Dopravné správy

Trenčín je nespokojný s prestavbou železnice

Práce na modernizácii železničnej trate v Trenčíne sa neustále predlžujú. Stavba za stovky miliónov eur sa dotýka značnej časti obyvateľov, keďže trasa ide priamo stredom krajského mesta. Najnovšie hrozí, že pre niekoľkonásobný odklad ukončenia výstavby jedného z viacerých podjazdov "Pred poľom” vzniknú ešte väčšie dopravné komplikácie mestskej časti Sihoť s dvanásťtisíc obyvateľmi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Státník ve vlaku dnes není běžný jev

Událost, ke které doslova dochází nanejvýš třikrát za třicet let, zažilo minulý týden pražské hlavní nádraží – přijel na ně cizí státník. Přestože do vozového parku velkých železničních společností standardně patří i salonní vozy, k oficiálním účelům se používají jen zřídka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako meškali „konkurenčné“ vlaky do/z Košíc

Chcel by som Vás poprosiť o odpovede na nasledujúce otázky. Môžete mi, prosím, napísať údaje o meškaní vlakov? Potreboval by som údaje za jednotlivé spoločnosti na jednotlivých linkách: Linka Košice - Praha (teda na území SR); RegioJet; Leo Express; ZSSK/ČD. Za každého prepravcu by som potreboval údaje od 14.12.2014 do 13.1.2015 podiel vlakov s meškaním a priemernú dĺžku meškania. Rovnako tak aj na linke BA-KE za prepravcov RegioJet a ZSSK. Dá sa potom aj nejako vysvetliť tie jednotlivé meškania, či boli spôsobné z objektívnych príčin, ako napríklad nejaká dopravná nehoda alebo práce na trati pod. Prípadne za aký podiel meškania sú prepravcovia zodpovední a aký podiel ide mimo nich?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Bezkontaktní placení v MHD se rozmáhá

Po loňském úspěšném komerčním uvedení placení MHD se bezkontaktní placení v dopravě dále rozšiřuje. V Brně jsou v těchto dnech instalovány bezkontaktní platební automaty na lince na letiště, v Liberci se přidají další tramvajové vozy. Opravdová revoluce se chystá v Plzni, kde bude bankovní karta sloužit jako jízdenka či kupón již letos.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Priecestia na cestách I. triedy sa zjednotia

Slovenská správa ciest (SSC) chce zjednotiť železničné priecestia na cestách I. triedy. Cenu za tieto práce predbežne odhaduje na 5,33 milióna eur. SSC na zákazku pripravuje súťaž, predbežné oznámenie o nej už zverejnila vo vestníku verejného obstarávania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cedule z brněnských tramvají kupují sběratelé

Oblíbenými sběratelskými kousky fanoušků městské hromadné dopravy jsou cedule z dopravních prostředků, případně tabulky s názvy zastávek. V Brně už se však jejich zásoby rychle tenčí, protože dopravní podnik nové několik let nepotřebuje a při dnech otevřených dveří je zájemcům prodává ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácia trate v Trenčíne sa zastavila?

Chcela by som vás požiadať o vyjadrenie k téme modernizácie železnice v Trenčíne. Podľa našich informácií sa práce zastavili. Je táto informácia pravdivá? Pokiaľ áno, z akého dôvodu? Je pravda, že investor momentálne nemá peniaze na financovanie MŽT v Trenčíne? Ovplyvní tento fakt termín ukončenia prác?

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Praha chce opět vydávat papírové kupony MHD

Praha chce od března opět začít vydávat papírové kupony na MHD. Souběžně s nimi mají zůstat i karty opencard. Vyplývá to z materiálu, který by v úterý měla projednat rada města. Rada zároveň nechá vypracovat analýzu, co s projektem opencard dál. Primátorka Adriana Krnáčová podle podkladů o přechodu na papírové kupony na začátku týdne informovala dopravní podnik a organizátora dopravy, organizaci Ropid.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nepodarená samovražda na trati mala dohru

Žilinskí policajti v piatok popoludní zachránili život 24-ročnému mužovi, ktorý chcel skočiť pod vlak. Ako informoval žilinský policajný hovorca Radko Moravčík, na Bratislavskej ulici spozorovali spustené závory na železničnom priecestí a muža ležiaceho v koľajisku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čína postaví trať Peking - Moskva

Čínské firmy budou stavět železniční megatrať o délce více než sedm tisíc kilometrů spojující jejich hlavní město s Moskvou. Stavba má vyjít na 242 miliard dolarů a potrvá rovných deset let. Oznámila to čínská vláda na sociální síti Weibo, tamní verzi Twitteru.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Brusel odobril peniaze na nový Starý most

Rezort dopravy dnes informoval, že Európska komisia projekt Nosný systém mestskej hromadnej dopravy schválila a z Kohézneho fondu EÚ naň pôjde 63 miliónov eur. Dokončiť však most musia do konca tohto roka a projekt je dnes v sklze desať týždňov. "Starý most musí byť hotový v decembri tohto roku, dokedy má mesto Bratislava nárok na schválené peniaze.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Prahou jezdí mazací tramvaj

Pražský dopravní podnik vypustil do terénu speciálně upravenou takzvanou mazací tramvaj, která jezdí ulicemi a eliminuje nepříjemné skřípění vozů v oblouku. Snižuje tak hluk a zároveň zabraňuje opotřebení kol vozidel a kolejnic. Tento vůz je momentálně ve zkušebním provozu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Každý štvrtý diaľkový vlak DB vlani meškal

Takmer každý štvrtý diaľkový vlak spoločnosti Deutsche Bahn (DB) v minulom roku meškal. Hoci napriek štrajkom rušňovodičov a počasiu zlepšila presnosť oproti roku 2013, svoj cieľ nesplnila. Informovala o tom agentúra DPA. Celkovo dosiahla presnosť všetkých vlakov 94,5 %, čo je medziročné zlepšenie o 0,4 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Začíná stavba nejdelšího železničního tunelu v ČR

Začíná stavba nejdelšího železničního tunelu v Česku. Dva tubusy o délce 4150 metrů provrtají kopce nedaleko Plzně, už v polovině roku 2017 by jimi měly svištět až stošedesátikilometrovou rychlostí expresy na zmodernizovaném koridoru Praha-Plzeň.

Celou zprávu najdete na této stránce.

VLAKY.NET připravují ze včerejšího křtu razicího štítu i dnešního dne otevřených dveří na stavbě reportáže.

Košické električkové novinky

V nedeľu 18. januára 2015 bola do premávky s cestujúcimi zaradená už siedma električka TWT/Pragoimex Vario LF2+ #807. Zo súpravy električiek Tatra - ČKD T3 #406 + 407 bola v januári po vyše štyroch rokoch odstránená celovozidlová reklama na Podravku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlak mezi Ostravou a Krakovem jezdil jen 3 týdny

Nové přímé spojení osobním vlakem z Ostravy do Krakova, které iniciovala polská strana a České dráhy na ně upozorňovaly jako na novinku jízdního řádu, jezdily pouze tři týdny. Poláci financování těchto vlaků náhle zastavili. A zrušili i další dvě avizované železniční linky mezi Bohumínem a Vratislaví. Podle polského ministerstva infrastruktury a rozvoje jsou důvodem nižší dotace na mezinárodní dopravu pro tento rok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tatry pre univerziádu čaká železničný boom

Organizátori očakávajú, že na športoviská Svetovej zimnej univerziády na Štrbské Pleso bude denne cestovať päť až sedemtisíc divákov. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) preto zásadne posilní regionálnu železničnú dopravu. V priebehu deviatich dní, od 24.januára do 1.februára, bude kapacita tatranských električiek aj zubačiek zvýšená o viac ako štyridsať percent, čo bude s pravidelnými linkami v súhrne tvoriť viac ako 125 tisíc miest vo vlakoch Tatranských elektrických železníc (TEŽ).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Část pražských radnic kritizuje změny v MHD

Některým pražským radnicím se nelíbí plánované změny v městské hromadné dopravě. Protestují například proti prodlužování intervalů nebo změně tras některých spojů. Návrh změn připravila organizace Ropid, platit mají od dubna letošního roku. Úpravy si vyžádalo prodloužení metra A do Motola, dřívější průzkumy dopravního podniku a dřívější připomínky městských částí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet v nemilosti cestujúcich

Sľubovali spokojnosť zákazníkom, nadštandardné služby a rýchly presun. Len pred mesiacom spustil RegioJet spojenie Bratislava - Košice. Zákazníci sú však nespokojní a hromžia. Napriek tomu, že si kúpia lístok, vlak im na železničnej stanici Piešťany nezastaví. Súkromný dopravca RegioJet sľuboval, že v Piešťanoch bude fungovať zastávka na zavolanie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Referendum o brněnském nádraží u soudu

Nejvyšší správní soud (NSS) odmítl dvě kasační stížnosti přípravného výboru, který prosazoval místní referendum o poloze železničního nádraží v Brně. Nové zastupitelstvo už referendum vyhlásilo, soudní ochrana by tak již nemohla splnit svůj účel.

Celou zprávu najdete na této stránce.