Nástup očakávaných rýchlovlakov rady 680 Pendolino sa oddiali

25.5.2004 14:13

Nástup očakávaných rýchlovlakov rady 680 Pendolino sa oddiali

Nástup toľko očakávaných rýchlovlakov rady 680 Pendolino na českých železničných tratiach sa odďaľuje. Cestujúci Českých dráh (ČD) sa s ním odvezú zrejme najskôr v druhej polovici tohto roka. Pritom železnice pôvodne počítali so začatím prevádzky už v lete. "Presný termín nasadenia prvej súpravy do prevádzky s cestujúcimi závisí na tom, kedy výrobca - firma Alstom - získa súhlas od príslušných železničných úradov v Českej republike, Nemecku a Rakúsku," uviedol Pavel Tesař z tlačového odboru ČD.

V Česku sú teraz iba dve zo 7 objednaných súprav. "Prebiehajú na nich statické, respektíve dynamické skúšky na skúšobnom okruhu vo Velimi," podotkol Tesař. Ostatné súpravy dokončuje ich výrobca v talianskom Savigliane. Ešte v januári však železnice počítali s tým, že budú každý mesiac preberať jednu súpravu.
Kedy budú všetky rýchlovlaky v prevádzke, nedokážu ČD odhadnúť. Podľa nich všetko závisí na úspešnom dokončení všetkých potrebných skúšok. Aj napriek tomu majú ČD vytvorené podmienky na nasadenie vlakov už v tomto roku, a to ako vo vnútroštátnej, tak aj v medzinárodnej preprav.
S predstihom si zabezpečili trasy pre cestovný poriadok 2004/2005, ktorý začne platiť od 12. decembra 2004, v Rakúsku, Nemecku a na Slovensku. Konkrétne ide o linky do metropol týchto štátov, teda do Viedne, Berlína a Bratislavy.
Prvý rýchlovlak sa v Česku objavil v júni minulého roka - 8 rokov od podpísania kontraktu. Celý projekt sa kvôli finančným problémom jedného z členov pôvodného konzorcia výrobcov predlžil o 5 rokov a predovšetkým zdražel.
Dráhy mali pôvodne získať 10 súprav, nakoniec ich dostanú sedem. Cena však zostala rovnaká - 4,5 miliardy Kč (5,67 miliardy Sk). Na ich nákup si železnica musela zobrať úver, ktorý bude splácať až do roku 2014. -rp-

Súvisiace odkazy