První pendolino ČD s novým interiérem v provozu

26.9.2017 8:00 Jiří Řechka

První pendolino ČD s novým interiérem v provozu

V pondělí 25. září 2017 se vrátila do pravidelného provozu první modernizovaná jednotka řady 680 jako SC 241 Košičan na trase Praha hl.n. – Košice. Nicméně inovované pendolino inventárního čísla 05 svezlo cestující už o dva dny dříve, na mimořádných vlacích k bohumínskému Národnímu dnu železnice. Obou těchto událostí jsem byl v zastoupení redakce VLAKY.NET účasten.

 

 

 

Je ovšem pravda, že zatímco pondělní premiéry na pravidelném spoji jsem se zúčastnil na základě pozvání Českých drah, jízdenku na sobotní pár protokolárních vlaků SC 1537/1536 z Prahy do Bohumína a zpět jsem si v předstihu zakoupil jako soukromá osoba resp. běžný návštěvník ústředních oslav železničního svátku. První, co mne upoutalo při nástupu do jednotky, byla vůně, bylo cítit, že je vše nové. Než jsme se vydali na cestu, udělal jsem si první snímky interiéru a po odjezdu jsem se snažil vstřebat dojmy z této modernizace.


23.9.2017 – Praha hl.n.: nový interiér jednotky 680.005 na SC 1537 „Národní den železnice“
© Jiří Řechka

Jak jsem předeslal v úvodu, v pondělí jsem se zúčastnil oficiálního zahájení běžného provozu, cestující se budou s touto jednotkou setkávat zejména na trase z Prahy do Košic. Pendolina ČD jezdí 12 let, najela téměř 27 milionů kilometrů a přepravila přes 12 milionů cestujících což je vám určitě známo. A protože za tu dobu došlo k určitému fyzickému zastarání a opotřebování, bylo rozhodnuto o modernizaci. Jednotka 680.005 byla modernizována během tří měsíců.


29.6.2017 - Praha ONJ: přestavba jednotky 680.005 © České dráhy, a.s.

To, co cestující spatří, je nový interiér a výrazné odlišení první a druhé třídy, nové osvětlení vozů, nové sedačky, nové informační LCD monitory, přepracovaný interiér bistro vozu. Jednotka dostala také dětské kino. A také se nedá přehlédnout, že cestující má více místa pro nohy. Podle mne jsou sedačky pohodlné, podle některých ohlasů, které jsem zaznamenal v Bohumíně, se cestujícím cestovalo dobře a mně také. Což ale nebylo důvodem, proč jsem se v pondělí svezl opět, pro změnu jen do Pardubic.


25.9.2017 - úsek Praha - Pardubice: tisková mluvčí ČD Mgr. Monika Bezuchová zahajuje
setkání s novináři © Jiří Řechka

Tím důvodem byla tisková konference, která probíhala ve vyhrazeném voze spoje SC 241 Košičan. Konferenci, která proběhla během jízdy, zahájila tisková mluvčí ČD Mgr.Monika Bezuchová. Modernizaci jednotek pendolino komentoval Ing. Michal Štěpán, člen představenstva ČD, odpovědný za osobní dopravu. Mimo jiné se zmínil, že dnešním dnem byla přistavena do modernizace jednotka 680.004 a před koncem roku má být přistavená další. Do léta příštího roku mají projít modernizací zbývající jednotky, včetně té, která byla poškozena při nehodě ve Studénce.


22.7.2015 - Studénka: při srážce s kamionem zdevastované čelo jednotky 680.003
© Drážní inspekce

Pendolina se modernizuje dceřiná společnosti Českých drah DPOV v uzavřené hale pražského odstavného nádraží jih (ONJ). Během modernizace bude každá jednotka nahrazena klasickou soupravou vlaku InterCity, takže nedojde k rušení spojů. Tisková konference byla rozložena do dvou bloků, první byl na trase do Pardubic, kde jsem vystoupil a odkud jsem se vrátil zpět do Prahy, a druhá část byla v úseku Pardubice – Olomouc, protože v Pardubicích měla přistoupit přistoupí řada dalších novinářů.


25.9.2017 - Pardubice hl.n.: 680.005 jako SC 241 „Košičan“ Praha hl.n. - Košice © Jiří Řechka

Po skončení tiskové konference mne zajímalo, zda se neobjevil nějaký problém, který mohl narušit nebo dokonce narušil modernizaci. Jak mně bylo řečeno, žádné překvapení se nekonalo, přesto muselo dojít výměně části podlahy, pokud se nepletu bistrovozu, která byla poničena vodou. Na můj další dotaz, jak bylo docíleno většího prostoru pro cestují, jsem se dověděl, že nové sedačky nemají zabudovány odpadkové koše, takže je větší prostor pro nohy. Na druhou stranu je to poněkud nešikovné, protože se musí vždy s odpadky na konec vozu.


21.9.2017 - Praha ONJ: modernizovaná jednotka 680.005, 1. třída © České dráhy, a.s.

Možná, že i v tomto ohledu dojde nebo by mohlo dojít k úpravě, protože určitý prostor se nachází na boku sedačky pod sedákem. Sklopná polička, která je zabudována v zádech sedadla, je již bez vybrání pro kelímek, což si myslím taky není ideální. Police na zavazadla se také zvětšily, takže je možné na ně uložit větší předměty. Je to také tím, že bylo instalováno nové a jinak řešené osvětlení. Samozřejmě, že řada úprav a výměn je oku cestujícího neviditelná, jako je třeba výměna elektrických kabelů a dalších věcí.


29.6.2017 - Praha ONJ: přestavba jednotky 680.005 © České dráhy, a.s.

Podrobnější informace o problematice přestavby interiéru jednotek řady 680 ČD najdete v následujících odkazech, zejména v tiskových zprávách našeho národního železničního dopravce. Novou podobu interiéru jednotlivých vozů pendolina přibližují fotografie v připojené galerii. V ní je i několik snímků z průběhu přestavby, které redakci na vyžádání poskytlo tiskové oddělení GŘ Českých drah. A také ukázky původního řešení, pocházející z listu našeho Malého atlasu železničních vozidel, věnovaného řadě 680.


27.6.2009 - Brno hl.n.: vůz 081.004-4 na SC 10016 - oddíl 1. třídy © PhDr. Zbyněk Zlinský

Prameny a odkazy:

  1. České dráhy, a.s. – oficiální web národního dopravce ČR
  2. Začala modernizace rychlovlaků pendolino – tisková zpráva ČD (formát PDF)
  3. Dráhy ukázaly první fotky pendolina s novým interiérem, vyjede za pár dní – Zdopravy.cz
  4. První pendolino dostalo nový interiér – tisková zpráva ČD (formát PDF)
  5. ZSSK Slovakrail – oficiální web národního dopravce SR
  6. Prvé pendolino dostalo nový kabát – tisková zpráva ZSSK (formát PDF)
  7. Pendolino dostalo nový interiér a vrátilo se do pravidelného provozu - iDNES.cz
  8. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Interiér oddílu 2. třídy modernizovaná jednotky 680.005 © České dráhy, a.s.

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy