Pendolino vyjíždí, nejasnosti zůstávají

29.11.2005 11:11 Milan Vojtek

Pendolino vyjíždí, nejasnosti zůstávají

Poprvé s cestujícími vyjelo v pondělí pendolino na trať z Brna do Břeclavi. Vlak, kterému mnozí s despektem říkali putovní výstavba, se tímto dnem zapojuje do provozu s cestujícími.

Ještě předtím, než České dráhy od nového jízdního řádu zahájí pravidelný provoz s pendoliny, budou už pendlovat mezi Prahou a Brnem, respektive Prahou a Ostravou. Dalo by se říci, že do provozu najíždí pendolina v předstihu, kdyby ale neměla několik let zpoždění.

„První chyba se stala v roce 1995 při objednávce pendolin za tehdejšího ředitele ČD Mládka,“ uvedl generální ředitel ČD Josef Bazala. „Konsorcium firem kolem ČKD, které mělo dodat deset jednotek skončilo v konkursu. To způsobilo zdržení o tři roky. V roce 1998 se podepisovala nová smlouva s Fiat Ferroviaria, který byl nakonec koupený Alstomem. Smlouva je z roku 1998. Ale stejně jako dodatky z let 1999 a 2000 obsahuje chyby,“ přiznal Bazala. Za cenu deseti souprav nakonec ČD získaly sedm pendolin. Ovšem nic nebylo jednoduché. „V roce 2003 přijelo první pendolino. Proces schvalování nebyl jednoduchý, normálně trvá rok a půl, v tomto případě to bylo více než dva roky,“ doplnil Bazala.

Zcela závazně měla pendolina jezdit již od minulé změny jízdního řádu. Nestalo se a ČD si musely v okolních zemích pronajmout osobní vozy na doplnění náhradních souprav vlaků Eurocity. Zatímco ještě před rokem  zástupci železnice tvrdili, že za každý den zpoždění platit dodavatel nemalé částky, v pondělí na tiskové konference zazněla jiná slova. Náklady, spojené se schvalováním v České republice nesou podle smlouvy ČD, v zahraničí výrobce,“ uvedl Bazala. Otázka na výši kompenzací za zpoždění zůstala bez odpovědi, stejně jako některé další.

Skutečností tak zůstává jen, že pendolina vyjedou. Částečně zásluhou změkčení normy, která nyní toleruje jejich vyšší rušivé proudy, (což bylo vykoupeno mimo jiné čistkami ve VÚŽ), částečně oficiální deklarací jako zkušební provoz s cestujícími tak pendolina zasáhnou do provozu. O spojích do Ostravy bylo již popsáno hodně, takže něco o vlacích na jih. ČD naplánovaly čtyři spoje do Břeclavi. Dva páry s pokračováním do Vídně, jeden pojede do Bratislavy, pro Brněnský drak bude Břeclav cílovou stanicí. Protože však kolem pendolin není nic jednoduché, má i tohle svá ale. „Zatím jednoznačně víme, že do Bratislavy pendolina od 11. prosince ještě jezdit nebudou. Asi až v únoru. O Vídni ještě jednáme, teprve se rozhodne jestli tam budeme jezdit od platnosti jízdního řádu, nebo až od února,“ uvedl Bazala. Jízdní doba v úseku Praha – Brno bude 2.20 hod, oproti 2.38 s klasickou soupravou.

Za rok by chtěly ČD začít jezdit z Brna do Břeclavi rychlostí 200. Ovšem jak, když Drážní úřad nepřipouští pro rychlosti nad 160 km úrovňové křížení, to zatím nikdo nesdělil. Pro upřesnění, zásluhou úsporných balíčků tehdejšího premiéra Klause vypadl z projektu koridoru podchod v Podivíně, zůstalo úrovňové křížení se silnicí v úseku Šakvice – Zaječí a úrovňový přechod pro pěší a cyklisty ve Vranovicích.

Novinky i v kraji

Další významnou novinkou bude od stejného data také rozšíření systému Integrovaného dopravního systému na další místa v okolí Brna. Zásadní změny nastanou na trati z Brna do Vyškova, která se nově stane součástí systému. Uzlem bude křenovické horní nádraží, kam budou směřovat navazující autobusové spoje. Naopak, na cesty mezi Brnem a Vyškovem budou k dispozici vlakové spoje, které pojedou nejkratší cestou a zkrátí čas jízdy z hodiny na pětatřicet minut. Další změna čeká cestující v úseku mezi Brnem a Oslavany, kde doprava nastupuje do režimu třiceti minutového taktu. Celkem se regionální doprava kraje podle zástupce krajského pracoviště Českých drah Alana Butschka zvýší asi o pět procent. Je to dáno především začlenění dalších tratí do systému IDS, který dnes obsahuje 56 tarifních bodů. „Změna čeká i na cestující mezi Znojmem a Vídní. Stávající spěšný vlak totiž nově nebude končit ve Vídni, ale bude pokračovat až do maďarské Šoproně,“ upozornil vedoucí odboru dopravy Jihomoravského kraje Jan Pavlíček. Postupně se do provozu zapojí i první nové soupravy vlaků Regionova. Zatím je jistou novinkou nasazení řady 843/943 na jihu Moravy, konkrétně na rameni Brno-Jihlava.

Osudný červený knoflík

Součástí tiskovky byla první jízda pendolina s cestujícími na střídavé trakci. Její mezihra v Popicích jakoby dokreslovala, že nic kolem vlaku není jednoduché. V pondělí totiž České dráhy dlouho očekávaný supervlak předvedly novinářům. S ministrem dopravy Milanem Šimonovským na palubě se vlajková loď ČD vypravila na prezentační cestu do Břeclavi. Právě v okamžiku, kdy ministr přihlížel práci strojvedoucího v rychlosti 160 kilometrů, někdo z přítomných zřejmě kabátem zmáčkl červené stop tlačítko. Pendolino zastavilo v polích u zastávky Popice.

Galéria

Súvisiace odkazy