Dopravná politika Slovenskej republiky
Už veľa dní diskutujeme o perspektívach železničnej dopravy na Slovensku na stránkach MÁV. Dovolil som si založiť novú tému, preto, aby sme sa mohli sústrediť na podstatné - akú máme predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať o 10 - 15 rokov.
Na úvod pár poznámok. O budúcnosti železníc na Slovensku predovšetkým rozhodne:
Či vo vedení slovenských železničných spoločností budú mať manažmenty víziu, čo chcú dosiahnuť, či budú mať predstavu, aké by mali byť slovenské železnice v horizonte 10 - 15 rokov. Či sa nájde dostatok osobností, ktoré dokážu silou argumentov získavať podporu odborných i politických kruhov, podnikateľov ale aj verejnosti. Či sa nájde politická strana, ktorá bude mať vo svojom programe reálnu podporu modernizácie a rozvoja železníc, aby dosiahli európsku úroveň. Či sa myslenie manažmentov bude uberať v negatívnej rovine obmedzovania osobnej dopravy alebo v rovine pozitívneho myslenia a expanzie. Či Slovensko, bude mať záujem o železnicu a ak áno, o akú železnicu. V neposlednom rade rozhodne aj postoj železničiarov na všetkých postoch. Aj tento web vytvára určitú mienku o železnici. Denne ho čítajú stovky ľudí.
Akú máte predstavu, že by mali železnice na Slovensku vyzerať v rokoch 2010 - 2020?
Podradené diskusné témy
to sa týka aj študentov, ale len pri Os a Rex vlakov. Na vlaky vaššej kategórii už potrebujú CL bez platby. Okrem toho čo si spomínal možno kúpiť aj SMS lístok a to zvládne aj ten najpodradnejší mobil..... osobne nevidím nejaké prekážky. Kto chce, prekážku si najde.
Zato mi však garantuje právo platiť za poskytnutú službu v hotovosti. Nejdem rozoberať čo si o tom myslím, proste toto je v ústave a zatiaľ je to len o tom, že nikto proti tomu sa neobrátil na niekoho, kto by posúdil zákonnosť takéhoto konania.
Tak sa pýtam, akým spôsobom môžem zaplatiť v hotovosti za využívanie služieb ZSSK na tratiach, kde funguje SVS a pokladne sú len na vybraných staniciach.
Zaujímajú ma tie ďalšie možnosti, avšak také, že zaplatím v hotovosti.
A to ja sám využívam appku a nemám s jej využívaním akýkoľvek problém. Plne rozumiem prečo to ZSSK spravila, ale zároveň si myslím, že je to priamo v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky. Vtipné a smutné zároveň je to, že tak koná spoločnosť vlastnená štátom realizujúca prepravu osôb vo verejnom záujme.
Keď chceli ZSSK vo veľkom rozširovať SVS, tak tento predpis na rýchlo menili.
ZSSK tak mohla teraz predávať v obchodoch s potravinami, na poštách, v trafikách ľubovoľné napríklad 60 minútové papierové CP, bez označenia platnosti, ktoré by začali platiť časom označenia v označovači.
Len kde páni boli, keď práve iniciatíva Stred túto tému teraz vytiahla. Kde boli vo Februári 2025, keď som ich o tom informoval. Čo spravili? Nič. Teraz plačú nad rozliatym mliekom.
''Verejný ochranca práv je nezávislý orgán Slovenskej republiky, ktorý v rozsahu a spôsobom ustanoveným zákonom chráni základné práva a slobody fyzických osôb a právnických osôb v konaní pred orgánmi verejnej správy a ďalšími orgánmi verejnej moci, ak je ich konanie, rozhodovanie alebo nečinnosť v rozpore s právnym poriadkom.''
ZSSK je obchodná spoločnosť, nie orgán verejnej moci

Mne to priemerne vychádza cca 100 cestujúcich na spoj (samozrejme v špičke to môže jazdiť narvané a v sedle prázdne...).