První RegioPanter vyrazil do provozu s cestujícími

27.9.2012 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

První RegioPanter vyrazil do provozu s cestujícími

Včerejšek se do historie naší železnice zapsal jako den, kdy elektrická jednotka z rodiny RegioPanter odvezla svůj první vlak pravidelné dopravy. Stalo se tak na trati číslo 031, která spojuje obě východočeské metropole a Jaroměř. A bezprostředně poté, co byla první dvě vozidla typu Škoda 7Ev slavnostně předána zástupcům Pardubického a Královéhradeckého kraje, v jejichž regionální dopravě budou sloužit.

 
 
 
 
 
Obě události nastaly necelých 11 měsíců od poněkud překvapivé prezentace prvního dokončeného RegioPantera v areálu plzeňské Škodovky, o níž vás VLAKY.NET na tomto místě informovaly. A činí tak i nyní, byť tentokrát o nic překvapivého nešlo. Že výroba a zkoušky nových vozidel úspěšně pokračují, bylo všeobecně známo a ani pokrok schvalovacího procesu nezůstal utajen: Nový pantograf od Škody Transportation, který má pod názvem RegioPanter posílit vozový park na krajských tratích, udělal zásadní krok k úspěšnému vstupu na koleje. Od Drážního úřadu (DÚ) získal povolení vozit cestující, prozatím ve zkušebním provozu, odhalila média.
 

Pozvánka na akci, kterou obdržela média (upraveno)
 
Takže překvapit nás mohlo (a při obdržení pozvánky také překvapilo) snad jen to, že první „křest“ těchto vozidel se odehrál právě ve východních Čechách. Nicméně ani další regiony nebudou ukráceny, podobné akce proběhnou počátkem příštího týdne v kraji Jihočeském a Ústeckém. Že se k něčemu takovému schyluje, to však věděli nejen zainteresovaní železniční profesionálové, ale také mnozí amatéři, kterým neušla přítomnost RegioPanterů na východočeských kolejích, k níž se ve velké rodině vlakofilní v poslední době vyměňovaly informace i fotografie. Na zmíněné trati mj. probíhal zácvik strojvedoucích a asi tak tomu bylo i včerejšího rána.
 

„Osmička“ při své misi na královéhradeckém hlavním nádraží © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Zatímco osmý RegioPanter plnil své úkoly, jeho kolega s inventárním číslem o jednotku vyšším už trpělivě čekal opodál třetího nástupiště pardubického hlavního nádraží na oficiality, které tam měly úderem půl deváté hodiny ranní vypuknout. A na nástupišti samém se pomalu scházeli jejich lidští aktéři z řad představitelů dopravce, výrobce i obou objednatelů regionální dopravy a také pozvaní hosté. Na to vše hleděl náhodně přítomný lid obecný poněkud nepřítomně, protože jej momentálně zajímal vlak docela jiný, ten jeho, na který čekal. Nakonec přijel i RegioPanter 008, obě vozidla byla vhodně naaranžována a mohlo se začít.
 

Tiskový mluvčí ČD Mgr. Petr Šťáhlavský na pozadí velkého oslavence zahajuje malou slavnost
© PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Po krátkém úvodu zazněly rovněž nedlouhé projevy hlavních protagonistů. U mikrofonu se postupně vystřídali náměstek generálního ředitele a.s České dráhy pro osobní dopravu Ing. Antonín Blažek, hejtman Pardubického kraje Mgr. Radko Martínek, jeho královéhradecký protějšek Bc. Lubomír Franc a generální ředitel a předseda představenstva a.s. Škoda Vagonka Ing. Jiří Paruza. Podstatu toho, co bylo řečeno, shrnuje k té příležitosti Českými drahami vydaná tisková zpráva. Z ní se ovšem nedovíte, že hejtmani nakonec dostali od Ing. Paruzy každý „dva vlaky za cenu jednoho“, což je viditelně potěšilo, i když ten akční bonus byl miniaturizovaný.
 

Vtipkující šéf dodavatele vozidel a radující se hejtmani s jejich modely © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Pak následoval obligátní křest obou vozidel v podání (bohužel k fotografům velice nepřívětivém) výše uvedených řečníků. S přípitkem, který byl posledním bodem oficiálního konání, však zapózovali už promyšleněji, a tak vlastně vše dobře dopadlo a někteří přítomní novináři mohli uhánět do svých redakcí, aby to mohli ještě za tepla zvěstovat národu. Ostatní, stejně jako „civilní“ hosté, využili příležitosti seznámit se s interiérem nového vozidla a posléze v něm také zaujmout místo k nabízené prezentační jízdě. Zvláštní vlak měl vyrazit dvě minuty před čtvrt na deset a po dvanácti minutách zastavit ve stanici Řečany nad Labem – a tak se také stalo.
 

Domácí „šelma“ a zahraniční „dobytče“ ve vkusném rámci internacionální ekologické hrozby
© PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Plánovaného dvanáctiminutového pobytu někteří cestující využili k hovorům ve stínu jednotky, mnozí však vyrazili se svými optickými záznamovými přístroji dál, aby si zvěčnili sluncem pěkně nasvíceného RegioPantera. A popřípadě s ním zachytili i některého ze dvou Taurů, kteří se ve stanici takřka minuly. Nechtěné kouzlo tomu všemu dodávaly (zajisté zcela neškodné) exhalace z nedaleké chvaletické elektrárny, oživující jinak fádně modrou oblohu. Pobyt ve stanici byl ve skutečnosti proti jízdnímu řádu o něco delší, protože jakási drobná závada bránila odjezdu zpět do Pardubic. Nicméně strojvedoucí pak dělal všechno proto, aby tam dojel včas.
 

Úkol pro školáčky: Sto čtyřicet čtyři a kolik je sto šedesát? © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
A také se mu to podařilo, jízdním řádem vlaku požadovaná hodnota 9:50 naskočila na displeji vnitřního informačního systému vozidla právě v okamžiku, kdy zastavovalo u nástupiště. Tím ale nebyl cestování konec. Kdo chtěl, mohl o osm minut později pokračovat v cestování přes Hradec Králové hl.n. (pobyt 10:15 až 10:22 hod.) do Jaroměře (příjezd v 10:43 hod.). To už byla docela dlouhá cesta na to, aby ji člověk promarnil, takže se během ní ve vlaku odehrávaly rozhovory pro média i výměny názorů a informací přátelské. V Hradci Králové přítomná sesterská jednotka ovšem velela tyto aktivity přerušit a pořídit záběr zatím ještě unikátní.
 

Co teď vypadá jako vizualizace, zanedlouho bude všedním jevem, zní heslo dne!
© PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Při další cestě si nechal šéf osobní dopravy ČD ukázat, kde budou zatím dodané (a také zbývající tři) RegioPantery DKV Česká Třebová přebývat. Našli pro ně místo v královéhradecké opravně vozů (o níž zde byla zmínka v jedné starší reportáži), která nabízí vhodné zázemí a výhledově budou pro snazší manipulaci zatrolejovány dvě její koleje. Z rozhovoru s přítomným ředitelem pardubického Krajského centra osobní dopravy pak vyplynulo, že obě právě pokřtěné jednotky budou nasazeny do zkušebního provozu s cestujícími od 1. října na konkrétně stanovené pravidelné vlaky. V jeden z nich se měl ten zvláštní prezentační proměnit u svého cíle.
 

Přestup z roku 1981 do roku 2012 čili 31 let východočeské železnice © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Konkrétně ve spoj Os 6213 Jaroměř – Pardubice hl.n. Všichni cestující zvláštního vlaku byli zvědavi na reakce těch běžných. Zprvu nebyly žádné. Ani po opakovaném hlášení staničního rozhlasu většina čekajících domorodců (bylo jich ostatně jen pár) RegioPantera nevnímala jako něco, co by je mohlo dopravit tam, kam jsou zvyklí jezdit obvyklou omšelou soupravu. Téměř stejně reagovali ti, kdož pak přestupovali z orchestrionu od Trutnova. A když konečně všichni nastoupili a našli si místo, zmateni, že nemají to „své“, začal jim cateringový personál nabízet občerstvení – a tím je vyvedl z míry už úplně. Ale vesměs ne na dlouho, jak bylo patrno.
 

„Takovou svačinku by měli dávat v každém vlaku!“ © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Obdobné reakce cestující veřejnosti bylo možno sledovat i při další cestě RegioPantera do cílové stanice Os 6213. Ale lidé si jistě zvyknou a nové jednotky ocení. I když (známe ty české šťouraly a škarohlídy) někteří možná místo spokojenosti budou jevit pocity opačné a hledat nedostatky i tam, kde objektivně nejsou. Leč ony se asi nějaké skutečně objeví, jak to u nově zaváděných vozidel bývá vždy a všude. Přejme si, aby jich bylo co nejméně, počáteční dětské nemoci byly co nejdříve vyléčeny a RegioPantery sloužily cestujícím co nejlépe. Zatím, jak je zdůrazněno na začátku, ukázaly schopnost rychlého startu – snad budou i dost vytrvalé.
 

Čas, kdy první „RegioPanter“ vyrazil do provozu s cestujícími © PhDr. Zbyněk Zlinský 
 
Od pondělí 1. října naplno nabíhá zkušební provoz s cestujícími a soupravy jsou pravidelně nasazovány na vybrané regionální vlaky na spojnici obou krajských měst, resp. až do Jaroměře. Naši zákazníci se tak s nimi nejčastěji setkají na osobních vlacích: s odjezdy z Pardubic hl.n. v 8:04, 10:04, 12:04, 14:04, 16:04 a 20:34; s odjezdy z Jaroměře v 7:00, 9:00, 11:01, 13:00, 14:02, 16:02, 18:02 a 19:01, uvádí dne 30.9. 2012 tisková zpráva.
 

Jen houšť a větší kapky! © PhDr. Zbyněk Zlinský
Prameny a odkazy:
  1. RegioPanter - Wikipedie
  2. Jednopodlažní elektrická jednotka 440 / 640 / 650 na stránkách výrobce
  3. Na koleje zamíří RegioPanter
  4. České dráhy, a.s. – osobní doprava
  5. ŠKODA TRANSPORTATION, a.s.
  6. ŠKODA VAGONKA, a.s.
  7. Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod – Královéhradecký a Pardubický kraj
  8. Královéhradecký kraj
  9. Pardubický kraj
  10. OREDO - Organizátor REgionální DOpravy Královéhradeckého a Pardubického kraje
  11. Železniční trať Pardubice - Jaroměř - Liberec - Wikipedie
  12. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Titulní snímek: Jednotka 440.009-9 + 442.009-7 + 441.009-8 jako Os 6213 Jaroměř - Pardubice hl.n. ve výchozí stanici
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy