Keď v Šenkviciach fučí, alebo ako sa nepodarí filmovačka

1.5.2007 18:47 Pio

Keď v Šenkviciach fučí, alebo ako sa nepodarí filmovačka

Tesne po nedeľnom obede padla otázka. Čo s načatým dňom? Jedným okom som pozrel cez okno. Slniečko svietilo, chuť bola. Už dlhšiu dobu sme sa chystali vyraziť svorne v zložení Doktorka, Vichrica, Uragán a ja, k šenkvickej estakáde. Útokom sme vzali garáž, naložili na našu Okaňu (meno nášho gumokolesa) bicykle a dobrodružstvo začalo. GPS navigátor nás neomylne viedol do cieľa.

 
Na konci Šenkvíc sme v zložili zo strechy bicykle a zle vyzerajúcej ceste sme sa za povelov navigátora vybrali smerom k Šenkvickej estakáde. Prešli sme hádam kilometer, keď sa pred nami ukázala v plnej paráde.
Neuveriteľne silný vietor nás donútil zliezť z bicyklov a z kapsičiek sme začali vyťahovať vetrovky. V najväčšom prezliekacom chaose Uragán sucho poznamenal, že ide vlak. Všetko letelo na zem, rybičkou som sa vrhol pre kameru a nadávajúc, že vlak je ďaleko a bez statívu to bude nanič sa mi podarilo stlačiť červené tlačidlo REC.
 
Rýchlik od Šenkvíc k Pezinku 13 Mb
 
Vietor sa opieral do mikrofónu a v sluchátku som okrem ohlušujúceho rachotu nepočul nič. Po chvíľke sme dokončili zaodievanie. Podarilo sa mi vyhrabať statív, osadiť kameru. Začal klasický scenár. Päť minút, desať minút ... a nič. Drobci sa začali nudiť. Našťastie moja polovička tieto situácie pozná a za chvíľku som už videl iba ich vzďaľujúce sa chrbty. Po chodníčku uháňali k bývalému hradlu Malé Tŕnie.
 
 
Mne neostávalo nič iné len v náporoch vetra čakať. Tu nastáva chvíľka, aby som predstavil estakádu.
 
ŠENKVICKÁ ESTAKÁDA
 
Estakáda sa nachádza na trati ŽSR číslo 120 medzi ŽST Pezinok a Šenkvice. Jej dĺžka je 740 m a dokončená bola v roku 2005.
 
 
Vybudovala sa ako  Najzložitejšia časť stavby preložky V. koridoru, ktorá sa skladá z dvoch častí. Prvá časť modernizovaného úseku kopíruje pôvodnú starú trať v dĺžke 1,5 km a druhý úsek nahradila preložka železničnej trate v dĺžke 3,5 km. V tomto úseku je nová trať vedená na novovybudovanom železničnom násype, ktorého výška je až do 8 m a zvyšnú časť tvorí železničná estakáda v dĺžke 740 m.
 
 
Železničná estakáda pozostáva z 20 prostých polí s rozpätiami 35,65 m samostatne pre každú koľaj. Nosná konštrukcia je navrhnutá ako spriahnutá oceľobetónová trojnosníková (plnostenné nosníky) so železobetónovou mostovkou a s priebežným koľajovým lôžkom. Hlavné nosníky ocelovej konštrukcie sú vysoké 2.720 mm a dĺžky 36,35 m so zvislými výstuhami vo vzdialenostiach 3,961 m a jednou vodorovnou výstuhou. Mostovku tvorí spriahujúca železobetónová doska. Oceľové nosníky budú vyhotovené z ocele pevnostnej rady 52 - hrúbky do 20 mm, oceľ 11 523, nad 20 mm oceľ 11 483. Z ocele pevnostnej rady 37 sa vyhotovia priečne stužidlá bežné a časť vodorovného zavetrovania. Hlavné nosníky sú vzdialené od seba v koľ. č. 2 - 160 mm a koľ. č. 1 1.700 mm. Spriahnutie so železobetónovou doskou tvoria trny a kozlíky, navarené na hornú pásnicu oceľových nosníkov. Konštrukcia je zatriedená do výrobnej skupiny A podľa STN 73 2601. Nosné konštrukcie sú dimenzované pre náhodilé krátkodobé zaťaženie vlakom a dosiahnuté priehyby vyhovujú kritériám podľa Eurocodu 1.
 
 
ŽELEZOBETÓNOVÁ MOSTOVKA
Mostovku tvorí spriahujúca železobetónová doska z betónu B400 a ocele /V/10425, samostatná pre každú koľaj. Pri pohľadových plochách je potrebné, aby mal betón homogénnu štruktúru a zafarbenie. Povrchové plochy musia byť hladké so zvýšením odolnosti povrchu proti rozrušeniu betónu. Je potrebné, aby betón bol vyrábaný z jedného druhu cementu a kameniva podľa rovnakej receptúry. Povrchová úprava sa zabezpečí formovacou fóliou Formtex alebo porovnateľným materiálom, vloženým do debnenia. Horný povrch dosky je v priečnom sklone 2 % do osi koľají. Medzi nosnými doskami je pozdĺžna škára šírky 100 mm, prekrytá odvodňovacími krycími prefabrikovanými doskami z betónu B330 a ocele /V/10 425. Súčasťou rímsovej časti nosnej betónovej dosky je obojstranný žľab rozmerov 300 x 200 mm pre káblové vedenia. Dno žľabu je v priečnom sklone 2% a pozdĺžnom podľa nosnej konštrukcie 0,6 %. Odvodnenie žľabu je zabezpečené zabetónovanými plastovými rúrkami ø 32/1,8 mm po 2 m smerom do koľajového žľabu. Dilatácia medzi konštrukciami je riešená vložením oceľového žľabu a jeho upevnením ku konštrukcii na strane pevného lôžka. Na žľabe sú uložené krycie železobetónové dosky z betónu B330 a ocele /V/10425.
 
 
 
Po polhodinke sa v oblúku za ŽST objavil osobný vlak. Teraz už nachystaný sledoval som vlak v optike kamery.
 
 
 
No vietor neustále narážal ako do mňa tak aj do prístroja. Otrávený som začal baliť fidlátka a pohľadom som prečesával okolie a hľadal v poliach červené prilby malých cyklistov. Preblysli asi kilometer ďaleko tesne pri estakáde. Už už som sadal na bicykel, keď sa prirútil od Pezinku Blonsky pantograf. Nasledoval opäť chaos a lovenie už zbalenej kamery. No čo už. Keď sa nedarí tak sa nedarí.
 
Pantograf 5 Mb
 
Opätovné balenie a jazda krížom cez pole k červeným prilbám. Zvyšná trojka našej mini výpravy medzičasom prešacovala bývalú trať, opustené hradlo Malé Tŕnie a detičky pokukovali po schodisku, ktoré viedlo priamo na estakádu.
 
 
Zobrali mi fotoaparát a nechali ma čakať pri päte estakády. V diaľke sa objavil vlak. Dvoma rukami som držal statív, ale výsledok nie je nič moc.
 
 
Gorila s rýchlikom ide z Pezinku Šenkvíc 3 Mb

Stretnutie vlakov na estakáde 10 Mb

 Detičkám už začalo byť zima. Naložili sme celý kšeft na bicykle a proti vetru sme sa vydali k Šenkviciam črtajúcimi sa v diaľke. Nákladný vlak, ktorý som túžil nafilmovať sa za tie tri hodiny vôbec neukázal.
 
Tak ma napadol jeden obľúbený vtip môjho kamaráta. Neviem prečo ale napadol ma keď som oboma rukami držal vo vetre kameru.
 
  
 
Nemecký tank sa rúti na zákopy. Zrazu sa zničohonič objaví vojak s plným náručím granátov a výkrikom „Za stranu a za lidi“ sa vrhne pod tank. O niekoľko dní stojí nastúpená jednotka a jeho vyznamenáva in memoriam politruk. Vojačik sa díva z neba a podotkne: „Všetko by bolo v poriadku, ale ja som kričal Zasrané náledí“.

Galéria

Súvisiace trate