Americká železniční výročí

5.11.2015 8:00 Mgr. Robert Jordán

Americká železniční výročí

V uplynulých týdnech jsme měli možnost seznámit se se současnou železniční i jinou dopravní realitou Spojených států v sérii vynikajících reportáží Amtrak, Streetcar, Cable Car, Muni Metro, MAX a spol. Dovolím si nyní doplnit tuto tématiku připomenutím několika významných železničních výročí, které se týkají amerických železnic.

V letošním roce jsme si mohli připomenout několik kulatých a půlkulatých výročí z dob počátků budování prvních železnic v 19. století.

 

 

V roce 1830 (185 let) byl zahájen provoz na úvodních dvaceti dvou kilometrech první americké veřejné železnicí trati z Baltimoru k řece Ohio. Kolejnice ke stavbě tohoto úseku byly ještě dovezeny z Anglie a provoz byl zpočátku koněspřežní, ale záhy se zde objevily první parní lokomotivy. Dokonce byl uspořádán i jejich závod. Podmínky kladené na tehdejší lokomotivy sice dnes vzbuzují jistý úsměv, ale nějak se začít muselo a pokrok pak vykonal své. Posuďte sami, délka  nanejvýš 3,5 metru, náklad 15 tun musela lokomotiva zvládnout rychlostí 24 km/h.


Pilotový dřevěný most na Union Pacific budovaný ve zvlněné prérii místo náspu

Sečteme-li všechny tratě ve Spojených státech v roce 1830, dostaneme se k číslu 74 kilometrů. O deset let později, tedy v roce 1840 (175 let) již to bylo 4 534 kilometrů. Opravdu úctyhodné tempo se ještě v dalších desetiletích zvyšovalo. V roce 1850 (165 let) měly už Spojené státy 14 515 kilometrů tratí. Převedeme-li to na naše poměry, znamená to, že celá československá železniční síť by byla postavena za 20 let pomocí ruční práce. Tento příměr samozřejmě nechce snižovat zásluhy našich budovatelů, počínaje Janem Pernerem, jehož výročí 200 let od narození a 170 let od tragického úmrtí si letos také připomínáme, ale má dokumentovat ohromné nasazení amerických budovatelů železnic již před polovinou 19. století. Vskutku země neomezených možností.


Patrové obytné železniční vozy stavebních dělníků na Union Pacific

V prvních desetiletích rozvoje železniční sítě se stavělo především na východním pobřeží. Dalším cílem bylo překonat pohoří Alleghanské pohoří a dovést železnici k velkým jezerům a povodí Mississippi. Dále na západ zatím kralovaly dostavníky Wells-Fargo a jezdci Pony Expressu. I když některé pokyny pro tehdejší cestující jsou platné i dnes ve vlaku, vhodných vagonů k tomu máme stále dost: Plivejte ve směru větru!

Roku 1855 (160 let) dorazila železnice od Atlantiku až do Chicaga. To už se pilně plánovalo, kudy půjde Pacifická dráha až na západní pobřeží Spojených států, Chicago se pro ni stalo východiskem. Roku 1860 (155 let) překonala železnice řeku Mississippi mostem u Davenportu, stavbě dalších tratí na západ už nic nebránilo. Především bylo nutno dostat se do Omahy. V tomto roce měly Spojené státy už 49 000 kilometrů železnic.


Mapa trasy Central Pacific a Union Pacific

Rozhodnutí prezidenta Lincolna o stavbě Pacifické železnice zvané Pacific Railroad Act sice nemá letos kulaté výročí, protože pochází z roku 1862, ale je nutno si ho připomenout, neboť celou monstrózní akci odstartovalo.

Začalo se stavět i od  západního pobřeží, na počátku roku 1865 (150 let) bylo již hotovo prvních 50 kilometrů tratě ze Sacramenta směrem k horám na východ. Ve stejném roce pak začala i stavba úseku z Omahy na západ. Oba úseky byly propojeny 10. května 1869. První železniční trať napříč Spojenými státy začala fungovat v běžném provozu. A stavělo se dále a dále, dnes činí délka železniční sítě v USA necelých 230 000 kilometrů.


Dřevěný „sirkový“ most na Pacifické dráze

Prameny a odkazy:

  1. Hons, Josef: Souboj s prérií, NADAS Praha 1974, 284 s. (kniha je také zdrojem obrázků v textu)
  2. Železniční doprava v USA – Wikipedie (rozcestník)
  3. Z historie americké železnice...  Hell on Wheels - Edna.cz
  4. Železnice přes Ameriku: koleje přinesly pokrok a zničily indiány - Abicko.cz

Úvodní ilustrační obrázek: Dokončení první transkontinentální železniční trati mezi Atlantikem a Pacifikem 10.5.1869;
zdroj: Wikipedia

Súvisiace odkazy