2010 – Svět 1435 milimetrů – Pernštejnské šílenství

29.1.2011 8:00 Milan Vojtek

2010 – Svět 1435 milimetrů – Pernštejnské šílenství

Pod označením Svět 1435 milimetrů přichází na začátku roku tradiční soubor mých ohlédnutí za předchozím rokem. Jedním z restů, který mi za předchozím rokem zbyl, je ohlédnutí za Slavnostmi pernštejnského panství. Pravda, doufal jsem, že někdo z této akce nabídne report, ale nestalo se.

Přestože fotografů tam bylo dost a třeba debaty o tom, kdo jede či nejede na červenou přes přejezd, plnily weby ještě dlouho po akci, na netu se u nás neukázalo.

 


Já jsem tam vyjel na jednodenní misi, víc času jsem k dispozici neměl, takže tento příspěvek rozhodně nemůže být všeobsahující. Jízdy byly totiž rozloženy do tří dnů a využívaly přítomnosti různých vozidel k variantním sestavám souprav a vlaků. Vybrat si mohl každý. Zapůjčené, respektive hostující stroje ovládly dokonce i pravidelné vlaky a tak se stará tišnovka posunula nějaký čas proti proudu času. Jak jsem pak zaregistroval v internetové diskuzi, myslím to bylo na k-reportu, tak to mělo dokonce i takový důsledek, že po akci prý někteří místní uvítali s úlevou i Regionovy.  

V každém případě je ze Slavností pernštejnského panství v současnosti nejrozáhlejší nostalgická akce na Moravě. Žel je každý rok také spojena s neshodami, ohledně placení fotopasu. Škoda, že organizátoři namísto klidného a jasného vysvětlení podmínek, reagují podrážděně   

 První zastavení mé malé cesty za pernštejnským jezděním bylo nedaleko zastávky Borač. Berta T 478.1010 z cerhenického zkušebního okruhu, malý hektor T 435.0108 a pielstick T 466.0286 a "domácí" tedy brněnská šlechtična 475.101 jsou částí z toho, co jsem v této části pouti mohl obdivovat.

 

 

V Nedvědici a těsném okolí jsem si počkal mimo jiné na návrat dvojspřeží malého hektora a pielsticku, či na sestavu M 286.001 a M 286.1032   

 Přesun k Bystřici nad Pernštejnem zpestřila zastávka za účelem dalšího snímku berty.

A kousek od Bystřice nad Pernštejnem uhání zeštíhlená Vindobona 

krokodýlí sestava vjíždí do Nedvědice 

Červený dieselový tandem na zastávce Borač.  

dise

 Parní vozba z Vrútok, 475.196 projíždí zastávkou Borač. 

 O hospodu zeštíhlená Vindobona posunuje v Tišnově

 

Tandem hektorů z Posázavského pacifiku odjíždí z Tišnova. 

A ještě oficiální zpráva:

Historie ovládla Pernštejn, Nedvědici i železnici
NEDVĚDICE (miv) – V centrum zábavy se o víkendu proměnila Nedvědice na Brněnsku. Městys prožil začátek prázdnin ve znamení dalšího ročníku Slavností pernštejnského panství. Veselo bylo na hradě Pernštejn i v podhradí.
Program, který pořadatelé rozložili do čtyř dnů, nabídl mnohé. V sobotu si přímo v Nedvědici přišli na své milovníci skupin Bee Gees, Metalica či Roxette. Plakáty je nalákaly na revival koncert, show, ve které kapely hrály hudby legendárních skupin. V podhradí se bavili i v neděli. Místní hasiči připravili výstavu současné i historické techniky Vrcholem jejich části programu bylo slavnostní žehnání praporu a premiéra repasovaného automobilu Tatra místního sboru. Návštěvníci mohli navštívit třeba recitál Evy Pilarové, v pondělí se o jejich pozornost ucházel zase Pavel Žalman. Na návštěvníky měli políčeno i na hradě Pernštejn. Slavnosti zahájili sobotní palbou z děl. Většina programu v prostorách hradu se pochopitelně hlásila k historii a diváci mohli vidět šermířská vystoupení, rytířské turnaje a pohádky. Na hradě rozbili své ležení vojáci z různých epoch válečnické historie, zájemci si mohli užít i jízdu na koni, vidět výstavy, včetně dokumentů, připomínajících obležení hradu Švédy v roku 1845. Vše doprovodil sportovní program, přednášky o výsledcích archeologického průzkumu v Nedvědici, připojily se i v okolí mimořádným zpřístupnění kostelů, v Doubravníku se o pozornost ucházela přístupná hrobka hrabat Mittrowských.
Nemálo lidí ale o víkendu odolalo kulturní i vojenskohistorické nabídce. Početné skupině diváků akce stačila ke spokojenosti návštěva nádraží. Nemuseli se ani vzdalovat od kolejí a přesto mohli být svědky věcí nevídaných. Slavnosti pernštejnského panství jsou totiž momentálně největší akcí železniční historie, která se za rok na jihu Moravy koná. Dvě parní lokomotivy, z toho jedna, která je domovem ve slovenských Vrútkách a osm lokomotiv či motorových vozů různých historických etap dějin domácí železnice se podělilo o většinu pravidelných i mimořádných vlaků. „V případě parní lokomotivy ze Slovenska jsme využili její návštěvy na nedávné akci v muzeu Lužná. Prodloužila si pobyt u nás a potěšila návštěvníky akce,“ prozradil jeden z pořadatelů Milan Vašíček. Nabídka přilákala malé i velké. „Já nechci na hrad, chci ještě jet mašinkou, co kouří,“ domáhal se pokračování cesty s historickým vlakem asi tříletý capart. Jediné, co jej přimělo zůstat na nedvědickém nádraží, bylo lákadlo v podobě svezení na plošině vagónku modelové železnice. Malý cestovatel ale nebyl jediný, kdo neodolal kouzlu železniční historie. Po celé trase, kudy zvláštní vlaky s návštěvníky projížděly, bylo nespočet fotografů.

Súvisiace odkazy