Štrajk techniky na hlavnom ťahu Bratislava – Košice

24.5.2007 23:36 Djexpres

Štrajk techniky na hlavnom ťahu Bratislava – Košice

Prednedávnom nám štrajkovalo elektronické prestavovanie výmen od Siemensu v žst. Leopoldov, nedávno nám spadli troleje v žst. Bratislava – Rača, ale tiež v Brunovciach. Výstavba koridoru, ale aj technické problémy a ľudský faktor, ovplyvňujú našu železničnú dopravu, hlavne počas pracovných dní. Dnes tomu nebolo inak. Krátko po obednej prestávke nám v momentálne modernizovanej stanici Nové Mesto nad Váhom, došlo k strhnutiu trakčného vedenia vlakom 606 Liptov.

Dnes to vyzeralo ako klasický koridorový deň. Takmer každý vlak mal meškanie do 15 až 30 minút, čo na našej železnici môžeme považovať za zanedbateľné v čase výstavby koridoru. Všetko sa začalo, keď sa rýchlik 606 Liptov, na čele s 363.146, snažil dostať do žst. Nové Mesto nad Váhom. Pri vjazde do stanice strhol trolejové vedenie na trenčianskom zhlaví stanice. Vlak prešiel cez žst. Melčice s meškaním 1 minúta, no v žst. Tr. Bohuslavice bolo zapísané do PIS-u o 10 minút viac, čo je ešte stále v norme. Zo stanice Nové Mesto nad Váhom však odišiel s meškaním 181 minút. Počas svojej jazdy do Bratislavy si ešte pár minút prirátal na koridore. V žst. Leopoldov už netrpezlivo čakala vlaková čata, ale najmä cestujúci z vlaku R 703 Turiec, na príchod vlaku 606, keďže medzi týmito vlakmi menia vlakové čaty. 703 si v Leopoldove predĺžil svoje meškanie o 18 minút, teda zvýšil na 32 minút. Rýchlik 606 prišiel do svojej cieľovej stanice Bratislava hl. st. s meškaním 205 minút. 703 to do cieľovej stanice zvýšil „len“ na 34 minút, čo je ešte veľmi dobrý výsledok v porovnaní s ostatnými vlakmi.

Na snímke vlak 703 Turiec do Martina, vezený „Gorilou“ 350.004, zachytený v Leopoldove počas zvyšovania meškania. Foto: Hradek 

Vlak InterCity 511 Váh, si prebehol stanicu Nové Mesto nad Váhom na jednotku, no jeho kolega Spišan 609, ktorý ho nasledoval zostal visieť v Brunovciach s meškaním 15 minút, no do Nového Mesta nad Váhom dorazil už s meškaním 180 minút. Úchvatné je však to, že do cieľovej stanice Košice, meškanie skrátil o takmer pol hodinu, ale presunieme sa do Trenčianskej Teplej.

Je 15.40 minút a do žst. Tr. Teplá vchádza na druhú koľaj rýchlik 704 Dubeň, zo Žiliny do Bratislavy. Na čele vlaku sa nachádzajú mimoriadne dva rušne. 362.007 a 362.002, ktorá zrejme včera alebo dnes ráno „vykapala“ na nejakom vlaku smer Žilina.

Keď som videl, že sa na vlaku nachádzajú dve hnacie vozidlá, presunul som sa na opačné zhlavie stanice, aby som si mohol vlak lepšie odfotiť, no to som ešte nečakal, že v Trenčíne bude vlak viac než dve hodiny pózovať.

Prichádzam do žst. Trenčín a na tretej koľaji  stojí R 704 Dubeň s dvojsystémovou dvojičkou na čele.

Nenápadne sa pozriem na zlatovecké zhlavie  a neverím vlastným očiam. Vlak IC 404 Tatran, ktorý mal už vchádzať do Trnavy, stojí ešte stále v žst. Trenčín pri treťom nástupišti, na druhej koľaji. Na čele vlaku je „Gorila“ 350.011 a na pragotrone je vypísané meškanie 90 minút.



Netrpezliví cestujúci, ktorí si zaplatili IC príplatok, pohodlnosť a rýchlosť prepravy, pobehujú po stanici a zaťažujú vlakovú čatu rovnakou otázkou. „Kedy už pôjdeme?!“. Žiaľ v takýchto prípadoch nedokáže nikto povedať cestujúcim, kedy sa spoja kontakty v spínačoch a obvod návestidla sa prepne na polohu „Voľno“ a rozsvieti sa zelená žiarovka na návestidle. Konečne sa tak stalo, cestujúci plní radosti zabúdajú na meškanie a veselo naskakujú do klimatizovaných vozňov po malej prestávke. Malej? No povedzme že 69 minút čakania v Trenčíne nie je až tak veľa, veď je to krásne mesto. Vlak odchádza. Do žst. Petržalka prichádza s meškaním 90 minút, no našťastie len o dve minúty viac, ako bol odchod z Trenčína.

Konečne sa všetko začalo hýbať, R 608 Spišan a Os 3052 si spravili „cik pauzu“ v žst. Trenčianska Teplá, kde sa mohli cestujúci pohostiť napríklad chutnou, ale predraženou zmrzlinou. Vlak 704 stojí stále v žst. Trenčín a čaká sa na príchod Spišana 608 (+69 min) z Tr. Teplej na ktorom usilovne „maká“ 363.137. Vlak 608 bol uprednostnený, pretože putuje až z Košíc. Po odchode sa prestavujú výmeny a „z treťej sa ide na druhú!“. 704 konečne vyrazil z Trenčína, s meškaním 138 minút.

A takto vyzeral hlavný pragotron v železničnej stanici Trenčín, o 18:01 hod trenčianskeho času. Vlaky sú zoradené nasledovne: 609, 3005, 704, 707, 404, 608, 3018.

Tieto dva vonkajšie pragotrony na druhom nástupišti signalizujú zmeškaný príchod vlaku. Vľavo R 704 a vpravo R 609.

Mestom sa začal čoraz častejšie ozývať hluk železničného mosta, alebo to čo malo prejsť za tri hodiny musíme stihnúť v priebehu pol hodiny. Do stanice začali konečne vchádzať aj vlaky zo smeru Bratislava. Prvý prišiel osobný vlak 3005 do Žiliny a nasledovne Spišan 609 do Košíc, ktorý si to odniesol so 180 minútovým meškaním.



Dosť bolo na dnes čísel s meškaním, meškania sú a aj budú, teda aspoň na Slovensku. Na záver treba len dodať známu vetu pre našu spoločnosť: „Náš zákazník, náš pán“ no nemožno stále obviňovať len Železničnú spoločnosť Slovensko, v prvom rade si treba uvedomiť, že výstavbu koridoru majú na starosti rôzne iné spoločností a technika nášho vozového parku tiež už začína starnúť. Do meškania nabudúce!

Súvisiace trate