Modernizácia trate cez Trenčín - ver. Február 2017

10.3.2017 8:00 František Smatana

Modernizácia trate cez Trenčín - ver. Február 2017

6. report o stave modernizácie bude stručný. Musím sa priznať, že ma to prestalo baviť a tiež moje posledné dve dovolenky doma boli krátke. Unavuje ma hľadať, čo sa vlastne robí a kde, a ukončenie sa neustále odďaľuje. Ale prinútil som sa aspoň sa ísť pozrieť na nový most, v akom je stave teraz, a čo je nové s preložkou bánovskej trate.

 

 

 

 

V skratke – je to bieda. Najprv si dovolím pripomenúť, že podľa pôvodných i upravených plánov tu už mali fičať (nie ficať) vlaky. Najprv to malo byť v lete 2015. Potom na jar 2016, v novembri 2016... A vo februári 2017 most stále nie je dokončený a bánovská trať na svojom pôvodnom mieste. Dôležité je, že niektorí dúfajú a veria…

Výrez zo situácie. 5.2.2017 © archív FS

Od mojej poslednej oficiálnej návštevy momentálne stále ešte modernizovaného úseku železničnej trate č. 120 cez Trenčín uplynulo už 20 (slovom dvadsať) mesiacov (bolo to v máji 2015! ten čas strašne letí). Prinútil som sa na krátku prechádzku k najzaujímavším stavbám rekonštrukcie: most a prekládka bánovskej trate. Hlavne som tam ale išiel kvôli Rhede (nebojte, nič o nej nenapíšem, lebo bola zakrytá snehom, a aj keby nebola, tak nič nenapíšem). Bol som tam v zachmúrenú a studenú nedeľu, 5. februára. A nižšie vám predkladám moju správu.

Úsek na násype až k mostu je prázdny, bez zvršku. 5.2.2017 © F. Smatana

 

Pozrime sa, čo je tu hotové:

  • most samotný je dokončený,

  • trenčianske predmostie nie je,

  • zlatovské predmostie je v lepšom stave (aspoň čo som videl z mosta), ale hotovo nie je,

  • Rheda (zvršok) nie je úplne dokončená, chýbajú všetky prechodové dosky (teda na všetkých 8, t.j. prechod most-násyp a bezštrkovka-štrk) a časti na násypoch; koľajnice sú položené na jednej trati, ale či len provizórne, netuším;

  • bánovská trať stojí pevne na svojom starom mieste.

Ideme na bánovskú trať. Násypy vidíte, stará trať za nimi. 5.2.2017 © F. Smatana

 

K predmostiam: v poslednej reportáži som sa pýtal, či bude dostatočná doba na ich sadnutie a konsolidáciu. Ale ako vidím, táto otázka je vyriešená. Pauza v postupe je viac ako dostatočná ;-)

K preložke trate: pre jej nové umiestnenie sú rozpracované potrebné násypy, ale dokončené nie sú; plus stále ich rozdeľuje teleso stávajúcej hlavnej trate. S nadšením som vyzýval reportérov zachytiť jej preložku vlastnými očami, ale možno sa čaká na môj návrat domov…

K harmonogarmu: dokončenie mosta (2.2016) a spustenie železničnej prevádzky (2q.2016, termíny uvádzané v 7.2015) sa nám posunuli. Most je síce hotový (tiež neskôr ako mal byť), ale na prevádzku sa čaká. 4.8.2016 sme sa dozvedeli, že termín ukončenia (zmluvný) je pre koľaj č.2 august, a pre koľaj č.1 október. Nestalo sa. Ani nový termín celkového spustenia (11.2016, uvadzaný v 2.2016) neplatí. Prekládka bánovskej trate mala byť realizovaná v 8.~10.2016 (ako písali 1.4.2016).

No a to by bolo všetko. Skoro nič sa tu nezmenilo, niet o čom písať. Škoda. Pozrite si aspoň fotky. Inšpekciu som začal za zlatovským zhlavím trenčianskej stanice, prešiel po novom moste na jeho koniec (tzv. “procházka na mostě”), zišiel dole k bánovským tratiam a popod nový most (Mládežnická ulica) sa vrátil na začiatok.

Poznámky na záver:

  • Tento detail z článku v Trenčianskych novinách je na šľaktrafenie: mesto Trenčín musí financovať podchod pod chynoranskou traťou! Otázka: ktorý nedouk (aby som bol slušný) to má na svedomí? Tu ma “pobavila” odpoveď od ŽSR (to preto, lebo rozčuľovať sa nemá zmysel) z 19.5.2016.: “realizácia dodatočných, projektom nepredpokladaných objektov, ktoré nepomerne zlepšia súčasné pomery v infraštruktúre mesta. Napríklad, vybudovanie podchodu pre peších v žkm 50,808, na tzv. chynoranskej trati“. Ešte aj chybu prezentujú ako vylepšenie. Milé...

  • Páči sa mi tiež nadpis článku: “riaditeľ dúfa a verí”. Možno by bolo užitočnejšie, keby sa začal modliť ;-) (viem, že tento riaditeľ je nový a problém len zdedil, len mi to prišlo smutno-smiešne).

  • Na fotkách (najmä 33, 36 a 51) je dobre vidieť nevhodné riešenie časti trate od mosta Mládežnická po nový most. Celá táto časť mohla byť navrhnutá nie na násype, ale ako viadukt (dobre, nemuselo by to byť v celej dÍžke, ale aspoň po odbočku bánovskej trate; alebo keď bude silno protestovať, tak aspoň Mládežnická a podjazd pri hrádzi mali mať dvojitú šírku otvoru. Obdobne na zlatovskej strane). Škoda-preškoda. Bohvie koľko rokov to tu teraz bude zavadzať.

Celkový záber. 5.2.2017 © F. Smatana

  • Keď som si vtedy dávno pripravoval ďalší článok, chystal som aj výber z oficiálnych informácií z posledného obdobia. Teraz sú už vysoko neaktuálne (tie staršie), ale nechám ich tu všetky, aspoň sú pekne pokope. Len ich nenájdete v texte pod článkom, ako som pôvodne zamýšľal, lebo za ten čas ich je neúrekom a zaplnili mi 5 strán. A to sami uznáte, nemôžem ich sem vložiť. Je tu len posledná, z Trenčianskych novín, zvyšné máte odfotené (keby ich niekto nutne potreboval, môžem mu ich poslať vo Worde).

Inak čítanie reakcií od ŽSR takto pohromade je zaujímavé, buď na zasmiatie alebo do plaču (to podľa nálady a pevnosti nervov čitateľa). Keď sa dočítate, že “…predmetná udalosť nemôže mať dopad na posun uvedeného termínu “ (7.3.2016 bol termín otvorenia 4.2016), tak sa tešíte. Potom sa dozviete, že ani tento termín sa nestihne (dôvodov je niekoľko, dokonca vraj prerábanie projektu), aby slávnostne oznámili (24.5.) “predčasné užívanie podjazdu Vlárska”. Len za týždeň sa tiež dozviete, že “budú ešte urobené povrchové úpravy (rozumej obklad) celého podjazdu”. A to v blízkej budúcnosti :D Áno, rok 2018 je za dverami.

Informovanie o termínoch ukončenia jednotlivých objektov je zaujímavé tiež. Spočiatku sa spomínali a ich otvorenie bolo uvádzané (dá to logika, jednotlivé dôležité časti sa musia sprevádzkovať postupne, týka sa to hlavne podjazdov a podchodov), aby sa postupom času prešlo k formulácii “stavba má byť ukončená vtedy a vtedy (čím myslia záverečné ukončenie kompletne), a objekty sú odovzdávané predčasne…”.

Odpovede od ŽSR často neodpovedajú na položené otázky, a odpovede sa opakujú (všetkým známy systém ctrl+c / ctrl+v).

My starší si pamätáme vtip o 5 základných nepriateľoch komunizmu. Pre tých mladších: kapitalizmus a 4 ročné obdobia. Niektoré odpovede mi ho pripomenuli.

 

Pekný deň.

 

Odkazy:

  • Nastrencin.sme.sk o predpokladanom termíne ukončenia https://nastrencin.sme.sk/c/20467651/predbezny-termin-dokoncenia-zeleznice-je-v-oktobri.html

  • Reportáž č.1 (máj 2013)

  • Reportáž č.2 (august 2013)

  • Reportáž č.3 (február 2014)

  • Reportáž č.4 (november 2014)

  • Reportáž č.5 (máj 2015)

  • Reportáž o prekládke chynoranskej trate

  • Mestský web venovaný rekonštrukcii železničnej trate stále funguje. Ale to je všetko, čo sa o ňom dá momentálne povedať. Posledná aktualizácia je z 18.8.2016. Neaktuálnosť som kritizoval už minule, ale je to zbytočné. http://www.trencin.sk/84861

  • Či sa niečo zmenilo na stránke zhotoviteľa , Trnavskej stavebnej spoločnosti, neviem, pretože ju z Číny nedokážem otvoriť. Ale po skúsenostiach z predošlých kontrol ja osobne žiadne zlepšenie (teda aktuálne informácie) neočakávam. www.tss.sk

 

Galéria

Súvisiace odkazy