Dopravné správy

V moskevském metru začali hlásit stanice anglicky

Ve vozech moskevské podzemní dráhy začali oznamovat názvy stanic v anglickém jazyce. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na svého zpravodaje. Po obvyklém ohlášení stanice, do níž souprava vjíždí, v ruštině se nyní objevilo opakování této informace ženským hlasem v angličtině.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Obsadenosť vlakov ZSSK k 30. 12. 2015

Nočné vlaky z východného Slovenska do Bratislavy a Prahy sa cez víkend po novoročných sviatkoch tešia veľkému záujmu cestujúcich. Na nedeľu 3. januára sú lôžka a ležadlá vo vnútroštátnych vlakoch vypredané na vyše 70 percent, v medzištátnych spojoch do Českej republiky už zostávajú len posledné miesta na spanie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AVV zvýší zabezpečení tratí i přesnost vlaků

Správa železniční dopravní cesty realizovala dva projekty na instalaci traťové části systému automatického vedení vlaku (AVV). Jejich hlavními přínosy jsou zvýšení bezpečnosti provozu, snížení nákladů na elektrickou energii a zajištění lepšího dodržování jízdního řádu na trati. Zprávu v celém znění naleznete v příloze.

DPB na Silvestra odstaví vybrané automaty na lístky

Dopravný podnik Bratislava (DPB) odstaví z prevádzky dňa 31. decembra 2015 pred 12. hodinou vybrané automaty na cestovné lístky. Dôvodom je ochrana automatov pred vandalizmom počas silvestrovskej noci.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Vlaky ČD na Silvestra a po Novém roce

Podobně jako o vánočních svátcích dojde také o nadcházejícím novoročním víkendu k řadě každoročních úprav v rozsahu vlakové dopravy.  

Zatímco ve čtvrtek, o Silvestru, dojde ve večerních hodinách k tradičnímu výraznému omezení provozu osobních vlaků, novoroční víkend a konec vánočních prázdnin bude ve znamení posilové dopravy. České dráhy vypraví v neděli 3. ledna dokonce dva páry zvláštních posilových vlaků. Jeden pár vlaků pojede mezi Prahou a Českým Těšínem a druhý mezi Prahou a Brnem.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Po sviatkoch rastie záujem najmä o IC vlaky z Košíc

Na cestovanie vlakmi po sviatkoch z východného či stredného Slovenska do hlavného mesta hlási aktuálne štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dostatok voľných miest. Najväčší záujem však majú ľudia o InterCity (IC) vlaky premávajúce počas víkendu 2. a 3. januára z Košíc cez Žilinu do Bratislavy. Na nedeľu sú totiž tieto povinne miestenkové spoje obsadené na 72 až 87 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet snížil ztrátu na polovinu

Byznys Radima Jančury s letenkami a autobusy je čím dál ziskovější. Student Agency za loňský rok vydělala 241 milionů korun, což je nejvíce v historii firmy. Vlakový RegioJet naopak loni ještě zůstal ve ztrátě. Průměrná mzda zaměstnanců Student Agency byla zhruba 19 500 korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štiavnická Anča súčasťou betlehema

Banskoštiavnický betlehem, ktorý patrí k najväčším na Slovensku, je ako otvorená encyklopédia. Nájdete v ňom nielen typické vianočné scény s jasličkami a Jezuliatkom, ale aj miestne remeslá či dokonca aj divy malebného banského mesta. Jeho autor, 47-ročný Peter Chovan, sa do betlehema snažil zahrnúť všetko, čo je pre Banskú Štiavnicu charakteristické.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy přenechají 23 „peršingů“ své dceři

Na zatím největším obchodě s lokomotivami letošního roku na české železnici se dohodly České dráhy se svojí dceřinou firmou ČD Cargo. Nákladnímu dopravci prodají lokomotivy, které už nepotřebují.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Premávka košickej MHD počas Silvestrovskej noci

Vo štvrtok, 31. decembra 2015, bude MHD počas celého dňa premávať podľa cestovných poriadkov v režime Pracovné dni (školské prázdniny). Nočné linky N1, N2 a N71 budú počas silvestrovskej noci premávať podľa osobitných cestovných poriadkov v posilnenom intervale 30 minút (od 23. do 01. hod.), resp. 60 minút (od 01. do 04. hod.), a budú na ne nasadené veľkokapacitné autobusy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

24 milionů korun za výstupy z metra pod Korunou

V prostoru secesního paláce Koruna na spodním Václavském náměstí desítky let ústí dva výstupy z metra. Podle Obvodního soudu pro Prahu 9 tady jsou ale neoprávněně na cizím majetku a Dopravní podnik by měl zaplatit za jejich užívání majiteli budovy - Tomáši Plachému.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Radim Jančura radí Slovákom

Rok 2016 bol pre ekonomiku Slovenska nádejou a pomaly sa stáva aj beznádejou. Bude to volebný rok, ktorý ešte pred príchodom európskej imigračnej krízy dával nádej na politickú zmenu, keďže popularita Smeru vďaka škandálom zaslúžene dlhodobo klesala.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na přejezdu smrti závory nebudou

Železniční přejezd u Rané na Chrudimsku, na kterém na začátku prosince vyhasly tři lidské životy, mechanické závory nedostane. Z pohledu vlastníka kolejí, Správy železniční a dopravní cesty, je zabezpečen dostatečně, navíc by jeho modernizace vyšla neúměrně draho.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce VLAKY.NET: Správa železniční dopravní cesty existuje už bez pár dní 13 let, a přesto jí někteří novináři stále nemohou přijít na jméno.

Košice budú opäť rozkopané kvôli električkám

Mesto Košice vyhlásilo verejnú súťaž na modernizáciu vybraných električkových tratí. Predpokladaná cena prác plánovaných na dva roky je 88,24 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (105,89 milióna eur vrátane dane).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Spacím vlakům zvoní hrana

Z evropských železnic zmizí od příštího prosince velká část lůžkových a lehátkových vlaků. S jejich provozem nočních spojů končí Deutsche Bahn. Omezení poznají i čeští zákazníci. Po velké redukci v současném jízdním řádu se Deutsche Bahn od příštího jízdního řádu rozhodly segment lůžkových a lehátkových zcela opustit. Firma už dříve zrušila například kompletně všechny noční vlaky mezi Německem a Francií.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR dali do infraštruktúry vyše 1 mld. z eurofondov

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) investujú do modernizácie železničnej infraštruktúry v tomto roku najmä s využitím peňazí Európskej únie takmer 400 mil. eur. Z tejto sumy predpokladajú investovať z vlastných zdrojov 111 mil. eur. Za celé programové obdobie rokov 2007 až 2013, vrátane dvoch rokov na dočerpanie eurofondov do konca tohto roka, vyčerpali železnice z eurofondov vyše 1 mld. eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kolik platí stát za rychlíky ČD

Inflace je téměř na nule, ceny nafty klesají. Za motorové rychlíky mezi Plzní a Mostem přesto ministerstvo dopravy zaplatí v aktuálním jízdním řádě o osm procent víc než v minulém roce. České dráhy to vysvětlují především chystanými výlukami.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Viedenské dopravné uzly môžu ohroziť teroristi

Viedenská polícia v sobotu oznámila, že jedna "spriatelená" spravodajská služba varovala niekoľko európskych metropol, že medzi Vianocami a Novým rokom v Európe hrozí streľba či bombový útok. Vo Viedni už preto úrady zvýšili bezpečnostné opatrenia, hlavne v miestach výskytu väčšieho počtu ľudí. Žiadne akcie však neboli zrušené.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rusové postavili futuristickou tramvaj

Rusko prý prakticky nic nevyrábí, tedy kromě zbraní, tvrdí často novináři. Není to tak úplně pravda. Z výrobní linky Uralvagonzavodu sjela první nová tramvaj Russia Tram 1 a je to opravdu povedený kousek. Vypadá jako z budoucnosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Premávka bratislavskej MHD na Silvestra a Nový rok

Silvester (31. decembra): Denné linky budú premávať podľa bežných cestovných poriadkov platných pre voľný deň, okrem liniek 153 525 801 a 901, ktoré budú premávať ako v pracovný deň školských prázdnin. Premávka denných liniek nebude skrátená.

Celú správu nájdete na tejto stránke.