Modernizácia trate cez Trenčín - ver. 11-2014

8.1.2015 8:00 Ing. František Smatana

Modernizácia trate cez Trenčín - ver. 11-2014

Od mojej poslednej návštevy modernizovanej železničnej trate cez Trenčín uplynulo trištvrte roka. Ako sa zmenila? Krátka odpoveď by bola, že sa zmenila veľmi. A ako vždy, tak aj teraz môžem opakovať túto dobrú správu: práce na rekonštrukcii železničnej trate ŽSR číslo 120 pokračujú. A tu vám predkladám môj štvrtý „raport“.

 

 

 



Opäť som bol na staveniskách 2 krát. V 1. deň, 20. novembra, som tradične pozrel severný koniec - úsek od priecestia pri Bille (nad žst Trenčín, km 123.5) za zastávku Opatová (cca km 128.300). Južný koniec, od železničnej stanice Zlatovce (km 121.760) po Trenčín, som navštívil hneď nasledujúci deň, 21. novembra. A videl som nasledovné:


Pohľad na Trenčín z nového nadjazdu. 20.11.2014 © F.Smatana

Na severe je už prakticky (skoro) všetko na obnove trate hotové – preložka oblúkov pri vochterni, nový spodok i zvršok, signalizácia, trakčné vedenia, protihlukové steny,… Z “pridružených” stavieb tu chýba už len nový podjazd s napojením na hlavnú cestu (ulica Pred poľom). Ten má zdržanie z minula, momentálne sa tam pracuje.

Podobne to vyzerá aj priamo v stanici Trenčín – všetky koľaje obnovené. Dorábajú sa nástupištia a podchody k nim (vrátane toho s nepodarenými obkladmi, ktorý ľuďom ukázali v televízii).

Úsek od stanice smerom na Zlatovce na svoje hviezdne chvíle stále čaká – vlaky jazdia po starej trati, zatiaľ čo popri nej sa pracuje na jednej z 2 najväčších dopravných stavieb v Trenčíne za posledné (a predpokladám aj nasledujúce) roky. Novému mostu ešte chýba niekoľko segmentov na dokončenie (povedal by som, že túto činnosť mali urýchliť a použiť viac debnení ako súčasné dve…), nájazdy na pravom i ľavom brehu Váhu sa budujú. Spojazdnenie tohto úseku by nemalo uniknúť žiadnemu čitateľovi tejto stránky!

Pracuje sa už aj v staničke Zlatovce (hoci len tak pozvoľna). 


Most pri pohľade z pravej strany Váhu. 21.11.2014 © F. Smatana

Poznámky na záver: 
  1. Nový most – nepozdáva sa mi rýchlosť, akou je stavaný, ale vizuálne vyzerá jeho realizácia na vysokej úrovni; gratulujem všetkým, ktorí  sa na stavbe podieľajú.
  2. V prvých dieloch som vzýval všetkých svätých aby osvietili projektantov a tí neskazili trenčiansku stanicu; a zadarilo sa – stanica vyzerá veľmi dobre (teraz len mám strach, ako dlho to prežije v zdraví, bez zásahu vandalov).
  3. Fotky sú opäť zoradené podľa staničenia, teda od žst. Zlatovce za koniec zastávky v Opatovej.
  4. V predchádzajúcom článku som spomínal originálne využitie pôvodného zastrešenia nástupíšť – pozrite si ich na posledných fotkách.
  5. Jedna pani povedala a potom písali v kapustných listoch, že všetky priepusty na obnovených tratiach nespĺňajú normové požiadavky (nie sú navrhnuté na 100-ročnú vodu); bolo by celkom zaujímavé, čo na to hovoria zainteresovaní…
  6. Podobne je to s mostným pilierom starého mosta – zahradením toku pre stavbu nových pilierov sa prúd nasmeroval priamo naň a odniesol všetok materiál z jeho jednej strany. Otázka – zaoberá sa niekto možnosťou jeho podomletia a prípadnými následkami?
  7. Pokiaľ som dorobil tento článok, bol otvorený podchod v stanici ako aj prechod na Sihoť.

Odkazy:

  1. Mestský web venovaný rekonštrukcii železničnej trate stále funguje. Hoci pochvalu z minula opakovať nebudem – posledná aktualizácia je na ňom z 31.10.2013…
  2. Na stránku zhotoviteľa, Trnavskej stavebnej spoločnosti, je zbytočné chodiť. Ako som písal minule, nič nové sa nedozviete, “aktuálna” správa je s dátumom 25.10.2012. Je neskutočné, že niečo také je možné v súčasnej dobe.
Úvodná snímka: Detail mosta, 21.11.2014 © F.Smatana

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy