Stavba modelov z odliatkov (I. časť)

14.5.2005 7:17 MartinTT

Stavba modelov z odliatkov (I. časť)

1. časť – Nástrojové vybavenie na opracovanie odliatku

Vo fóre sa rozbehla živá debata o odliatkoch a leptoch, tak som si z Igim povedal, že prečo nezačať prvý seriál novej modelárskej sekcie práve stavbou modelov z odliatkov. Rozmýšľal som čím začať a napadlo ma, že začnem vybavením potrebným na prácu s odliatkom.

Vybavenie a samozrejme istá dávka modelárskej zručnosti je základom k začatiu práce na modeli. Týmto úvodným článkom priblížim nejaké to základne vybavenie modelára (samozrejme že nie povinné).

Ako väčšina z nás už vie tak odliatky dostupné na trhu sa vyrábajú z epoxidu alebo podobných živicových prípravkov, čo sú pomerne tvrdé ale zároveň krehké materiály. Na prvej fotke je taká mierne rozšírená zostava náradia s ktorou môžeme opracovávať odliatok. Základom sú jemné pilníky a vŕtačka. Na zobrazenej fotke je zostava: priamej frézky, jemných pilníkov, kardánu,  nástavcov na frézku s diamantovým hrotom, brúsnych kotúčikov a dobrého sklapela.


K dostupnosti jednotlivých prvkov len toľko, že priama frézka sa da zohnať, v ktoromkoľvek kutilsky zameranom markete za cenu cca do 1000 Sk. Kardánový prevod s perom sa dá tak isto zohnať rovnako býva,  k tomu aj sada násadcov. Najlepšie je však si dokúpiť sadu násadcov pre hodinárske účely s diamantovým hrotom. Majú celkom slušnú životnosť a opracovanie odliatku je troška na inej úrovni. Podobnú súpravu zoženiete vo väčšine kvalitne vybavených modelárskych obchodoch, alebo v zásielkovom katalógu firmy CONRAD Electronic (http://www.conrad.sk). Jemné pilníčky a skalpel v hociktorom železiarstve, nástrojoch alebo domácich potrebách.
 Dobrým pomocníkom modelára je aj dobrá stojanová vŕtačka s presnou upínacou hlavou aby pri vŕtaní nerotoval vrták, ale táto sa dá nahradiť brúskou s kardánom do ktorého sa dá upnúť aj vrták avšak len do priemeru 1,5 mm. Menšie vrtáčiky už neupnete.


Na záver snáď dodám, že kvalitné vybavenie je len polovičným úspechom pri dobrom opracovaní odliatku. Žiadny nástroj nenahradí šikovnosť, trpezlivosť a pedantnosť modelára.
V ďalšom diely seriálu o opracovávaní odliatkov železničných modelov už začneme zo samotným opracovaním odliatku.

Súvisiace odkazy