Dopravné správy

DPB hľadá firmy na čistenie vozidiel a zastávok

Dopravný podnik Bratislava zverejnil vo Vestníku verejného obstarávania informatívne oznámenia pre zákazky "Čistenie dopravných prostriedkov MHD" a "Letná a zimná údržba areálov, chodníkov, zastávok a plôch v správe DPB".

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Počet nehod na přejezdech klesá, ale ...

Viníkem čtvrteční kolize dodávky s osobním vlakem na železničním přejezdu ve Strážnici na Hodonínsku je podle policie pravděpodobně řidič dodávky. Při nehodě zemřeli jeho dva spolujezci, on sám skončil s těžkými zraněními v nemocnici. Zhruba dvacítce cestujících ve vlaku se nic nestalo. Kolize ale na několik hodin zastavila vlakovou dopravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pokračuje oprava nástupíšť na železničnej stanici Trnava

Na železničnej stanici pokračuje správca železničnej infraštruktúry s obnovou prvého nástupišťa, ktorá potrvá do 23. septembra. Prvé nástupište prejde kompletnou rekonštrukciou, pri ktorej sa zmení konštrukcia zastrešenia, osvetlenie, informačný systém, rozhlas, povrch nástupišťa a pribudne kamerový systém. Náklady na realizáciu prác boli vyčíslené na vyše 6 miliónov eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha získá 125 tramvají s klimatizací a wi-fi

Jízda v parném létě tramvají po Praze není příjemným zážitkem. Již od příštího roku ale čeká Pražany i návštěvníky hlavního města změna. Cestujícím v metropoli začnou totiž sloužit moderní tramvaje, které budou mít zabudovanou klimatizaci a k tomu i připojení na internet přes wi-fi. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poľský vodič poškodil trakčné vedenie ŽSR

Obvineniu z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia čelí 44-ročný Poliak. Ide o vodiča kamióna, ktorý vo štvrtok ráno pri prechádzaní obcou Svrčinovec zišiel z cesty a okrem iného poškodil elektrické trakčné vedenie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tragédie ve Studénce po šesti letech

Tak jako každý den odjížděl 8. srpna 2008 dopoledne z nádraží v ostravském Svinově vlak číslo 108 Comenius. V 11:20 měl přesně desetiminutové zpoždění, za sebou již více než tři hodiny jízdy z Krakova a před sebou téměř čtyři hodiny další cesty do Prahy. O několik okamžiků později se ale přední část soupravy proměnila v hromadu trosek. Od nehody u Studénky, kde vlaku spadl do cesty most, uplynulo šest let. Dodnes se jí zabývají soudy a některé okolnosti zůstávají i po tak dlouhé době nejasné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vďaka celkovej rekonštrukcii stanice Trnava vzniklo aj múzeum

Trnavská železničná stanica je už viac ako rok v rekonštrukcii, no postupne sa dostáva k slovu finalizácia. V tejto súvislosti sa viac zaktivizovali aj členovia Klubu priateľov železníc Trnavy a okolia. Na 4. nástupišti vznikla samostatná koľaj s rušňom a dvomi vozňami, ktoré budú patriť železničnej histórii.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha oslaví zprovoznění trasy metra A

Pražský dopravní podnik (DPP) vypraví v neděli na trasu metra A historickou soupravu 81-71. Stane se tak v rámci oslav 36. výročí od zprovoznění této trasy. [...] Vozy metra budou řídit strojvedoucí v dobových hnědých uniformách a souprava bude vybavena na čelech vlaku s původními tabulemi s konečnou stanicí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zastávka Remata alebo Remäta?

Jeden náš čitateľ nás upozornil, že v cestovných poriadkoch, ale napríklad aj na svetelnej tabuli vo vlakoch je zastávka Remata (na strati Prievidza - Horná Štubňa) uvádzaná ako Remäta. Je to len drobnosť, no predsa sa chcem spýtať, prečo železnice používajú názov Remäta, keď táto oblasť sa volá Remata?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Vláda ví, za co utratí dotace EU na dopravu

Opravy nádraží a nákup nových vlakových souprav pro dálkovou dopravu a také vozidel pro opravy silnic. Do těchto tří oblastí má tento a příští rok směřovat 32 miliard korun, které je třeba dočerpat z Operačního programu doprava I. Dokument, který má Česko zbavit rizika možného vrácení těchto peněz Bruselu, schválila vláda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovenská čašníčka v Glacier Expresse

Železničná stanica v najstaršom švajčiarskom meste Chur nie je žiadny zložitý labyrint. Nájsť na nej práve to svoje nástupisko, sektor, vlak, vagón a rezervované miesto však aj tak nejde ľahko. „Slováci, poďte za mnou…“ dobre vám odrazu padne počuť rodnú reč. Usmievavá mladá žena už ukazuje směr.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva chce vyštípat ČD z rychlíků mezi Plzní a Mostem

Boj o provoz rychlíků mezi Plzní a Mostem od prosince příštího roku má překvapivé pokračování. Měsíc poté, co Ministerstvo dopravy oznámilo plán uzavřít na další rok smlouvu s Českými drahami, přišla společnost Arriva vlaky s novou nabídkou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR opakujú tender na stravenky

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vyhlásili novú verejnú súťaž na stravovacie a nápojové poukážky pre svojich zamestnancov. Predpokladaná cena za poskytovanie týchto služieb počas 42 mesiacov, teda tri a pol roka, je opäť 37,95 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Tender je rozdelený na dve časti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express láká na rodinné výlety

Železniční dopravce LEO Express nově nabízí možnost zakoupit si k jízdence také zvýhodněný vstup na některou z turistických atrakcí se slevou až 50%. A to přímo online v rezervačním systému. Nevětší výhody nabízí rodinám s dětmi. Z každého prodaného balíčku LEO Express věnuje 10 korun Nadačnímu fondu J&T na projekt Hledáme rodiče.

Více informací najdete v tiskové zprávě.

Keď lacné vlaky, tak aj autobusy!

Mimoriadne zasadnutie Prezídia Zväzu autobusovej dopravy (ZAD) sa 25. júla zaoberalo aktuálnou situáciou v súvislosti so zámerom vlády SR zvýhodniť cestovanie na železnici. ZAD podľa svojich vyjadrení podporuje mobilitu pracovnej sily, študentov a dôchodcov a víta podporu zo strany štátu pre verejnú osobnú dopravu, má však svoje výhrady.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na letní Floru Olomouc vlakem ČD

Příští čtvrtek 14. srpna začíná letní etapa mezinárodní zahradnické výstavy Flora Olomouc 2014, potrvá do neděle 17. srpna. Na letní etapu oblíbeného veletrhu dorazí řada návštěvníků z různých míst republiky, kterým se vyplatí cestovat do Olomouce vlakem Českých drah. Národní dopravce jim nabízí speciální zpáteční jízdenky VLAK+ Flora za cenu jednosměrných základních jízdenek. Na jarní Floru využilo výhodné jízdenky 4 536 cestujících.

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

Bratislava vybrala projektantov električkových radiál

Hlavné mesto zverejnilo výsledky vyhodnotenia ponúk pre obstarávanie zákazky "Projektové práce - električkové trate", v rámci ktorej bude vypracovaná projektová dokumentácia pre modernizáciu troch električkových radiál (Dúbravsko-karloveskej, Vajnorskej a Ružinovskej).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nespolehlivá „Avala“ skončí

Po šesti letech České dráhy utnou provoz vlaku EuroCity Avala mezi Prahou a Bělehradem, který neúnosně zpožďují kontroly na hranicích schengenského prostoru. „Tato zdržení se přenášela také na území České republiky. V uplynulém období to tak byl nejméně spolehlivý spoj v Česku,“ uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Avalu nahradí vlak stejné kategorie, který bude pod názvem Csárdás končit v Budapešti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 31. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v uplynulom týždni jednu smrteľnú zrážku vlaku s civilnou osobou a dva pokusy o samovraždu. Tento prípad sa stal v Trnave, kedy osobný vlak zrazil a usmrtil osobu sediacu v priechodnom priereze koľaje na aktívnom železničnom priecestí. Na tomto úseku bola doprava prerušená a nahradená autobusovou dopravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škodovka zůstává dvorním dodavatelem ČD

Monopol skupiny Škoda Transportation na dodávky elektrických vlaků pro České dráhy pokračuje. Škoda Vagonka dodá drahám dalších 14 nízkopodlažních elektrických jednotek RegioPanter. Nahradit mají hlavně východoněmecké koženkové vagony, jezdit mají na rychlíkových spojích. Dráhy věří, že velkou část investice za 2,6 miliardy Kč nakonec zaplatí EU. 

Celou zprávu najdete na této stránce.