Naše téma: Vysokorychlostní trať přes Vysočinu

30.9.2019 8:00 Luděk Šimek

Naše téma: Vysokorychlostní trať přes Vysočinu

Správci železnic po odmlce představili své nové plány na vysokorychlostní trať, která by měla v roce 2030 protnout Vysočinu. Aktuální varianta počítá se severní verzí trasy ke Světlé nad Sázavou, se zastávkou u Jihlavy a s vedením podél D1 na Brno. Projekt má celkem přijít na sto miliard. Pokud se bude budovat vysokorychlostní trať mezi Prahou a Brnem, bude její součástí terminál v Jihlavě-Pávově.

 

Toto se dozvídáme 19. září ze zpravodajství iDNES.cz a  z převzaté Dopravní zprávy VLAKY.NET 22. září. Pro plánované nové spojení Prahy s Brnem, kde mají vlaky jezdit rychlostí 300 – 350 km/h, byla tedy opuštěna jižní varianta přes Benešov a Pelhřimovsko, protože je dražší. Mělo by se jít severní cestou přes Poříčany, Světlou nad Sázavou, kolem Jihlavy a přes Velké Meziříčí. Kromě terminálu Jihlava-Pávov se na Vysočině momentálně uvažuje i o terminálech ve Světlé nad Sázavou a v prostoru Velké Bíteše či Velkého Meziříčí.

Dobrá zpráva je to tedy zejména proto, že upřesnění trasy a zvolení konkrétní varianty nás přibližuje k realizaci té možnosti, být z Prahy v Brně (nebo naopak) za pouhou hodinu, z Jihlavy v Praze za 45 minut, a že splnění tohoto snu bychom se měli dočkat již za jedenáct let.


Současná vize trasy VRT přes území České republiky na mapce © SŽDC

Pochopitelně, k některým bodům vedení trasy můžeme mít názor odlišný od kompetentních míst, jež je schvalují. Já např. mám problém pochopit, proč má být nový terminál pro Jihlavu na trati Havlíčkův Brod – Jihlava u fabriky Bosch-Diesel 6 km od centra, kde rychlíky Brno – České Budějovice – Plzeň budou muset stále úvraťovat, ale tyto námitky si nechám do diskuse (ostatně, jakékoliv řešení v Jihlavě bude lepší než stav těch dvou současných nádraží).


U nás můžeme potkat vysokorychlostní vlak zatím jen na cerhenickém
zkušebním okruhu (27.8.2008) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Napadají mne tedy otázky do diskuse:

Jak se vám líbí schválené řešení první VRT v České republice?
Myslíte, že měla být trasována jinde, jinak?
Souhlasíte s tím, že od původního záměru z roku 2004, aby vlak mezi Prahou a Brnem nikde nestavěl, se přešlo na koncepci terminálů, jimiž na VRT naváže regionální doprava?
Považujete termín realizace v roce 2030 za reálný?

Je opět na vás, milí čtenáři, zda vás položené otázky inspirují k zamyšlení, nebo zda na tématu objevíte ještě něco dalšího diskutabilního.

Úvodní snímek: V ČR se pomalu rozhoduje, v ČLR rychle staví (8.12.2016, VRT Shang-He-Hang)
© Ing. František Smatana

Súvisiace odkazy