VRT WuHan - GuangZhou

18.5.2010 8:00 František Smatana

VRT WuHan - GuangZhou

Tak, konečne k tomu došlo! Už sa mi nikto nebude môcť posmievať, znevažovať, či inak znižovať moju svojstojnosť, odbornosť a morálno-politický profil. Osobne som totiž testoval toľko vychvaľovanú železničnú trať WuHan - GuangZhou.

 

 

 

 

Takže po skoro roku pobytu v Číne som sa odhodlal, prekonal lenoru, zobral manželku a známych, a previezol sa rýchlovlakom z GuangZhou do WuHanu a naspať. Okrem iného som musel zabudnúť na to, čo som videl pri návšteve tohto úseku počas jeho výstavby, a požiadať všemohúceho o ochranu. Poistený som už dávnejšie… Výlet sme naplánovali na víkend 17. a 18.4. V sobotu doobeda tam, pozrieť mesto, prespať, pozrieť inú časť mesta, a potom domov.

Všeobecne

Musím otvorene povedať, že pre cudzinca neovládajúceho čínštinu nie je príprava cestovania práve jednoduchá. Žiadne informácie, v inom ako čínštine, som nezískal. Možno je to mojimi slabšími vedomosťami v surfovaní po webe, neviem, skúste vy. Jednoducho som nenašiel ani cestovný poriadok. Pre Číňanov to nebol žiadny problém. Po jeho preštudovaní som zvolil nasledujúcu taktiku: pre cestu tam žiadne kupovanie lístkov dopredu, prídeme na stanicu a pôjdeme prvým dostupným spojom; pre cestu naspäť kúpiť lístok na priamy spoj (jeden z 2 denne) a precestovať tých 1 000 km za 3 hodiny. Pripravte sa na kontrolu vašich batožín, podobne, ako pri cestovaní lietadlom. Kontrolné miesta sú hneď po vstupe do staničných budov. A už som sa s nimi stretol aj v čínskych metrách. Budúcnosť je, tuším, skener vo vstupe a výstupe v každej budove…

Odbočka prvá: Toť bol na sme.sk uverejnený článok o záujme sprevádzkovať trať zo Singapuru do Európy. Najmä debata k nemu je veľmi pestrá, obšírna, a hlavne (opäť) mi potvrdila, že Slovensko nezahynie. Toľko informovaných, vzdelaných, múdrych, tolerantných, etc. ľudí, ako je vidieť v diskuzii, sa dá nájsť asi len málokde vo svete. To len ako poznámka k téme Čína a budovanie železničných tratí. A štatistika (pomôžem si Wikipediou): GuangZhou (cez 10 mil.), WuHan (cca 9,1 mil.), ChangSha (6 mil.), atď. Verím, že to ešte v týchto číslach nie sú uvedení ‘cezpoľní’, ktorí pracujú v rozvinutých provinciách juhu a východu krajiny. Ich počet odhadujú oficiálne miesta do 250 miliónov…

Odbočka druhá: Stručnejší popis mojej jazdy VRT vlakom na Taiwane nájdete dole v odkazoch.

Popis trate

Ako som bol vyššie spomínal, získať informácie nie je jednoduché (tú trošku na wikipedii nepočítam). Plán tejto trate som si odfotil v žst GuangZhou, máte ho v galérii na 3 obrázkoch. Spája (dovolím si napísať) megamestá GuangZhou a WuHan, na trati je pripravených x medzistaníc. Vlaky nezastavujú vždy vo všetkých, musíte pozrieť do cestovného poriadku. Inak táto čínska prax, postaviť stanicu na VRT v každej “diere”, je mi nepochopiteľná. Aj na 105km úseku medzi GuangZhou a ShenZhenom sa pripravujú 3.

Dĺžka trate je 1 069 km (viď staničenie na odfotenom pláne; GZS 2 294+000 - WH 1 225+400; alebo kilometráž v cestovnom poriadku). Vlaky ju dokážu prejsť za 3:08 (priamy spoj) alebo 3:41 - 3:56 hod. (podľa počtu zastávok). Vedie (odhadom) väčšinou na viaduktoch a mostoch, menej na zemnom telese a v tuneloch. Bohužiaľ, bližšie údaje o ich percentuálnom zastúpení som nezískal (opäť Wikipediu neberiem).

Železničný zvršok - štrk čínsky typ, južné zhlavie žst. GuangZhou - 16.4.2010 © F.Smatana

Železničný zvršok

Tu som už úplne odkázaný na len čiastkové informácie (od kolegov a známych), jednu osobnú návštevu a moje pozorovanie počas jazdy (ktoré, uznáte sami, je v tej rýchlosti trochu rozostrené). Suverénne najčastejšie sa vyskytuje systém Rheda 2000, čo môžem prezradiť vopred.

Teda osobne som videl použitie týchto typov zvršku:

  1. bezštrkové = japonský J-slab (šíra trať na sever od žst GuangZhou Juh), čínske CRTS-I (detto) a neznámy typ (žst GZS a WH), Rheda 2000 (drvivá väčšina šírej trate a zastávok);
  2. štrkové = úseky v niektorých staniciach (GZS, WH), kde sú nimi realizované buď celé staničné koľaje, a / alebo len časti zhlaví;
  3. výhybky sú buď na štrku (napr. GZS a jeho južné i severné zhlavie), alebo typu Rheda 2000 (niektoré medziľahlé stanice a koľajové spojky). Výrobca výhybiek je (z najväčšou pravdepodobnosťou) jedna domáca firma spolupracujúca s BWG.

Dvaja kolegovia z brandže mi potvrdili použitie J-slabu, CRTS-I a Rhedy 2000 v ich úsekoch. Keď si pozriete zoznam použitého zvršku a zalistujete v starších príspevkoch, o väčšine ste už mali možnosť čítať. A na zvyšok príde rad čoskoro; jednoducho s vlaky.net máte svet na svojom monitore ;)

Lístky

Lístok si môžete zakúpiť niekoľkými spôsobmi, priamo na železničných staniciach pri okienku alebo v automate, v predajniach lístkov v mestách (aj malých), v cestovných kanceláriách, atp. Pre cestu tam sme mali “modrý” (z okienka), pre spiatočnú “červený” (predajňa v meste)(priznám, že som zabudol zistiť, aký typ vydáva automat). Lístky tam sme najprv chceli kúpiť cez automat, ale na konci celej procedúry (pri platení) nám mašinka napísala, ze max suma môže byt 1,500 ¥. No a pretože naše 4 kúsky stáli viac, odišli sme k okienku (aby sme vyskúšali aj tento spôsob). Pre spiatočnú cestu sme lístky kupovali vo Wuhane, v jednom shopping malle, kde mali taký malý pultík s počítačom na predaj cestovných lístkov všetkého druhu. Vraj je takéto kupovanie lístkov na dopravu bežné. Na veľké počudovanie sa lístky ani pri okienku, ani v automate nedali platiť kartou. Inu Čína.

Cestovné je uvedené v cestovnom poriadku, neviem, či tu mám uvádzať ceny. Lístok GZ-WH stoji 490 ¥ (cca 52.- €) pre 2. triedu, a 780 ¥ (cca 82.- €) pre 1. triedu. Moc? Málo? Primerane? V každom prípade cestou tam bola súprava zaplnená odhadom na 80 - 90% (pričom 1.trieda asi na 30 - 40%), cestou späť aj nad 90% (1.trieda okolo 70%). Nie zlé, myslím. A to sme sa do mnou vybraného priameho spoja nedostali pre vypredanosť. V novinách som čítal, že priemerná obsadenosť je okolo 70%, a spoločnosť je kritizovaná pre vyššie ceny, ktoré neumožnia využívať VRT viacerým ľudom. No, bez urážky a znevažovania Číňanov a ich mravov, viem si predstaviť stav cestovania po zlacnení... Lístok vám skontrolujú pri prechode z čakárne na nástupište. Všade su pripravené automaty (kam ‘modrý’ high-tech lístok strčíte pre kontrolu); tak to fungovalo pri ceste z GZ. Pri návrate bola kontrola ‘osobná’; zriadenci stáli vedľa automatov a štikali všetky lístky osobne.

CRH-2 - pohľad zo schodov v žst. GuangZhou South - 17.4.2010 © F.Smatana

Jazda tam

Nemali sme problém s kúpou priamo na žst. Boli ešte voľné miesta na najbližší spoj, č. 1038, s odjazdom 10:37 a príjazdom 14:30. Tento spoj mal 6 medzizastávok: ShaoGuan (km 227 / 11:22) – ChenZhou West (km 377 / 11:53) – LeiYang West (km 475 / 12:14) – HengYang East (km 530 / 12 :32) – ChangSha South (km 707 / 13:08) – YeuYang East (km 854 / 13:41). Maximálna rychlosť (ktorú ukazoval displej v “2” z času na čas) bola 349 km/h.

Tu sa nám, bohužiaľ, nezadarilo. Môj plán na priamy spoj stroskotal na lístkoch. Vypredané. Skúšali sme to aj po príchode na stanicu WuHan pred návratom, či sa niečo neuvoľnilo, ale 4 voľné miesta už neboli. Smola. Lebo priame spoje sú len 2 za deň (G1001 o 9:00, G1003 o 15:00). Tieto potrebujú spomenuté 3 hodiny. Nám zostal len ‚normálny’ spoj, č.1049 (CRH2-084C), s odjazdom 14:35 a príjazdom 18:30. Cesta prebiehala v poriadku, išli sme na čas, počas našej jazdy sa nič mimoriadne nestalo (spomínate na službu vlasti?).

Tento spoj mal tiež 6 medzizastávok (niektoré iné, ako pri ceste hore): XianNing North (km 85 / 14:58) – YueYang East (km 215 / 15:29) – ChangSha South (km 362 / 16:03) – HengYang East (km 539 / 16:45) – GuangZhou North (km 1,022 / 18 :13). Maximálna rýchlosť (ktorú ukazoval displej v “3” permanentne) bola 348 km/h, a čo ma prekvapilo, dokonca ešte aj na poslednom úseku z GZ Sever do Juh (47 km dlhý) sme išli 323 km/h

CRH-3 - radosť pracovať v takomto priestore - 18.4.2010 © F.Smatana

Vlakové súpravy

Už tu boli fotky súprav, ktoré som zachytil pri presune z GZ Juh do blízkeho depa. Dnes môžem pripojiť aj fotky z interiéru. Rád by som aj video, ale tie sú príliš veľké na posielanie „po drôte”. Nie som odborník na mašinky, tak prosím odborníkov o láskavé strpenie mojich laických informácií. P. Zlinský minule doplnil typ a základné údaje oboch súprav. Tam som sa dozvedel, ktoré som vlastne fotil. A vlastne aj ktorými typmi som sa viezol. Takže tam to bola CRH-2 (nakoniec som si jej označenie všimol pri vystúpení), naspäť CRH-3.

Ich vnútorné usporiadanie je odlišné, viac mi vyhovovala staršia “2”. V “3” sa mi veľmi páčili sedadlá 1. triedy umiestnené hneď za ‘mašinfírom’, odkiaľ pekne vidíte na trať. Sedelo sa v oboch pohodlne, operadlá sa dajú sklopiť, a dokonca v “2” aj sedák posunúť (co v modernejšej “3” nie je možné). Oba typy sú (zrejme) poskladané z 8 vozňov. “2” mala plán, “3” nie. Ale ich zostava je prakticky totožná (samozrejme, že odchýlky existujú).

vozeň číslo
1
2
3
4
5
6
7
8
CRH-2
trieda
2.
2.
2.
2.
R + 2.
2.
1.
2.
sedadiel
55
100
85
100
55
100
?
64
CRH-3
trieda
1. + 2.
2.
2.
R + 2.
1.
2.
2.
1. + 2.
sedadiel
?
?
?
?
?
?
?
?

Jednotlivé vozne majú svoje číslovanie, zaznamenal som tieto: ZE 208401 (vozeň č. 1), ZE 208402 (vozeň č. 2) a ZE 208403 (vozeň č. 3) (platí pre CRH-2). Zvyšné mi „ušli“. Spiatočný spoj bol zložený z dvoch jednotiek CRH3. Wikipedia uvádza, že všetky tu jazdiace vlaky sú zostavené z 2 jednotiek. Ale náš spoj do WH bol naisto ‚jednoduchý’. A tiež pár ďalších vlakov, ktoré som videl stáť v žst GZS, boli také.

Zaujímavosťou je, že v reštauračnej časti oboch typov je niekoľko miest so stolmi, a lístky sa predávajú aj ku nim. Teda keď sú predané lístky na tieto miesta, tak sa musíte najesť buď na ‚stojáka’ pri pulte, alebo si jedlo zoberiete či necháte doniesť na svoje miesto. Jedlá sa nevaria, všetko sú to polotovary buď na zohriatie v mikrovlnke, alebo zaliatie vodou. Len pre zaujímavosť, cestou tam som za 2 plechovky piva (čínske TsingTao) a ryžu s mäsom platil 35 ¥, cestou späť za 1 plechovku (filipínsky SanMiguel) zaplatil 7 ¥. Okrem toho prechádzajú súpravou s vozíkom.

Pri cestovaní si dávajte pozor na nefajčenie. Zákaz fajčiť platí pre kompletne všetky časti. Aby ste nedopadli ako náruživý fajčiar, ktorý zapríčinil trojhodinové meškanie vlaku.

Žst. GuangZhou South - priečna strecha staničnej haly - 17.4.2010 © F.Smatana

Zaujímavosti

Prosím, nekamenujte ma za nasledujúce vety. Najväčší zážitok bola stavba staničnej budovy GuangZhou South. JE to superstavba, ako veľkosťou, tak i krásou. Naozaj je tá hala obrovská (vie boh, načo takú veľkú potrebujú, ale nech), a naozaj vyzerá ohromne (môj osobný názor, ale nech). Inak obe stanice zatiaľ fungujú typicky na ‚čínsky’ spôsob (ktorý dobre poznáme z domu). Hoci bola trať oficiálne otvorená na konci roka 2009 (stanica GZS o mesiac neskôr), dodnes sa na nich usilovne pracuje, a odhadujem, že sa ešte pár mesiacov bude. O okolí ani nehovorím. 

Jedna nemilá skúsenosť. Počas jazdy na sever som zo začiatku lietal ja ako utrhnutý vagón a fotil všetko naokolo (tuším, že moji čitatelia sú lační po nových informáciách). Neskôr ma zbadala šéfka sprievodcov, prišla za mnou a chcela mi kontrolovať, čo mám nafotené… Ale viacej bolo tých milých. Číňania sú priateľskí a družní (teda k cudzincom. väčšinou). Čo poteší najmä ak sa jedná o Číňanky. Ja som to využil na spravenie pár fotiek v žst Wuhan, kedy ma strážnik pustil do rozostavaného priestoru. Všimnite si tie ‘veliteľské mostíky’ nad staničnými koľajami. Keď to otvoria, to bude parádny výhľad!

Zaujímavý je tiež pohľad cez podlahu v žst Wuhan. V podlahe sú vynechané priezory, cez ktoré vidíte trať a súpravy z nadhľadu. Myslím, že to je dobrý nápad. Neviem, či pohľad z vlaku krajinu skrášľuje všeobecne, ale mne osobne sa krajina popri trati páčila. Cez stanice, kde vlak nezastavoval, sme ani moc nespomalovali. Musím sa pozrieť, či niekde spýtať, na akú rýchlosť do priamej sú miestne VRT výhybky konštruované. Tak som sa to dozvedel (hoci tento údaj je platný pre úsek GZ-SZ, výhybky sú od rovnakého výrobcu). 350 km/h. Zaujímavé.

Poviete si, nová stavba, bude tam všetko potrebné. Nie je. Lampáreň som hľadal márne…

Odkazy:
  1. Cestovný poriadok GZ-WH
  2. Čínu láka superexpres zo Singapuru do Londýna
  3. Smoker delays bullet trains - ako fajčiar zastavil vlak
  4. Passenger flow increases as holiday draws to end - hodnotenie vlakovej prevádzky počas čínskeho Nového roku
  5. Vlakom rýchlosťou 300 km/h

Titulná snímka: Súpravy CRH-2 a CRH-3 v žst. WuHan © F.Smatana

Galéria

Súvisiace odkazy