Konec „bratislaváku'', část druhá

7.11.2006 8:50 Milan Vojtek

Konec „bratislaváku'', část druhá

Předchozí díl povídání o mostě přes Dyji skončil zahájením provozu na prvním mostu. Pojďme se tedy podívat, co se dělo dál. Tahle část příspěvku bude věnována smutné proměně mohutné příhradové konstrukce, kterou parta šikovných chlapíků naporcovala na šrot přímo nad vodou.

Poslední vlak po starém bratislaváku přejel 2. srpna odpoledne. Po sedmnácté hodině již začala doprava na nové konstrukci. Muži s autogeny se tak mohli pustit do díla, aby již nepotřebná konstrukce uvolnila místo nástupci.

Zatímco most, dočasně podepřený pomocnou konstrukcí, byl postupně porcovaný na kusy, které jeřáb z pontonového mostu překládal na auto, vedle montéři začali dávat dohromady z kamionem přivezených částí novou konstrukci. Dvě zelené obloukové mostní konstrukce budou v pořadí již třetím mostem na stejném místě. První pocházela z přelomu dvacátých a třicátých let minulého století a vydržela až do války. Konstrukci ale Němci při ústupu 8. dubna 1945 vyhodili do vzduchu a tak ji po osvobození nahradil ocelový most z dodávek americké poválečné hospodářské pomoci UNRRA. Most sloužil šedesát let a jeho nástupce by měl mít životnost ještě delší. Na rozdíl od původního dvojkolejného mostu, budou nad hladinou Dyje dvě jednokolejné konstrukce. To nabízí výhodu pro případ mimořádností a údržby. I když by nebylo možné jezdit po jednom mostě, provozu může nadále sloužit sousední. Stavba druhého díla není snadná.

Více než dvacet metrů dlouhé části konstrukce putovaly na speciálních podvalnících na místo spojení v celek po úzkých lesních cestách a v samotném finále musely ještě překonat již dokončenou a provozovanou kolej na nový most. Navíc prostor, ve kterém konstrukce vzniká, nemá s ohledem na oblouk sousední koleje ani centimetr navíc a tak jsou práce ukázkou mistrovství party montérů.

Nový most vzniká na dvojkolejné trati z Břeclavi do Bratislavy. Poté, co byla vloni přestavěna železniční stanice v Lanžhotě a úsek ke slovenské hranici, se letos na řadu dostal úsek z Lanžhota do Břeclavi. Po dokončení bude mít spojení z Břeclavi do Bratislavy na své moravské části parametry železničního koridoru. Výjimkou je malý úsek několika set metrů před mostem přes hraniční řeku Moravu. Ten je v péči slovenské železniční správy a při přestavbě na koridor by měl být z protipovodňových důvodů umístěn výše nad hladinu řeky.

Galéria

Súvisiace odkazy