Dopravné správy

JHMD jsou v insolvenci

Krajský soud v Českých Budějovicích zahájil insolvenční řízení se společností Jindřichohradecké místní dráhy. Úzkokolejky podle návrhu dluží trojici dodavatelů v čele s výrobcem signalizace AK signal Brno přes 4,1 milionu korun. V problémech se soukromé dráhy ocitly už loni.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Pre haváriu metra v Moskve zatkli dvoch ľudí

Ruskí štátni vyšetrovatelia v stredu oznámili, že zatkli dvoch zamestnancov moskovského metra podozrivých z porušenia pravidiel bezpečnosti, ktoré mohli viesť k utorkovej tragédii. Vykoľajenie súpravy moskovského metra v čase rannej dopravnej špičky si v ruskej metropole vyžiadalo už najmenej 21 obetí a viac ako 150 zranených. Niektoré zdroje uvádzajú 22 obetí, ich počet môže pre početných zranených ešte stúpnuť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SMS jízdenky ve Zlíně jdou na odbyt

Třetím týdnem už lidé ve Zlíně a v Otrokovicích nakupují přes mobilní telefon jízdenky na trolejbus. Dopravní podnik jich zatím prodal více než 1 200, jen v pátek to bylo 140. Zájem cestujících každý den mírně roste. Někteří se ale pokusili i podvést revizory.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavskú MHD čaká ďalšia výluka

Pre opravu križovatky Jiráskova - Smolenická bude od piatku 18. júla od 18:00 najneskôr do pondelka 21. júla 2014 do 6:00 budú v tejto oblasti dočasne presmerované linky 68, 93, 94, 98, N93, N99 nasledovne:

Viď správu na tejto stránke.

Volání o pomoc z Masarykova nádraží

Na internetu se objevilo video, které upozorňuje na velmi vlažný vztah české veřejnosti k lidem bez domova. Vystupují v něm tři desítky bezdomovců, kteří v Praze na Masarykově nádraží zpívají českou hymnu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Doprastav chce odpísať časť zo svojich dlhov

Veritelia žiadajú od zadlženej stavebnej spoločnosti Doprastav, a.s. zaplatenie 458 miliónov eur, ale dostanú len zlomok z tejto sumy. Ako v utorok informoval denník Pravda, správca reštrukturalizácie Doprastavu na prvej veriteľskej schôdzi sa v pondelok stretol takmer s tisíckou veriteľov a uznal voči ním zatiaľ dlh vo výške asi 190 miliónov eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zastávka Praha-Hostivař bude stát 979 milionů

Novou železniční zastávku v pražské Hostivaři postaví za téměř 979 milionů korun sdružení firem vedené společností Viamont DSP ve spolupráci s firmami Eurovia CS a GJW Praha. Vyplývá to z uveřejnění ve Věstníku veřejných zakázek. Vzniknout má nová výpravní budova a dvě ostrůvková nástupiště v kolejišti. Současná nádražní budova má po opravě sloužit jinému účelu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zadlžené Cargo utieklo hrobárovi z lopaty

Aká zhoda okolností – v jednom týždni dve paradoxné rozhodnutia. Slovenský plynárenský priemysel sa vracia do rúk štátu a Železničná spoločnosť Cargo predáva svoj majetok – v dôsledku dávnejšieho plytvania na strane štátneho manažmentu.

Celý názor nájdete na tejto stránke.

Kdo ovládne šumavské lokálky?

Záměr Jihočeského kraje vypsat soutěž o tři pošumavské lokálky vzbudil mezi dopravci rozruch. Schyluje se tak zřejmě k dosud největšímu železničnímu klání. Účast v tendru láká zavedené dopravce i ty, kteří své místo na výsluní teprve hledají. „Ano, máme zájem o účast ve výběrovém řízení,“ říká obchodní ředitel Arriva Transport ČR Jiří Nálevka. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na čo použila ZSSK štátne dotácie?

Štátna akciovka Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) z dotácie za rok 2013 na prevádzku osobnej dopravy vo výške takmer 198 miliónov eur pohltili najväčšiu časť osobné náklady. Zamestnanci z dotácie odčerpali bezmála 76 miliónov eur, čo je vyše 38 percent zo štátneho balíka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tramvaj v roli filmového ateliéru

Krátký film Jiné světy natočila v prostředí tramvaje plzeňská studentka Petra Krejčová. Desetiminutový snímek mladé režisérky má podpořit diskuzi o předsudcích lidí různého věku z odlišných sociálních skupin a bude sloužit i jako učební pomůcka. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tragédia v moskovskom metre

Vykoľajenie súpravy moskovského metra v utorok v čase rannej dopravnej špičky si vyžiadalo podľa niektorých zdrojov 16 obetí a najmenej 150 zranených, z ktorých 118 museli odviesť do nemocnice. Najmenej 50 osôb je zranených ťažko. Medzi obeťami je aj strojvodca vlaku. Na mieste nešťastia zasahovalo 60 sanitiek a osem vrtuľníkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lanovka na Větruši stále budí emoce

Lanovka na Větruši zůstává v Ústí nad Labem i po letech provozu ožehavým tématem. Denně sveze stovky pasažérů, hlasy kritiků, že pro město je to drahá atrakce výhodná jen pro soukromé firmy, však neumlkají. „Lanovka se stane městotvorným prvkem. Bude na všech fotkách a obyvatelé města si na ni zvyknou a budou ji mít rádi,“ hlásal na podzim 2010 na konci svého funkčního období tehdejší ústecký primátor ODS Jan Kubata. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK vlani zaznamenala prírastok cestujúcich

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) vlani prepravila 44,287 milióna cestujúcich, čo bolo medziročne o 842-tisíc osôb, resp. o 1,94 percenta viac. V expresných vlakoch IC, na ktoré štát neprispieva, cestovalo takmer 700-tisíc osôb. Ako vyplýva z výročnej správy štátnej spoločnosti za rok 2013, jej vlaky v minulom roku najazdili spolu 30,438 miliónov vlakových kilometrov, vrátane náhradnej autobusovej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Liberecký kraj experimentuje s opravenou tratí

Na železniční trať z Liberce na Českou Lípu se od 1. srpna vrátí osobní vlaky. ČTK o tom informovala mluvčí libereckého kraje Markéta Dědková. Provoz na trati se zastavil loni v červnu, když koleje nedaleko Rynoltic podemlela voda. Letos v červnu tam začaly znovu jezdit rychlíky a jeden spěšný vlak, regionální spoje objednávané Libereckým krajem však dál zajišťovaly autobusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Slovenská strela“ má už 78 rokov

Presne 13. júla 1936 sa prvýkrát objavil na koľajniciach a dokázal prepraviť cestujúcich medzi týmito dvoma mestami za 4 hodiny a 52 minút. "Motorový vozeň série M 290.0 mal na tú dobu veľmi progresívne technické riešenie. Dokázal prepraviť 72 cestujúcich a mal aj bufet," opísal pre TASR odborník v oblasti lokomotív Miloš Slávik.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Konkurence na železnici na úkor cestujících

Na které dálkové železniční trase v Česku se v průběhu letoška dočkáme největšího zhoršení? Mezi Prahou a Ostravou, tedy tam, kde se odehrává tolik vychvalovaný konkurenční boj. Odpověď je to možná překvapivá, ale jen na první pohled. O všeobecné prospěšnosti konkurence na železnici jsme v posledních několika letech slyšeli a četli už mnohokrát. Bohulibé naplnění ideje volného trhu mělo přinést lepší služby, nižší ceny, možnost výběru a česká média byla plná tržního optimismu.

Celý článek najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 27. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v minulom týždni 1 prípad zrážky vlaku s cestným motorovým vozidlom. Vodička auta bola odvezená na ošetrenie do nemocnice. Tento prípad sa stal na trati Trenčín – Trenčianska Turná. Následkom tejto zrážky meškal osobný vlak na tejto trati 132 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministr dopravy vyvrací podezření

Ministr dopravy Antonín Prachař z hnutí ANO zveřejnil dva dokumenty, které mají vyvrátit podezření z porušení zákona o střetu zájmů. Jak upozornil deník Aktuálně.cz, ministr je v obchodním rejstříku zapsán jako předseda představenstva soukromé spediční firmy Omega Servis Holding, ačkoliv to má jako člen vlády zakázané.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Bulharsku sa vykoľajil rýchlik

Rušňovodič zahynul a ďalších 14 ľudí utrpelo zranenia pri nehode bulharského rýchlika, ktorý dnes vykoľajil pri meste Stara Zagora na trati medzi Sofiou a letoviskom Burgas. Uviedla to agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na miestne úrady.

Celú správu nájdete na tejto stránke.