LEW Hennigsdorf roku 1983, které již neodpovídají moderním požadavkům a ekologickým standardům.

Úvodní ilustrační snímek: Šéfové CZ LOKO Josef Gulyás a ČEPRO Jan Duspěva při přejímce stroje EffiShunter 600
(10.1.2019, Štětí-Hněvice)

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy