VLAKY.NET 2004 - 2014

1.1.2014 8:00 MAYO

VLAKY.NET 2004 - 2014

Milí priatelia, list v kalendári ukazuje prvý deň v roku 2014. Čas neúprosne plynie, jeden deň strieda druhý a podobne je tomu aj s týždňami, mesiacmi a rokmi. Aj práve načatý rok ubehne rýchlo ako voda a pre každého z nás bude výnimočným niečim iným. Ale pre všetkých z nás, ktorí navštevujeme stránky VLAKY.NET, by mohol byť výnimočný 10. výročím od založenia našich internetových stránok.

Asi málokto z nás si to naplno uvedomuje, že v máji tohto roku to bude už 10 rokov, počas ktorých spoločne s Vami tvoríme internetové stránky každému dobre známe ako VLAKY.NET. Pri zakladaní týchto stránok by som asi neuveril nikomu, kto by mi tvrdil, že sa dožijú svojich 10. narodenín. Okrúhleho výročia sa stránky nedožili len vďaka úsiliu úzkeho okruhu ľudí - členov redakcie, ale aj vďaka širokému okruhu našich čitateľov a najmä našich verných prispievateľov - reportérov, vďaka ktorým naše stránky prinášajú pestré novinky a reportáže z rôznych kútov sveta vlakov a železníc.

V dobe vzniku našich internetových stránok nebol prístup na internet takou samozrejmosťou, akou je dnes. Na internet sme pristupovali najmä z počítačov v školách či kanceláriách. S plynúcimi rokmi sa internet dostáva čoraz hlbšie do našich životov, do našich domácností, ale aj do šikovných mobilných zariadení, ktoré hravo ukryjeme vo vreckách nohavíc. Našu závislosť na internete by sme si asi najlepšie uvedomili vtedy, keby ho jedného dňa proste vypli. Azda vtedy by sme zistili, akou je každodennou a neodmysliteľnou súčasťou našich životov.

Postupne, ako internet čoraz viac preniká do nášho života, tým viac nových internetových stránok vzniká každým dňom. Sú to stránky s rôznou tématikou a s rôznym poslaním, ale aj stránky podobné tým našim. Dnes si internetovú stránku dokáže prostredníctvom dostupných šablón vytvoriť aj študent základnej školy. A tak nie každá stránka, ktorá na internete vznikne, sa dožije takého veku a takej obsahovej pestrosti, ako je tomu v prípade VLAKY.NET. Aj keď sú naše stránky stále iba malou kvapkou vody v nekonečných oceánoch sveta, bez výčitiek svedomia môžeme naše stránky považovať za výnimočný výsledok nezištnej práce veľkého počtu dobrovoľníkov, ktorí sa tvorbe obsahu venovali na úkor svojho voľného času a v mnohých prípadoch aj na úkor svojich vlastných financií.

Neprisúdi mi hodnodiť prínos našich internetových stránok pre spoločnosť, pre železničnú dopravu, jej históriu a snahy o jej záchranu. Sú veci, ktoré sa dali urobiť lepšie, ale napriek tomu dúfam, že za tých 10 rokov sa prostredníctvom našich stránok podarilo prispieť k propagácii železničnej dopravy, nostalgických jázd a podujatí, ako aj k záchrane a obnove historických železničných vozidiel a iných objektov a predmetov železničnej histórie. Internet je nástrojom, ktorý ľuďom umožňuje medzi sebou komunikovať aj bez toho, aby sa osobne stretávali. Pevne však verím, že naše interetové stránky dali veľmi veľa podnetov na nadviazanie nových priateľstiev, ale najmä na osobné stretnutia nielen na našich oficiálnych podujatiach, ale aj na množstve akcií či výletov, pre ktoré boli podnetom články či diskusie na našich stránkach.

Ak je to skutočne tak, zo všetkého najviac si prajem, aby sme o našich stránkach nemuseli hovoriť len v minulom čase a bilancovať to, čo bolo, ale aby sme stále mali dostatok plánov do budúcnosti, dostatočnú náplň a dôvod k ich prevádzkovaniu, ale najmä dostatok ochotných prispievateľov - reportérov, vďaka ktorým budeme môcť v našom úsilí propagácie železničnej dopravy pokračovať aj naďalej.

V jubilejnom roku 2014 sa okrem už tradičnej narodeninovej jazdy vlakom môžeme tešiť na minimálne jedno ďalšie netradičné prekvapenie, o ktorom budeme radi informovať už onedlho.

Nech sa v novom roku 2014 naplní čo najviac našich túžob a prianí. Štastný nový rok, priatelia!

Súvisiace odkazy