Pendolino mělo opět problémy, dráhy snížily jízdné o 20 procent

13.1.2006 11:14 -po- Zdroj: ČTK

Pendolino mělo opět problémy, dráhy snížily jízdné o 20 procent

Rychlovlaky Pendolino dnes opět zastavila technická závada, tento týden již potřetí. Spoj mířící z Prahy do Ostravy ukončil ráno předčasně jízdu v Řečanech nad Labem na Pardubicku, druhá souprava jedoucí z Ostravy do Prahy zůstala stát v Hranicích na Přerovsku. ČTK to sdělil Aleš Ondrůj z tiskového oddělení ČD. Dráhy kvůli poruchám snížily jízdné pro Pendolino o 20 procent. Softwarová závada tento týden znemožnila další jízdu celkem čtyř souprav.

Podle Igora Snopka z Alstomu, který je výrobcem vlaku, firma dělá vše proto, aby se porouchaná Pendolina co nejdříve vrátila do provozu. V italské továrně Alstomu i v Česku technici pracují na tom, aby zjistili, o jakou závadu jde a následně ji odstranili u všech čtyř souprav. Zatím ale ještě není zřejmé, zda jde o totožnou závadu, dodal.

Ministr dopravy Milan Šimonovský dnes podle serveru Aktuálně.cz uvedl, že měsíc po ostrém startu Pendolina jde ještě o zkušební provoz. "Dráhy v zásadě až nyní zkoušejí, co vlak snese. Při zavádění takto komplikovaného výrobku, jakým Pendolino je, se objevují problémy až při plném provozu," sdělil ministr Aktuálně.cz.

České dráhy snížily kvůli současným potížím pro Pendolino na trase Ostrava - Praha od 13. ledna jízdné o 20 procent. Dosud přišla cesta z Prahy do Ostravy na 500 korun. Pendolino ji zdolalo za tři a půl hodiny. Jízdní řád zůstane podle drah v platnosti.
Stejně jako v pondělí a ve středu Pendolino zastavila technická závada na software. České dráhy vyzvaly výrobce, aby okamžitě zajistil nápravu, řekl Ondrůj. Podle něj šlo ve všech případech o závady vyplývající ze zavádění vlaků do plného provozu. "Zodpovědnost za provozní spolehlivost vlaků Pendolino leží plně na straně výrobce (firmy Alstom)," uvedl.

Zástupce Alstomu pro ČR a SR Igor Snopek podle Aktuálně.cz odmítl spekulovat o tom, zda mohla závada vzniknout neodbornou obsluhou. "Nejdříve chceme, aby vlaky jezdily a pak budeme pátrat po důvodu," řekl Snopek. Nicméně jinde ve světě vlaky Pendolino problémy nemají, uvedl Aktuálně.cz.

Podle proděkana fakulty dopravní ČVUT Petra Moose se dalo očekávat, že u tak složitého technického díla, jako je Pendolino, se po uvedení do provozu postupně objeví nějaké skryté problémy. S podobnými potížemi se prý setkalo také uvedení do provozu francouzských vlaků TGV nebo německých ICE.

Provoz části spojů je nyní zajištěn soupravou Pendolino, část klasickými soupravami složenými z komfortních vozů ČD, uvedl Ondrůj. I během následujících dnů bude část spojů Pendolino provozována klasickými soupravami složenými z vozů pro vlaky EuroCity a InterCity.

ČD mají po poruchách čtyř souprav k dispozici pro provoz s cestujícími jedinou soupravu. Šestý vlak má nainstalováno měřící zařízení a pokračuje v testech. Sedmá souprava zatím čeká na zkušebním okruhu na vydání technického průkazu. Na zajištění šesti párů spojů z Prahy do Ostravy jsou potřeba tři soupravy. Do Ostravy tak bude jeden rychlovlak zajišťovat dva spoje, na zbývající čtyři ČD nasadí běžné rychlíky typu EuroCity.

Cestující, kteří porouchanými rychlovlaky jeli, museli v Řečanech nad Labem a v Hranicích přesednout do jiných spojů. Mají nárok na kompenzaci, mohou žádat o navrácení poplatku 200 korun za rezervaci či 20 procent tarifu.

V pondělí a ve středu zastavila rychlovlaky rovněž chyba v software. V prvním případě Pendolino ukončilo předčasně jízdu v Července na Olomoucku, ve druhém v Zábřehu na Šumpersku. Oba spoje mířily z Prahy do Ostravy.
Problémy se Pendolinu nevyhnuly ani o víkendu. V sobotu rychlovlak srazil a usmrtil v Týnci nad Labem na Kolínsku staršího muže. Na celou událost se přišlo až na zastávce v Pardubicích.

Soupravy Pendolino začaly v ČR jezdit v pravidelném provozu podle jízdního řádu koncem loňského roku. Vlak měl pravidelně šestkrát denně spojovat Prahu přes Pardubice a Olomouc s Ostravou, a dvakrát za den Prahu s Brnem a Břeclaví.
Dráhy koupily od italského výrobce Alstom celkem sedm souprav rychlovlaků zhruba za 4,4 miliardy korun.

Súvisiace odkazy