K modernizácii úseku Považská Bystrica - Púchov

10.9.2019 8:00 Mgr. Peter Lengyel, PhD.

K modernizácii úseku Považská Bystrica - Púchov

Modernizácia trate medzi Považskou Bystricou a Púchovom pokračuje na všetkých stavbách. Nejdem dávať informácie, ktoré sú známe z tlačových besied a iných reportáží, sústreďme sa radšej na to, čo vidno. Od finále je výstavba nových úsekov ešte ďaleko, uvidíme aký bude reálny termín dokončenia. V lokalite medzi Váhmi sa buduje násyp, mojim odhadom mu ešte niekoľko metrov výšky chýba. Samozrejme sa to líši od jednotlivých miest.

Čo ma prekvapuje, je miesto budúcej zastávky Nosice, kde som si nevšimol prípravu na podchod. Tiež ma prekvapila mohutnosť budúcej lávky cez Váh spájajúcej Nosice so zastávkou. Je možné, že to pôjde vzduchom, bude to ale asi vysoko. Popis tohto premostenia som v dokumentoch detailne nenašiel. Tiež ma prekvapuje, že je vedenie trate cez násyp, most a do tunela relatívne kľukaté. Očakával by som, že pri V max. 160 to bude tiahlejšie. Mal som v pláne ísť aj na most spraviť fotku smerom na tunel, ale rozdiel medzi terénom a plochou mosta je ešte dosť vysoký, odhadom 3 metre.


Pohľad na zastávku Nimnica-Nosice, most a tunel © Peter Lengyel

Ak sa prenesieme na východný portál a milochovský most cez priehradu, tu už je most spojený šalovací stroj demontovaný. Zo strany od Milochova vidno výšku potrebného napojenia vo fotogalérii. Ako dobré sa ukazuje, že párstometrový úsek pôjde relatívne v pôvodnej trase, čo umožní nezávislé napojenie tunelov, v prípade, že by sa tunel Milochov omeškal. Snáď teda povolia spustenie pol úseku a nebudú čakať na kompletné dokončenie oboch častí.


Východný portál tunela Milochov © Peter Lengyel

V uzle Milochov je situácia momentálne zložitá, nakoľko sa tam musia vykrižovať stará a nová trať, stará a nová cesta. V centre časti Horný Milochov je príprava na štôlňu, zatiaľ je zabetónovaná. Na východnom portáli tunela Milochov sa usilovne pracuje, z preložky cesty je spravený zatiaľ len nábeh na most. V úrovni terénu je vybudovaný most, cez ktorý povedú koľaje do tunela. Toľko teda laickým okom k modernizácií. Ak má niekto nejaké ďalšie aktuálne odborné informácie, či spresnenia, uvítam ich v diskusii. 

Úvodná snímka: 383.102-1 na čele R 609 meškajúceho 50 minút pri Nimnici © Peter Lengyel

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy