Motoráčková show na Tovačovce

19.8.2009 8:00 Jakub Gregor

Motoráčková show na Tovačovce

Je to jeden z těch typických krátkých „cancourků“ napojených na hlavní elektrifikovanou trať, jakých najdeme na železniční mapě České republiky spoustu. A zatímco na mnoha z nich jezdí každý den větší či menší množství osobních vlaků, na tomto konkrétním se tak neděje již téměř 30 let. Přesto (a nebo právě proto?) přitahuje trať Kojetín – Tovačov značnou pozornost zaujatější i širší železniční i cestující veřejnosti.

 

 


Děje se tak několikrát do roka díky nadšencům z občanského sdružení Kroměřížská dráha, kteří (samozřejmě za pomoci sponzorů) na této trati vypravují několikrát do roka různé historické vlaky, obvykle při příležitosti nějaké všelidové akce ve jmenovaných městech (výlov Hradeckého rybníka, Tovačovský portál, Svatováclavské hody apod.).

Na 11km lokálce jsme tak již měli možnost spatři celou škálu různých historických železničních vozidel, od známých Hurvínků až po mohutnou parní lokomotivu Rosničku. Letošní rok není výjimkou: v květnu se sem vydal nejprve brněnský (původně slovenský) Krokodýl M 286.1032 v rámci jízdy pro fotografy a projížděče a po něm si sem odskočil z dětského dne v Divokách i (tehdy brněnský, dnes už valašskomeziříčský) Pilštyk T 466.0007.


Krokodýl na Tovačovce u Uhřičic 9.5.2009 (foto © Radek Hořínek)


Pilštyk v Lobodicích 23 5.2009

Na srpnový Tovačovský portál a souběžné Kojetínské hody nachystali organizátoři další vpravdě lahůdkový program, v němž hrály hlavní roli dva motoráčky – již zmiňovaný Hurvínek ř. M 131.1 a především prvorepublikový unikát řady M 120.4 přezdívaný Věžák. Pamatuji se, že když zhruba před rokem kdosi nadhodil účast Věžáku v příslušné diskuzní skupině na K-reportu, reakce byla dost zdrženlivá. O to větší aplaus ze strany šotoušstva si organizátoři zaslouží.

Obě vozidla se vydala již v pátek do Kroměříže, kde na víkend „rozbila stan“ a odtud pak vyrážela na sobotní i nedělní program na tovačovskou trať. Měla to tedy výrazně blíže než moje maličkost, protože já jsem v sobotu ráno vyjížděl z Brna. Navíc ještě s oklikou přes Prostějov, nicméně odvoz tchyně z bodu A do bodu B do této reportáže nepatří, takže ho přeskočím:-). Každopádně v čase předpokládaného příjezdu dvojice motoráčků do Kojetína přijíždím na řečené nádraží a o pár chvil později se z oblouku kroměřížské trati vynořuje i červený Hurvínek s Věžákem v závěsu. Jen s minimálním zpožděním pak souprava vyráží do Tovačova. V tomto složení absolvuje dva páry dopoledních jízd, ve všech případech za velmi slušného zájmu cestujících.


Věžák a Hurvínek u Lobodic. Za 50 let takhle spolu pojedou při historické jízdě Šukafon a Regionova:-).


Oba pachatelé byli pristiženi i o zhruba 3 km jižněji u hřbitova v Uhřičicích.

Po obědě však vjíždí na tovačovské nádraží pouze osamocený Hurvínek – jeho prvorepublikový kolega bohužel zkolaboval. Proto se od této chvíle objevil pouze na závěsu a to ještě jen při některých jízdách. Což je mi dost líto, protože jsem přijel právě kvůli tomuto unikátu, který jsem zatím neměl příležitost si pořádně vyfotit. Ale co se dá dělat, letitá technika si nedá poroučet. Stavil jsem se tedy ještě zdokumentovat osamocený Věžák v koncové stanici trati č. 334, protože mi bylo jasné, že jeho plánovaná sólová jízda se konat nebude, a vyrazil směrem k domovu.


Osamocený Hurvínek se řítí Hanou a nechává automobily na souběžné silnici daleko za sebou…


…zatímco Věžák odpočívá v Tovačově.

Popřejme tedy historickému motoráčku pevné zdraví do dalších jízd a trati Kojetín – Tovačov v budoucnosti návštěvy dalších zajímavých vozidel, která potěší oko a duši běžného cestujícího i železničního fanouška.

Neoznačené foto: autor, připojená galerie: Stanislav Plachý 

Galéria

Súvisiace odkazy