Stavba modelov z odliatkov (II. časť)

23.5.2005 21:35 Igi

Stavba modelov z odliatkov (II. časť)

V predchádzajúcej časti sme si povedali niečo o nástrojovom vybavení potrebnom k stavbe modelov z odliatkov. V dnešnej časti si povieme pár nasledujúcich rád, ako relatívne dostupnou cestou získať v podstate akýkoľvek model lokomotívy či vozňa bývalých ČSD, príp. dnešnej ZSSK a ŽS CARGO.

Úvodom

Hneď na začiatok si musíme uvedomiť, že i pri použití továrenských dielov /motor, dvojkolesia, podvozky.../ ide o stavbu nových vozidiel, kde sa bez určitých skúseností len ťažko zaobídeme. V každom prípade teda doporučujem si vlastné schopnosti a zručnosti  najprv vyskúšať na nejakom jednoduchšom modeli /napr. M 131/.

Karoséria

Karoséria predstavuje najdôležitejšiu časť nášho budúceho modelu. Do značnej miery je konečný efekt závislý na kvalite vlastného odliatku. Preto jej venujeme pri kúpe patričnú pozornosť, aby nám neskôr pri opracovaní nerobila problémy.

Základné typy karosérií môžeme rozdeliť do dvoch základných skupín:

  • karosérie odlievané ako jeden kus do priestorovej formy /ako karosérie priemyselne vyrábaných rušňov alebo vozňov/
  • karosérie lepené z jednotlivých vopred odliatych rovinných častí /podobný postup sa  používa pri výrobe väčšiny častí stavebnic/

Výhodou tých prvých je snáď len pomerne nízka cena. Tá je však draho vykúpená jednak v podstate nemožnosti dodržania presných rozmerov z dôvodu zmršťovania formy a jednak maximálnou obtiažnosťou pri znázornení miniatúrnych detailov a to predovšetkým vo veľkosti TT a N.

Karosérie lepené z jednotlivých rovinných dielov sú obvykle dokonalo presné a býva na nich znázornené maximum detailov. Samozrejme existujú i výnimky, avšak rozdiel  medzi dvoma popisovanými typmi rozozná i priemerný modelár. Pre popis nasledujúcich činností sme si vybrali model motorového rušňa prezývaného i ako OKULIARNIK v mierke TT. Karoséria pochádza z dielne Pavla Číža.

Prípravu karosérie zahájime začistením všetkých technologických náliatkov. K tomu budeme potrebovať sadu ihlových pilníkov alebo ešte lepšie zubársku frézku upnutú v modelárskej vŕtačke. Tú budeme potrebovať taktiež pre odvŕtanie dier a otvorov pre uchytenie madiel, topných spojov, húkačiek atď, podľa stupňa vybavenia modelu.

Galéria

Súvisiace odkazy