Tragédiou postihnuté české mestečko v Texase má aj svoju železničnú históriu

1.5.2013 8:00 Ing. Marek Guspan

Tragédiou postihnuté české mestečko v Texase má aj svoju železničnú históriu

Texaské mestečko West pozná od 17.4.2013, kedy ho zasiahol výbuch v sklade hnojív, snáď každý, kto sleduje správy. A z nich vie aj to, že v meste žije silná česká komunita, ktorá si aj po viac ako sto rokoch udržiava svoje zvyky. A práve táto skutočnosť ma zaujala natoľko, že som sa o West začal zaujímať.

Najprv iba tak celkom obyčajne, neželeznične, aby som si doplnil informácie z televíznych správ.
 
 
 
 
 

Mestečko West sa nachádza asi 25 km severovýchodne od mesta Waco v okrese McLennan v americkom štáte Texas. Jeho názov nepochádza z názvu svetovej strany, ale z priezviska jeho zakladateľa. V roku 2010 malo 2807 obyvateľov a 1045 domov. Nachádza sa tam nešťastná továreň West Fertilizer Plant na hnojivá a dokonca aj stredná škola. Pre Čechov (ale nie len pre nich) je zaujímavé, že sa tam každoročne koná Czech & Polka Festival. A nesmieme zabudnúť ani na skvelé české koláčiky, ktoré tak veľmi vychválili reportéri v spravodajských šotoch na českých televíziách, a pre ktoré sa tam zastavujú šoféri kamiónov z celých Spojených štátov.
 

West, Texas, USA (Google Earth)
 

Vlak odfotený vo Weste (Google Earth)
 

Koľaje na stanici vo Weste (Michael Bilodeau, www.panoramio.com)
 
V spolupráci s programom Google Earth som zistil medzi iným aj to, že cez mestečko vedie železničná trať Waco – Hillsboro (cca 50 km). Ale na českej verzii Wikipedie sa vynímal údaj, že trať je zrušená a na stanici vo Weste je železničné múzeum. Ako ale môže byť zrušená, keď na Googli je „odfotený“ dokonca aj vlak a na fotografiách na www.panoramio.com aj koľaje v celkom dobrom stave? A tak som začal pátrať. A nemusel som chodiť ďaleko. Stačilo na oficiálne stránky mesta. Železničné minimúzem sa na stanici – ktorá je vlastne výhybňou s jednou manipulačnou koľajou – naozaj nachádza.
 

Pred múzeom vo Weste (Michael Bilodeau, www.panoramio.com)
 

Vozeň caboose na stanici vo Weste (Michael Bilodeau, www.panoramio.com)
 

Druhý z vozňov vystavených na stanici vo Weste (Michael Bilodeau, www.panoramio.com)
 
V jej areáli sú vystavené dva vozne. Jeden z nich tzv. caboose s vežičkou na streche. Expozícia v budove stanice nie je venovaná iba železniciam, ale miesto tam majú napríklad aj veteráni II. svetovej vojny pochádzajúci z Westu. Určite tam ale sídli Mestské informačné centrum. Stanica sa nachádza na trati, ktorá vznikla v roku 1881 a postavila ju železničná spoločnosť Missouri, Kansas & Texas Railway Company, v skratke Katy. Na stránkach mestečka je potom naozaj popísaná aj história trate, ktorá zanikla v roku 1929. Na základe týchto informácii zrejme vznikla aj zavádzajúca správa na Wikipedii. 
 
Stanica vo Weste (Google Earth)
 

Mapa zrušenej železnice (www.west-tx.com)
 
Táto dnes už neexistujúca trať začala vznikať ešte o dva roky skôr ako trať cez West. V roku 1879 ju zo stanice Ross južne od Westu začala stavať spoločnosť Texas Central Railway Company a cez samotné mesto West vlastne nikdy neprechádzala. Z Rossu pokračovala smerom na severozápad k mestečku Aquilla. Na tomto úseku, za miestom zvaným Tokio, je jediný dochovaný artefakt tejto trate, a to priehradový most, po ktorom v súčasnosti vedie cesta. Snáď je to ten z fotografie, iný som totiž široko-ďaleko nenašiel.
 

Miestna časť Tokio neďaleko Westu (Google Earth)
 

Bývalý železničný most? (Google Earth)
 

Miestna časť Tokio neďaleko Westu a dve cesty (Google Earth)
 
A jedna z dvoch ciest pred obchodom v časti Tokio bola kedysi železnicou. Trať následne pokračovala smerom na Whitney a Morgan. Dnes by jej stála v ceste priehrada Whitney na rieke Brazos. Trať v roku 1910 odkúpila už spomínaná Katy, ktorá ju ale postupne od roku 1929 prestala používať. Posledné úseky trate boli opustené v 60. rokoch minulého storočia. Tu by sme mohli skončiť, lenže ešte jedna významná železničná udalosť je spojená s mestečkom West. V múzeu na stanici sa môžete dozvedieť aj o udalosti z 15. septembra 1896, ktorá sa odohrala asi 3 míle južne od Westu.
 

Múzeum vo Weste (Michael Bilodeau, www.panoramio.com)
 
Jeden z predstaviteľov železničnej spoločnosti Katy, pán W.G.Crush, sa tam na mieste pomenovanom pre túto príležitosť podľa neho rozhodol usporiadať pre ľudí zo širokého okolia nevídané divadlo. To vošlo do histórie pod názvom Crash at Crush (Havária v Crush). Povedľa existujúcej trate boli položené 4 míle nových koľajníc a boli vybraté dva vyradené rušne, ktoré boli natreté na zeleno a červeno. Mali simulovať čelnú zrážku. Podobné predstavenia neboli v tej dobe v USA nič zvláštne. Uskutočnilo sa ich niekoľko. Vstup bol voľný, železničná spoločnosť však zarobila na predaji cestovných lístkov ľuďom, ktorý sa prišli na udalosť pozrieť.
 

Crush, miesto zrážky (Google Earth)
 
Zišlo sa ich viac ako 30 000 a niektorých z nich priviezlo 33 plne obsadených vlakov. Na akciu dohliadalo 200 policajtov. Ukážka bola prezentovaná ako bezpečná, železničná spoločnosť nepripúšťala, že by sa mohlo niečo stať. Rušne mali dokonca upravené parné stroje. Za každým bolo zapojených 7 vozňov. Vlaky sa vzdialili od seba na jednu míľu a na pokyn pána Crusha sa rozbehli proti sebe. Rušňovodiči rozbehli stroje na rýchlosť 45 míľ za hodinu a z vlaku vyskočili. Nasledoval náraz. Potom sa však stalo to, s čím sa nepočítalo. Kotol jedného rušňa (alebo oboch?) vybuchol a do okolia rozmetal svoje úlomky.
 

Rušne pózujúce pred zrážkou a zrážka samotná (Wikipedia, the free encyclopedia)
 
Dvaja (iné zdroje udávajú, že traja) ľudia prišli o život, mnohí ďalší boli zranení, ďalší popálení pri zbieraní suvenírov z vrakov rušňov. Účastníkom explózie bol aj slávny texaský skladateľ Scott Joplin, ktorý na motívy udalosti zložil skladbu s názvom The Great Crush Collision March. Dnes je na mieste nehody pamätná doska. Po mestečku Crush, ktoré bolo jeden deň druhým najobývanejším v Texase, nezostalo ani stopy. A pán Crush? Najprv ho z práce vyhodili, ale keď sa správa o nehode ukázala ako veľmi dobrá reklama pre spoločnosť, hneď na druhý deň bol rehabilitovaný a vzali ho späť. Na železnici pracoval až do dôchodku.
 
Pamätná tabuľa na mieste zrážky (Gregory Walker 17.9.2010, www.hmdb.org) ● Titulná
strana skladby The Great Crush Collision March
 
Poznámka autora: Na pripojených odkazoch nájdete aj ďalšie podrobnosti. Popis udalosti sa však v detailoch líši, takže je ťažké povedať, kde je napísaná pravda.
Zdroje a odkazy:
  1. West (Texas) - Wikipedie – mestečko West na českej Wikipedii
  2. West, Texas - Wikipedia, the free encyclopedia – mestečko West na anglickej Wikipedii
  3. West Fertilizer Company explosion - Wikipedia, the free encyclopedia – explózia továrne vo Weste na anglickej Wikipedii
  4. Texaský West hledá v troskách mrtvé, Česko připravuje pomoc - Deník.cz – správa o explózii vo Weste
  5. Historic Town of West – oficiálne stránky mesta West
  6. Welcome to Westfest – stránky festivalu vo Weste
  7. Texas Central Railroad - Historic Town of West – história zaniknutej trate Missouri, Kansas & Texas Railway Company
  8. Caboose - Wikipedia, the free encyclopedia – vozeň caboose na Wikipedii (anglicky)
  9. Missouri–Kansas–Texas Railroad - Wikipedia, the free encyclopedia – Katy na Wikipedii (anglicky)
  10. Crush, Texas - Wikipedia, the free encyclopedia – zrážka v Crush na Wikipedii (anglicky)
  11. Crash at Crush - Historic Town of West – zrážka v Crush 1. zdroj
  12. Crash at Crush - 1896  – zrážka v Crush 2. zdroj
  13. The UnMuseum: Texas Train Crash – zrážka v Crush 3. zdroj
  14. Handbook of Texas Online - Crash at Crush – zrážka v Crush z webového archívu
  15. The Crash at Crush Marker – pamätná tabuľa na zrážku v Crush
  16. Crash at Crush Recalled - spomienky kuriča jedného z rušňov
  17. Scott Joplin - Wikipedie - skladateľ Scott Joplin na českej Wikipedii
  18. The Great Crush Collision March by Scott Joplin - YouTube – skladba na videu
  19. The Great Crush Collision March – skladba vo formáte MID

Súvisiace odkazy