Čertovské jízdy a „Brigadelok“ na kolínské řepařce

26.12.2016 8:00 Pavel Stejskal

Čertovské jízdy a „Brigadelok“ na kolínské řepařce

Jednou za 2 roky mají zaměstnanci pracující v nepřetržitých provozech na železnici u SŽDC, ČD a ČD Cargo po 20 a více letech nárok na kondiční ozdravný pobyt. Také já plně využívám tento nárok, letos jsem však neměl zrovna nejlepší termín, vyšel na mne poukaz na počátek prosince. To už je brzy tma a po lázeňských procedurách se nedá pořádně nikam jít. Navíc počasí bývá také nejisté, většinou nevlídné a sychravé.

 

 

 


Pobyt jsem měl v Poděbradech. Na volnou sobotu a neděli jsem neměl pevný program, uvažoval jsem, že si zajedu do Prahy na mikulášské jízdy se 475.179. Ve čtvrtek mě však zaujala zpráva, že na Kolínské řepařské dráze bude v sobotu nasazena na zkoušky parní lokomotiva, tzv. Brigadelok z Německa. Tato lokomotiva absolvovala rozsáhlé opravy v 1. kolínské lokomotivní s.r.o. a v SEA CZ a.s. v Kolíně, která se specializuje na opravy kotlů parních lokomotiv. Pro obě firmy není tento typ lokomotivy ničím novým, v minulých letech byl stejný typ opravován v počtu 2 strojů pro lotyšské železniční muzeum Ventspils. Tentokrát se jednalo o stroj z muzejní dráhy v Muskau, která provozuje mimo jiné několik lokomotiv typu Brigadelok.


Lokomotiva 99.3317 (ex HF 1914) na muzejní dráze Muskau; zdroj: de.wikipedia.org

Zpráva o zkouškách této lokomotivy mě zlákala, že jsem se rozhodl vyrazit v sobotu 3. prosince na řepařku. O opravě této Brigadelok jsem věděl, v dubnu letošního roku jsem měl možnost prohlédnout si části stroje v Žamberku, kde v bývalé textilce Mosilana je vedle Muzea starých strojů také opravárenská základna 1. kolínské lokomotivní s.r.o. Zde se opravují různé historické stroje, auta a také lokomotivy. Byl jsem tenkrát v Žamberku domlouvat zápůjčku některých exponátů pro připravovanou výstavu v Městském muzeu a galerii ve Svitavách, o které jsem na zdejších stránkách již psal. Brigadelok byla tenkrát rozebrána doslova do posledního šroubku a já jsem jednotlivé části vyfotografoval.


Části rozvodu a armatury „Brigadelok“ v Žamberku dne 27.4.2016 © Pavel Stejskal

Sobota 3. prosince 2016 byla sice mrazivá, ale slunečná a já natěšený na Brigadelok dorazil do Sendražic, kde má řepařka své zázemí, depo a nádraží. Na nádraží stála ale jiná parní lokomotiva, také žamberecká, replika O&K 40 HP, která byla postavena v roce 2014. Lokomotiva se připravovala na Čertovské jízdy, které byly na ten víkend naplánované. Brigadelok byla zavřená ve výtopně a usilovně se na ní pracovalo. Na můj dotaz, jestli vyjede, mi nikdo uspokojující odpověď nedal. Lokomotiva byla již v pátek zkoušena a projevily se u ní nějaké závady, dokonce snad byly poztrácené při jízdě nějaké součástky z rozvodu. Inu nedalo se nic dělat a já jsem spolu s několika přítomnými fotografy za vděk Orensteinkou. I ta je na řepařce také jen na návštěvě a navíc se jedná o velice pěkný stroj.


Lokomotiva O&K 40 HP v Sendražicích © Pavel Stejskal

Celý den jsem se tedy věnoval focení Čertovských vlaků, doprovázených několika čerty, andělem i Mikulášem. V Sendražicích byl dále doprovodný program zaměřený na advent. Odpoledne byla Brigadelok sice zatopena, ale stále se na ní usilovně pracovalo. Lokomotiva měla být hned v pondělí odvezena do Německa na dráhu v Muskau. Bylo jasné, že za světla už lokomotiva nevyjede. Já jsem se rozhodl, že návštěvu řepařky zopakuji, protože bylo zřejmé, že zkouška proběhne v neděli. Protože manželka projevila zájem za mnou přijet, oznámil jsem ji, že původní plán návštěvy adventních trhů na výstavišti v Lysé nad Labem změníme a pojedeme na řepařku.


Brigadelok“ před výtopnou v Sendražicích © Pavel Stejskal

Ráno v neděli 4. prosince bylo zatažené a mlhavé, Poděbrady byly pokryty jemnou bílou pokrývkou z padající námrazy. Byla ještě větší zima, než v sobotu, ale byl jsem odhodlán vyfotit Brigadelok. Nicméně v Sendražicích to vypadalo jako v sobotu, brigádka však byla zatopena. Jen opět nikdo nevěděl, kdy bude nasazena, stále okolo ní pobíhalo několik lidí, stále opravujících stroj. Na první nedělní Čertovskou jízdu přes nízkou oblačnost slunce nevysvitlo, zato námraza dávala alespoň trochu zimní atmosféru. Brigadelok byla nakonec nasazena až na odpolední jízdu, zařazená na vlak byla jako druhá. Stihl jsem tedy udělat traťový snímek, kouř a pára z Orensteinky však brigádku téměř zakryl. Dále jsme již s manželkou nečekali a vyrazili také splnit část programu, který je jí rozhodně bližší, než mašinky.


Zkouška „Brigadelok“ na vlaku do Býchor © Pavel Stejskal

Trhy v Lysé nad Labem jsme také stihli. Nakonec brigádku jsem stihl vyfotit před odjezdem na trať a z rozhovoru s lidmi okolo lokomotivy jsem později doma zjistil, o jakou lokomotivu jde. Jedná se o lokomotivu vyrobenou v roce 1917 lokomotivkou Henschel pro německou armádu pod označením HF 1547. Lokomotiva se po skončení 1. světové války ocitla jako záloha armády. V roce 1942 byla zakoupena na úzkokolejnou dráhu v okolí Bad Muskau. Ta sloužila jako lesní dráha a v letech největšího rozmachu měla zdejší síť o rozchodu 600 mm až 80 kilometrů. V roce 1951 přešla lesní železnice Muskau pod správu Německé říšské dráhy (DR). Zdejší lokomotivy tak dostaly označení podle zvyklostí DR. Tato lokomotiva dostala označení 99.3315.


Stroj 99.3315-1 roku 1977 v papírně Köbeln; zdroj: www.lr-online.de

Na tratích lesní železnice byla lokomotiva 99.3315 naposledy nasazena v roce 1977. V témže roce byla odprodána do tehdejšího západního Německa na muzejní dráhu v Mühlenstrothu (Dampfkleinbahn Mühlenstroth). V roce 1978 došlo mezitím k redukci železniční sítě v okolí Muskau a omezení provozu. Zbytek v délce 12 km byl provozován do roku 1991 jen pro potřeby cihelny ve Weisswasseru. Snahy o záchranu jedinečné dráhy o rozchodu 600 mm v Muskau proběhly již v 80. letech minulého století a v roce 1992 se tak na lesní železnici rozjely první muzejní vlaky. Lokomotiva 99.3315 byla v roce 2013 odkoupena z Mühlenstrothu zpět do Muskau. V Mühlenstrothu byla od roku 2008 již neprovozní.


Rám „Brigadelok“ v Žamberku dne 27.4.2016 © Pavel Stejskal

A tak v roce 2016 byla lokomotiva dovezena do Žamberka, kotel do Kolína a lokomotiva byla podrobena generální opravě. V pondělí 5. prosince 2016 byla odvezena do Muskau. Z Muskau byla dovezena do Žamberka k opravě další z lokomotiv typu Brigadelok, která zde bude opět opravena a uvedena do provozního stavu. Lesní železnice Muskau je dostupná i z našeho území s využitím výhodné síťové jízdenky Euro Nisa Tiket. Podrobnosti o Lesní železnici v Muskau, historii a současném muzejním provozu se zájemci mohou dočíst na webu této dráhy, které jsou dokonce v češtině. V souvislosti z výše uvedenou informací o opravách parních lokomotiv typu Brigadelok si dovolím ještě jednu vzpomínku na první z opravovaných lokomotiv tohoto typu na území ČR.


Lokomotiva Ml 611 na nádraží v Sendražících dne 7.7.2012 © Pavel Stejskal

Jedná se o stroj MI 611 pro lotyšské muzeum Ventspils. Lokomotiva byla opravena výše uvedenými firmami v roce 2012 a její zkoušky proběhly také na řepařské dráze v Sendražicích. Lokomotiva se však vrátila zpět do České republiky, aby se podrobila odstranění závad na pojezdu. Opravy probíhaly v dílně v Žamberku a nejbližší provozu schopná dráha o rozchodu 600 mm od Žamberka je trať bývalé šamotky v Mladějově. Dráha je součástí Mladějovského průmyslového muzea se živým parním provozem a vhodná pro zkoušky parních lokomotiv opravovaných pro rozchod 600 mm. A tak dne 18. dubna 2015 na ní proběhly zkoušky chodu lokomotivy MI 611. Po jejich skončení byla lokomotiva odvezena zpět do Lotyšska.

Úvodní snímek: Čertovský vlak se vrací z Býchor © Pavel Stejskal

Upravil a obrázky do textu z cizích zdrojů doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy