Dopravné správy

Augustové novinky v košickej MHD

V priebehu augusta 2014 boli do premávky zaradené ďalšie nové autobusy SOR NB 18 City #4744 (5.8), 4745, 4746 (2.8.) a 4748 (1.8.). Vzhľadom na zníženú výpravu sólo električiek počas výluky boli do súpravy mimoriadne spojené električky T6A5 #604 + 605 a T3 #404 + 405.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jihočeši vypsali tendr na tři lokálky

Jihočeský kraj se chystá otevřít vybrané železniční tratě i pro soukromé dopravce. Kraj vypsal zakázku na dopravu na třech pošumavských lokálkách, na kterých zatím jezdí jen České dráhy – tendr je na 15 let a odhadovaná cena je 2,25 miliardy korun, jde tak o největší zakázku v historii kraje. Jeho vedení si od tohoto kroku slibuje úspory i vyšší kvalitu služeb.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava kupuje ďalšie autobusy zo SOR Libchavy

Víťazom verejného obstarávania na dodávku kĺbových autobusov pre Dopravný podnik Bratislava sa stala česká spoločnosť SOR Libchavy. Uvedená spoločnosť v elektronickej aukci ponúkla výhodnejšiu ponuku ako ďalší dvaja uchádzači - Solaris Bus&Coach a Mercedes-Benz Slovakia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výkon kombinované dopravy roste, ale ...

Kombi-operátoři organizovaní v Mezinárodní sdružení kombinované dopravy železnice – silnice (UIRR)přepravili v roce 2013 po železnici celkem 2,6 milionu zásilek, z toho 1,7 milionu zásilek v rámci mezinárodních přeprav. I v loňském roce tak pokračoval růstový trend zaznamenaný v posledních letech s výjimkou let 2009 a 2012.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obnova stanice v Trnave pokračuje

Kompletná obnova vlakovej stanice v Trnave pokračuje. Práce sa nateraz presunuli z obnovených priestorov na nástupište číslo 1. Hotové sú už aj peróny3. a4., odkiaľ jazdia vlaky na Záhorie. Dôvodom rozsiahlych zmien na nástupištiach sú okrem iných aj zvýšenie plochy pre pohodlnejšie nastupovanie a vystupovanie z vlaku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Souběh oprav tratě a dálnice přivodí dopravní kolaps

Srpen ve znamení dopravních uzavírek čeká cestující na Vyškovsku. Kvůli opravě železniční trati přestaly už o víkendu jezdit vlaky mezi Přerovem a Holubicemi. Lidé tak museli z vlaků přesednout do autobusů. Náhradní dopravu ale mohou zkomplikovat práce na dálnici D1 právě u Vyškova.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vozovne DP Bratislava zmodernizuje ZIPP

Verejnú súťaž na zmodernizovanie vozovní Dopravného podniku Bratislava na Hroboňovej ul. a v Jurajovom dvore vyhrala spoločnosť ZIPP Bratislava, ktorá predložila najvýhodnejšiu ponuku. O zákazku sa uchádzali aj spoločnosti Metrostav Praha a DSC Bratislava, ktorých ponuky však po uplatnení kritérií na vyhodnotenie ponúk boli menej ekonomicky výhodné.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD koupí 14 rychlíkových „RegioPanterů“

Rádi bychom Vás informovali, že České dráhy si na základě výsledků veřejné soutěže objednaly u společnosti Škoda Vagonka 14 moderních, klimatizovaných a nízkopodlažních elektrických jednotek z rodiny RegioPanter, a to v úpravě pro dálkovou dopravu. Jednotky budou po svém dodání v letech 2015 a 2016 nasazeny do provozu na vnitrostátních rychlících.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Vlakom na Rock pod Sninským kameňom

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. ( ZSSK ) vás pozýva na festival Rock pod Sninským kameňom 2014, ktorý sa uskutoční v dňoch 7. - 9. augusta 2014 v rekreačnej oblasti Sninské rybníky. Ak sa rozhodnete festival navštíviť vlakmi ZSSK nezabudnite, že v termíne od 7. do 10. augusta budú na trati Humenné - Stakčín a späť posilnené súpravy pravidelných vlakov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bruselu se nelíbí Drážní inspekce ČR

Ministerstvo dopravy má další železniční problém s bruselskými úředníky. Podle informací deníku E15 Evropská komise poslala do Česka stížnost, ve které mimo jiné kritizuje přebujelé pravomoce Drážní inspekce. Obecně řečeno je terčem kritiky neúplné převzetí evropské směrnice o bezpečnosti do českého práva. Drážních inspektorů se přitom týká hned několik bodů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V košickej MHD platí už len Mestská karta

Dopravný podnik mesta Košice zrušil platnosť starej karty BČK a od augusta bude v prostriedkoch MHD platiť iba Mestská karta Košice. Cestujúci, ktorí nebudú mať po tomto termíne novú kartu, môžu cestovať na papierový cestovný lístok alebo SMS lístok, pokiaľ si kartu nevybavia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pravda o zpoždění vlaků ČD

Jak je možné, že České dráhy udávají, že jim jezdí skoro 90 procent vlaků včas a vy máte pořád smůlu na zpoždění? Reportér iDNES.cz celý týden počítal data z veřejně dostupné internetové stránky Babitron. Vyplývá z nich, že nejvíce zpoždění je během léta a trpí jím především nejdůležitější rychlíky. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet sa iba tvári, že do Košíc chystá IC vlaky

Rýchle InterCity vlaky budú od decembra tohto roka zastavovať aj v menších slovenských mestách. [...] Zmenu prinesie súkromný dopravca RegioJet, ktorý od decembra nasadí svoje vlaky na hlavnú železničnú trasu ako konkurent štátnemu prepravcovi. [...] Podľa Ondreja Mateja (SDKÚ), šéfa Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo, však RegioJet kopíruje zastavenia štátnych rýchlikov a tvári sa, že pôjde o InterCity vlaky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Proč je vagon bez kupé pro ČD výhodnější

Pokud rádi cestujete tak, že se zavřete do prázdného kupé ve vagonu a doufáte, že nikdo jiný nepřijde a nebude vás rušit, užívejte si takové časy. Budou čím dál vzácnější. Dopravci totiž stále častěji nasazují velkoprostorové vozy, které mají uspořádání jako v letadle či autobusech. Pro dopravce jsou výhodnější, pro cestující bezpečnější.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

GEFCO preniká (nielen) na kazašské železníce

GEFCO podpísalo zmluvu s prevádzkovateľom kazašských železníc (kazašský TemirZholy), ktorá umožní rozšíriť portfólio služieb v oblasti železničnej prepravy, zefektívniť prevádzkový manažment a ponúknuť konkurencieschopné ceny. GEFCO Kazachstan ponúka od júna tohto roka novú službu železničnej prepravy, ktorá je určená pre výrobné podniky, dovozcom áut a spoločnostiam z oblasti spotrebného tovaru. GEFCO zabezpečuje prepravu z Európy, Ruska a Číny na dennej, týždennej a mesačnej báze, v závislosti od potrieb zákazníka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ženy přežily pod jedoucím vlakem

Železniční most v pětadvacetimetrové výšce znamenal málem smrtelnou past pro dvě ženy v americké Indianě. Porušení zákazu přecházení mostu se jim vymstilo. Zhruba v polovině je překvapil přijíždějící nákladní vlak.

Celou zprávu s videem najdete na této stránce.

Analýza dopravy SR za 4,29 milióna eur

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR hľadá dodávateľa, ktorý preň zabezpečí trvalé a analytické činnosti v oblasti dopravy. Na zákazku už vyhlásilo súťaž a jej hodnotu odhaduje vo výške 4,29 milióna eur. Rezort dopravy chce s úspešným uchádzačom uzatvoriť rámcovú dohodu na obdobie štyroch rokov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ivetě Bartošové pod vlak nikdo „nepomohl“

Policisté ukončili vyšetřování dubnového úmrtí zpěvačky Ivety Bartošové s tím, že se na její smrti nepodílel nikdo další a ani ji k sebevraždě nikdo nepomohl či nepohnul. V tiskové zprávě to [...] sdělila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Dodala, že Bartošová, která zemřela v Uhříněvsi po srážce s vlakem, neměla v době střetu v krvi alkohol. Pitva neodhalila ani poranění staršího data.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Klimatizácia v bratislavskej MHD nenadchýňa

Bratislava má desiatky klimatizovaných vozidiel. Zapínajú ju od 24 stupňov.  V jednom vozidle sa v horúci deň cestujúci sťažujú na teplo, v inom je im v rovnaký deň zima. Na bratislavských cestách bolo minulú stredu v rámci letného režimu 75 klimatizovaných autobusov a 15 klimatizovaných trolejbusov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hradec Králové vsází na „zelenou“ dopravu

Hradec vymýšlí „zelené“ dopravní projekty, na které chce spolu s Pardubicemi čerpat miliony z Evropské unie. Obě města zvažují nejen koupi elektrobusů či stavbu nových trolejbusových tratí, ale rovněž systém parkovacích domů pro kola a dobíjecí elektrostanice. 

Celou zprávu najdete na této stránce.