Zamyšlení nad uplynulými 12 měsíci a přání VLAKY.NET do nového roku

1.1.2017 8:00 Dominik Havel

Zamyšlení nad uplynulými 12 měsíci a přání VLAKY.NET do nového roku

Milí přátelé, rok se s rokem sešel, Vánoce a silvestrovské oslavy zůstaly za námi a pomalu se probouzíme do běžného života, přemýšlejíce nad tím, co se nám v uplynulém roce podařilo. „Zase jsme o rok starší,“ řekne si pesimisticky většina lidí. Neměli bychom ale raději tvrdit, že jsme se stali o rok modernějšími, moudřejšími a zkušenějšími?








Zkrátka pojďme se na svět dívat z různých úhlů pohledu. Navzdory tomu nelze jednoznačně říci, že bychom jako Evropané měli za sebou jednoduché období – uprchlická krize a související teroristické útoky stále nekončí a řešení rozhodně nebude jednoduché. Železnice pokročila o rok dále už 11. prosince a změny se nevyhnuly ani českým a slovenským kolejím. Radim Jančura výrazně rozšířil své pole působnosti o relaci Praha – Bratislava, čímž na úseku do Břeclavi přibyl zkratce RJ druhý význam. Zlom nastal i mezi Plzní a Mostem, kde vyjely státem dotované soukromé rychlíky. Nelze jednoznačně určit, zda se jedná o krok vpřed či vzad – tarifní chaos sice omezuje svobodu cestujících, jejichž počet však díky zlepšujícím se službám stabilně narůstá, což platí i o jiných linkách. Propracované systémy veřejné dopravy jako např. PID se kvapně stávají oběťmi vlastního úspěchu a naráží na kapacitu tratí z předminulého století, dnes svázaných předměstskou zástavbou.

Podobně jako okolní svět se mění i VLAKY.NET, byť třeba o něco pomaleji. Někteří členové klubu odcházejí, jiní přicházejí, což pochopitelně ovlivňuje skladbu článků a vyznění internetových stránek. Mezi nováčky patřím i já – vždyť ještě před rokem by mě ani ve snu nenapadlo, že už o tři dny později mi bude nabídnuto místo v redakci, do níž jsem plnohodnotně usedl na konci ledna, čímž se změnil zažitý systém, že web funguje prakticky jen díky Zbyňkovi a pomoci Dodiho. Přestože (nebo protože jen?) jsem od února vložil na VLAKY.NET už 70 článků, z toho 16 vlastních, Zbyněk stále hraje na tomto serveru nezastupitelnou roli.


Redakce vypadá na první pohled bohatě, ne všichni se ale webu věnují z časových důvodů
tolik a hlavně takovým způsobem, jak by bylo potřeba.

Neméně důležití jsou i přispěvatelé, bez nichž bychom neměli co publikovat, a diskutující čtenáři, kteří je motivují k práci bez nároku na odměnu. I když by ideální počet autorů mohl být ještě vyšší, troufám si tvrdit, že v tomto bodu došlo z dlouhodobého hlediska k malinkému zlepšení. Občas sice přijdou chvíle, kdy redakce řeší vážný problém s naplněním formátu „co den, to článek“, v posledních měsících však k těmto nepříjemnostem nedocházelo tak často jako předtím. Můžeme jen spekulovat, co tento jev způsobilo, jednou z možností je obohacení redakčního prostředí o další generaci. S politováním ovšem musím konstatovat, že autorů z rodné země VLAKY.NET je stále výrazně málo, zrovna tak upadá zpravodajská funkce webu (reportáže z akcí a především účast zástupců VLAKY.NET na tiskových konferencích).

VLAKY.NET jsou na jedné straně o lidech, což i letos dokázala narozeninová jízdafontánou, jež se tentokrát podívala i do Česka, na Hodonínsko, čímž přejela dva hraniční přechody nepoužívané osobními vlaky. Hlavní účel takového snažení, tedy setkat se, poklábosit a navázat nové kontakty a přátelství, se i tentokrát povedl na výbornou.


Společné foto z oslavy 12. narozenin VLAKY.NET © Karel Furiš

Vedle toho je však potřeba si uvědomit, že VLAKY.NET jsou zároveň poměrně známý veřejný web a zdroj informací, přičemž články interního charakteru mohou ostatní (o samotný klub se nezajímající) čtenáře odrazovat od pravidelného sledování webu. Já bych si přál, aby se VLAKY.NET pohybovaly někde mezi – ani bezduchá poušť poučných textů, ani uzavření se do sebe rozhodně nejsou ideálním stavem. S veřejností je zkrátka nutné počítat – bylo by dobré si uvědomit, že je mnohem početnější než skupinka skalních fanoušků VLAKY.NET, kteří dnes mají jiné a soukromější možnosti sdílení osobních zážitků. Právě otevřenost považuji za klíč budoucího rozvoje, protože jedině tak může web upoutat pozornost a nalákat nové autory.

Myslíte si, že víte, o čem byste mohli napsat článek, který vzbudí zájem čtenářů VLAKY.NET, a zároveň najdete potřebný volný čas? Udělejte radost sobě i ostatním a pošlete nám článek ke zveřejnění s přihlédnutím k příslušným pokynům a podmínkám. Se začátky Vám rád pomohu. Práce reportéra rozhodně není jen ztrátou času, kromě toho, že svým článkem potěšíte tisíce zájemců o veřejnou dopravu a přiučíte je novým znalostem, se díky tomu (a případné účasti na narozeninové jízdě) můžete seznámit s dalšími lidmi z oblasti - od železničních fotografů přes drážní zaměstnance až po vysoko postavené představitele tuzemských i zahraničních výrobců kolejových vozidel, kteří náš web také navštěvují. A jelikož známí mají další známé, mít takové kontakty rozhodně není k zahození, ať už z hlediska pracovního nebo prostého rozšíření obzorů v branži.


„Fontána“ přejíždí státní hranici mezi Skalicou na Slovensku a Sudoměřicemi na Moravě.

© Dominik Havel

Co tedy přeji VLAKY.NET do nového roku? Především nové kvalitní autory a více článků, které svou podobou překračují zájem pouhého klubu, ale upoutají i veřejnost a posunou ji vpřed. Všem čtenářům, diskutujícím, autorům, redaktorům a především Zbyňkovi a provozovateli webu Mayovi děkuji za zájem, věrnost a mnohdy nesnadnou práci pro internetové stránky v uplynulém roce a přeji jim hodně zdraví, pohody a úspěchu ve všech oblastech v roce nadcházejícím. Věřím, že nám zachováte přízeň, a 13. rok existence VLAKY.NET tak pro ně nebude konečným, což by byla rozhodně škoda – sice si dnes může založit web každý, ale málokterý se stane tak známým a sledovaným.

Za redakci VLAKY.NET

Súvisiace odkazy