Modernizácia trate cez Trenčín - ver. 02-2014

26.2.2014 8:00 Ing. František Smatana

Modernizácia trate cez Trenčín - ver. 02-2014

Ako naposledy, tak aj teraz môžem opakovať túto dobrú správu: práce na rekonštrukcii železničnej trate č. 120 cez Trenčín pokračujú. A keďže som bol zase doma na dovolenke, znova vám ponúkam pohľad na situáciu, ktorú som videl na staveniskách na prelome januára a februára 2014. Deväť mesiacov potom, ako som o modernizácii písal prvýkrát, a tri po druhom reporte. Veľa objektov je rozrobených a veľa je dokonca hotových (skoro).

 

 

 


„Teóriu“ modernizácie opäť vynecháme a poďme rovno na stavbu. Tentoraz som bol na staveniskách dvakrát. V 1. deň, 31. januára, som tradične pozrel severný koniec (hoci teraz trochu dlhší) - úsek od žst Trenčín (cca km 123.5) za zastávku Opatová (cca km 128.300). Južný koniec, od železničnej stanice Zlatovce (km 121.760) po Trenčín, som navštívil 5. februára. Návštevy žst. Trenčín počas cestovania vlakom nepočítam.


Pohľad na Trenčín z nového nadjazdu (31.1.2014) © F.Smatana

Aký je stav:

  1. obe traťové koľaje od konca úseku (medzi Opatovou a Trenčianskou Teplou) po cca nový cestný nadjazd pod Opatovou vyzerajú byť dokončené;
  2. jedna koľaj v ostrom oblúku pri „vochterni“ je už preložená, a aj spojazdnená;
  3. pracuje sa už naplno aj v trenčianskej stanici; nástupište č.3 je skoro dokončené (až na dlažbu); naposledy som dúfal, že prekrytie nástupíšť nebude také otrasné ako v iných staniciach; a vďakabohu nie je.

Inak ma pobavila informácia, že staré prístrešky sa nezničili (čo je chvályhodné), ale použili na iný účel. Hádajte na čo (škoda preškoda, že som si nenašiel čas ísť nové použitie odfotiť).


Takto to vyzeralo v žst. Trenčín (31.1.2014) © F.Smatana 

  1. Čo zaujíma Trenčanov asi najviac je stavba nového železničného mosta – tu sa stále pracuje na pilieroch na pravej strane Váhu, kde som na jednom z nich už videl dorobený štartovací blok mosta pre letmú betonáž;
  2. stará vonkajšia plaváreň je taktiež minulosťou, a na ploche pri hrádzi chystajú múry pre násyp;
  3. to isté na pravom brehu je rozpracované ďaleko viac;
  4. len v staničke Zlatovce je stále „ticho a kľud“.


Prvý pohľad z mosta na most (5.2.2014) © F.Smatana

  1. Súvisiace stavby – podchod pri vochterni je tesne pred dokončením; protihlukové steny na severe stoja; na podjazde v ulici Pred poľom sa usilovne pracuje (hlavne na kubranskej strane, kde sa chystá veľká križovatka); je už vidieť, kde bude vyústený podchod zo stanice na Sihoti.  

Poznámky na záver:

  1. Fotky sú opäť zoradené podľa staničenia, teda od žst Zlatovce za koniec zastávky v Opatovej.
  2. Verte alebo nie, ale fotím radšej v lete ako v zime. 

Odkazy:

  1. Mestský web venovaný rekonštrukcii železničnej trate stále funguje. Hoci pochvalu z minula opakovať nebudem – posledná aktualizácia je na ňom z 31.10.2013 …
  2. Na stránku zhotoviteľa, bývalej Trnavskej stavebnej spoločnosti, je zbytočné chodiť. Ako som písal minule, nič nové sa nedozviete.

Úvodná snímka: Pozor, tabula! (31.1.2014) © F.Smatana

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy