Švajčiarske električky ČHEŽ vyrazili na trať

7.5.2024 8:00Zdroj: ČHEŽ

Švajčiarske električky ČHEŽ vyrazili na trať

V dňoch 30.4. a 4.5.2024 sme vďaka pomoci sponzorov: Banskobystrický kraj Turizmus - Krajská organizácia cestovného ruchu BBSK a už tradične skvelých organizátorov: obec Hronec a prevádzkovateľ cyklodrezín OOCR Horehronie počas dvoch veľmi príjemných akcií na námestí v Hronci (stavanie mája a preteky cyklodrezín) mohli predstaviť širokej verejnosti po prvý raz ''na ostro'' aj nami dlhodobo pripravovaný príspevok k Integrovanému systému verejnej dopravy - naše nové Švajčiarske električky.

Po oba dni chodila prvá oživená súprava Čiernohronskej elektrickej železnice zatiaľ napájaná iba dieselovou elektrocentrálou v hodinových intervaloch medzi zastávkou Chvatimech a námestím v Hronci. Celkovo sme prepravili vyše 800 spokojných cestujúcich, ktorí si mohli "na vlastnú kožu" vyskúšať pohodlie a nadväznosť našich spojov na autobusy SAD, vlaky ZSSK i cyklodrezíny v Hronci. V budúcnosti (po oprave trate) by tento systém ekologickej verejnej osobnej dopravy mohol byť predĺžený až na Dobroč a do Vydrovskej doliny v Čiernom Balogu a doplniť by ho mohol aj návrat k osvedčenému čistému a tichému spôsobu dopravy dreva po železnici.

Pevne veríme, že sa nám postupne s prispením všetkých prajných ľudí podarí získať financie pre výmenu všetkých opotrebovaných drevených podvalov a obnovu celej zachovanej trate bývalej lesnej železnice (20 km) a vopred všetkým ďakujeme za pomoc i podporu. 

Nech nás para aj elektróny tlačia !

Galéria

Súvisiace trate