Waldeisenbahn Muskau 2006

5.6.2014 8:00 Mixmouses

Waldeisenbahn Muskau 2006

Období kol roku 2006 bylo mým největším cestovatelským „rozmachem“, proto ani v létě zmíněného roku nesmělo chybět nějaké to úzkorozchodné dobrodružství. Tentokrát mne zlákala úzkorozchodná trať o rozchodu 600 milimetrů poblíž německo-polské hranice, větvící se z výchozího „centrálního nádraží“ Weisswasser do Kromlau a do Bad Muskau.

 

 

 

 

Vyrazili jsme s kamarádem a jeho přítelkyní jednu letní sobotu brzy ráno. Kol deváté jsme překročili hranici s Německem a po další třičtvrtěhodině nás přivítalo parkoviště poblíž této zajímavé lesní železničky ve Weisswasseru. Do odjezdu parního vlaku do Kromlau zbývalo asi dvacet minut, takže jsme po zakoupení jízdenek mohli v klidu obdivovat nejen původní vozidla drážky, ale i sem „zatoulanou“ BN 15.


Pumpovací drezína a za ní česká BN 15 se stříškou © Mixmouses

Tenkrát jsem zde sbíral i inspiraci pro nově vznikající Kolínskou řepařku, proto dosti snímků má charakter spíše dokumentační. Jízda poměrně zvláštní rovinatou krajinou měla hodně velké kouzlo, borový les střídaly rybníčky či pískovny, rákosová houští a hned po výjezdu z nádraží na nás trochu stísněně zapůsobily ruiny jakési továrny. V Kromlau náš vlak setrval asi čtvrt hodiny, jen co pára objela vlak a zevlující turisté si opět nastoupili do vagonků.


Objezd vlaku v Kromlau © Mixmouses

Tato větev WEM má délku cca 4 km. Po návratu do Weisswasseru nás zlákalo místní železniční muzeum se spoustou velmi zajímavých vozidel. Vybudováno je v prostorné hale, kterou by WEM mohl leckterý český spolek závidět. Další exponáty byly umístěny na kolejišti za halou, na některých byl vidět i postup renovačních prací. Blížil se čas odjezdu dalšího vlaku, tentokráte do 7 km vzdáleného městečka Bad Muskau.


Dvě mašinky jednou ranou © Mixmouses

Vrátili jsme se na nádraží a obsadili pro fotografování strategická místa v posledním vagonu. Část trasy vede železnička podél silnice a tak díky odbočkám nebyla nouze o přejezdy, jednak chráněné světelnou signalizací a někde i závorami. Všechny tyto zabezpečovací prvky ovládá vlaková četa spínači na sloupcích. Po odklonu od silnice se dráha stočila mezi lesy a pole.


Malá dopravní pauza © Mixmouses

V Bad Muskau je pouze jedna objízdná kolej, jinak (krom poutačů) na železnici nic dalšího neupozorňuje. Výhybna je obklopena parkem a vypadá to zde trošku jak v pohádce. Po cca půl hodince se náš vlak vydal na zpáteční cestu. Díky místům ve vagonku jsme mohli nahlédnout i do kuchyně parní lokomotivy, v níž se mi podařilo zachytit vysílačku. Po návratu do Weisswasseru si kamarádova přítelkyně všimla nezvyklého množství přijíždějících starých aut.


Naleštění veteráni gumokolní © Mixmouses

Měli jsme velké štěstí – sjížděli se sem totiž veteránisté se svými nablýskanými miláčky. Tomuto lákadlu jsme také neodolali a po lehkém obědě jsme se vypravili na nedalekou louku. Rozhodně nebylo čeho litovat – na trávě postávala zajímavá vozidla včetně starých setrvačníkových traktorů a dokonce i poštovní autobus. Největší překvapení nás ale čekalo u budovy muzea – stříkačka Hasičského sboru z Kamenice nad Lipou …


Exponát kamenických dobrovolných hasičů © Mixmouses

Odkazy:
  1. Bad Muskau – Wikipedie
  2. Lesní železniční dráha v Muskau – oficiální stránky
  3. Waldeisenbahn Muskau – Wikipedia
  4. Lesní železniční dráha v Muskau – Wikipedie

Úvodní snímek: Z Weißwaser odjíždí vlak do Kromlau © Mixmouses

 

 

Galéria

Súvisiace odkazy