Putovní výstavka mění cíl, teď míří do Bratislavy

11.12.2010 8:00 Milan Vojtek

Putovní výstavka mění cíl, teď míří do Bratislavy

Jako putovní výstavka, lákající na budoucí komfortní a rychlé vlaky mezi Berlínem a Vídní (respektive Bratislavou) používaly České dráhy bezmocné jednotky řady 680 před nasazením do provozu. Bimbadlo objíždělo různé nádraží země a lákalo na budoucí kvalitní spojení.

Spojíme evropská hlavní města rychlým a kvalitním vlakem, poslouchali potenciální cestující, putující úzkou chodbičkou mezi modrými a červenými sedačkami, svírajícími těsně rozsáhlá pozadí některých novinářů (viz autor příspěvku) při tiskových konferencích, pořádaných na palubě superzázraku.


Pravda, muselo uplynout spousta měsíců, pendolino najezdilo stovky kilometrů (ve vleku za jinou lokomotivou, po různých prezentacích), než se dostalo do provozu. Jo, abych nezapomněl, taky se musela povolit norma o rušení, aby se „lednička“ neboli kompenzátor rušivých proudů, vlezl do daných limitů. Ale nakonec vlak opravdu zasáhl do provozu a jel vlastní silou s cestujícími. Poprvé oficiálně při prezentační jízdě na střídavém napájecím systému 28. listopadu 2005. Pravda s neplánovanou zastávkou u Popic, když se ministerský kabát dostal do přímého kontaktu s tlačítkem tzv. generálního stopu, což vedlo k zastavení v polích. Starosta Popic, sedící ve vlaku, vtipně konstatoval, že pokud chtěli na víno, měli zastavit o 800 metrů dál.
Nicméně, pendolino se po zkouškách v provozu mezi Prahou a Děčínem dostalo se změnou jízdního řádu v prosinci 2005 do řádného nasazení…. Se zpožděním, protože nemalý čas místo pendolin jezdila na jižní větvi neklopící, a tedy i pravidelně zpožděná vozba, 362 s klasickou soupravou. Uplynul další rok, kdy – v případě, že bylo v provozu skutečně pendolino, bylo po odstavení v Břeclavi hlídáno bezpečnostní agenturou. V listopadu roku 2006 pak přišel čas na prezentaci pendolina v Bratislavě a Vídní, protože o měsíc později, při změně jízdního řádu v prosinci, pak začal jejich pravidelný provoz. Dosud upřednostňované využití soupravy na spoje mezi Prahou a Ostravou šlo do útlumu, nasazení pendolina na přeshraničních spojích dostalo přednost. Jeden pár vlaků mezi Brahou a Bratislavou, dva páry mezi Prahou a Vídní. Do splnění někdejších proklamací a slibů o vytvoření rychlého mezistátního spojení chybělo jen to poslední…. Dostat pendolino do Berlína. Jenže…
Někde se stala chyba….Ze dvou spojů do Vídně zbyl jediný. Vloni v prosinci přestalo pendolino jezdit do Bratislavy.  Zřejmě aby v Bratislavě nebyli ochuzeni, přichází se změnou jízdního řádu změna. Ano, tušíte, nebo víte, to podle zájmu, pendolino bude letos jezdit do Bratislavy! Vídeň si od českého supervlaku odpočine. 
„Doménou pendolina je rychlé spojení Prahy a Ostravy. Co se týká rozšíření jejich využití, jsme limitování počtem souprav. Pokud by České dráhy chtěly využívat pendolina i na mezistátní spojení do Berlína a Vídně, se stávajícím počtem souprav to není možné. Museli bychom objednat další soupravy. Do budoucna to nevylučujeme,“ tak reagoval generální ředitel Českých drah na tiskové konferenci v Brně na otázku, proč už pendolino nebude zajíždět do Vídně. 

bimbadlo projíždí kolem Františkova rybníka nedaleko hranice s Rakouskem u Břeclavi 13. listopadu

Takže…
Předražená pendolina, ke kterým tehdejší generální ředitel ČD Dalibor Zelený obětavě a preventivně zakoupil i značné množství náhradních dílů podle výkladu stávajícího šéfa ČD vůbec nemají být zárukou kvalitního a rychlého mezistátního spojení, ale lepším vnitrostátním vlakem. Inu, Student Agency svým projektem míří na koleje a tak má pendolino asi zachránit klientelu mezi Prahou a Ostravou…. A projekt přeshraničního expresu, klopícího oblouky v údolí Labe na cestě do Berlína odjíždí do minulosti, provázen prachbídným nadšením Němců, že by ten zázrak měl zajíždět k nim. A já blbec si nějaký čas opravdu myslel, že hlavní je prioritou je využití pendolina v mezistátní dopravě. Na cesty do Ostravy jsou třísystémové jednotky snad zbytečné… a ten komfort by nabídl i City Elefant.
Tož tak…. Je po snu, čas vystřízlivět.
No. A když už to bimbadlo nebude šmejdit do „teho rajchu“, tak jsem využil pár posledních dní, kdy se ještě dalo trochu vyfotit, abych něco málo z rakouské éry pojízdné výstavky zachytil.

Ještě jednou u Františkova rybníka 14. listopadu

Stejný vlak po odjezdu z Břeclavi

Cestou z tiskovky v Brně jsem 23. listopadu fotil bimbadlo u peronu v Břeclavi. Právě jsem slyšel, jak je nepostradatelné na trase Praha - Ostrava

 Sobota, 27. listopadu... den se stále krátí a tak vyfotit poslední spoje pendolina z Vídně je stále složitější. Vídeňák v Břeclavi

Červenými světly k Vídni... co bude dál? Pojede pendolino příští rok vůbec ještě za hranice?

Odkaz:

Spoje SuperCity Pendolino letos slaví 5 let - včerejší tisková zpráva ČD

Súvisiace trate

  • ŽSR-110: Bratislava - Kúty - Břeclav (CZ)

Súvisiace odkazy