Dopravné správy

DP Bratislava skúšal novú električkovú trať

Dopravný podnik Bratislava vykonal dňa 21. decembra 2015 v dopoludňajších hodinách technicko-bezpečnostné skúšky zrekonštruovanej električkovej trate na Vajanského nábreží a novej trate na Šafárikovom nám. a Štúrovej ulici. Na testovaní sa zúčastnili električky typu T6A5 a Škoda 30T ForCity Plus. Nová trať na Šafárikovom nám. bola vyskúšaná obojsmerne po vrchol nájazdovej rampy na Starý most. Úspešne vykonaná TBS je podmienkou spustenia premávky električiek v tomto úseku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Konec sporů, který vlak pojede první

Neustálé spory dopravců na trati mezi Prahou a Ostravou o to, kdo má jet první, by měly být definitivně u konce. Správa železniční dopravní cesty dala dispečerů a výpravčím nová jasná pravidla, podle kterých se mají rozhodovat, koho na frekventovanou trasu pošlou jako první a koho mohou pozdržet. Rozhodovat bude rychlost.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sťahovania dopravnej kancelárie v žst. Šaľa

Chcel som by som poprosiť o informácie ohľadom presťahovania dopravnej kancelárie v žst. Šaľa: Bol už vypracovaný projekt na prestavbu ?  Aký je približný časový harmonogram prác ? Ostane po prestavbe zachované pôvodné releové zabezpečovacie zariadenie so šikmím ovládacím stolom alebo príde k zmene ? 

Odpovede nájdete na tejto stránke.

Sofia chce koupit 25 pražských tramvají

Na velmi dobré cestě je prodej až 25 pražských tramvají do Sofie. Zástupci bulharské metropole mají velký zájem o soupravy označované jako T6. Pro obě strany půjde o dobrý obchod – Sofie vylepší svůj vozový park a Praha zpeněží vlaky, které by stejně časem vyřadila.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet rozšíri autobusovú dopravu na Slovensku

Súkromný dopravca RegioJet by chcel v budúcom roku rozšíriť svoju autobusovú dopravu na Slovensku. V súčasnosti tak pripravuje zoznam autobusových trás, na ktoré by v roku 2016 vstúpil. O tipy žiada aj cestujúcu verejnosť, ktorá môže dopravcovi poradiť, kde by si autobusy najviac priala.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železnice Desná je pod dráty a čeká na RegioPantery

Už měsíc je v provozu trať Šumperk - Kouty nad Desnou, která má za sebou elektrifikaci. Jenže lidé na ní dál nasedají do motoráků. Svézt se moderními RegioPantery bez přestupu, což mělo být vedle ekologičtější a rychlejší přepravy největším přínosem obří investice, nebude možné ještě nejméně půl roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Počas Štedrého dňa budú slúžiť tisícky železničiarov

Tradične tisícky ľudí na Slovensku na poslednú chvíľu cestujú za rodinami, blízkymi a priateľmi priamo k štedrovečernému stolu. Vlaky im aj 24. decembra pomáhajú dôjsť po 3 600 kilometroch železničných tratí do ktorejkoľvek z 690 staníc a zastávok od Kútov až po Čiernu nad Tisou. Počas celého Štedrého dňa i štedrej noci bude v službe vyše šesťtisíc zamestnancov všetkých troch štátnych železničných spoločností – osobného dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), správcu infraštruktúry Železníc SR (ŽSR) aj nákladného dopravcu Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo).

Tendr na dopravní obsluhu Královéhradecka se zadrhl

Královéhradecký kraj rozhodne o dalším postupu v pětimiliardovém tendru na zajištění autobusové dopravy 5. ledna 2016 na jednání krajských radních. Odboráři tvrdí, že zadávací podmínky postavené na co nejnižší nabídnuté ceně povedou ke stagnaci mezd řidičů a jejich platové diskriminaci a požadují zastavení soutěže. To však podle právních posudků, které má kraj k dispozici, není možné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košická MHD počas vianočných prázdnin

V čase zimných školských prázdnin a počas vianočných a novoročných sviatkov, od 23. decembra 2015 do 7. januára 2016, bude MHD premávať nasledovne: Cez zimné prázdniny bude počas pracovných dní premávať MHD v režime Pracovné dni (školské prázdniny). 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dopravci přidávají vlaky a na Vánoce zdražili

Nejlepší část roku prožívají v těchto dnech železniční dopravci. Přesuny lidí před svátky se letos rozhodli patřičně využít. Zejména soukromníci zdražili na vánoční období jízdenky na nejlukrativnějších trasách.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Banská Bystrica kúpi autobusovú stanicu

Mesto Banská Bystrica vo štvrtok 17. decembra 2015 uzavrelo zmluvu o budúcej kúpnej zmluve s investorom autobusovej stanice spoločnosťou PRIMUM s. r. o. Kúpu za 3,2 mil. € bez DPH odsúhlasilo mestské zastupiteľstvo na mimoriadnom zasadnutí 8. decembra 2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AWT bude v Srbsku přepravovat dřevo

Železniční dopravce AWT Transport získal zakázku na přepravu dřeva převáženého mezi Bosnou a Rumunskem. AWT Čechofracht má zajišťovat přepravu materiálu na území Srbska. Celkem jde o zakázku na přepravu 60 tisíc tun dřeva ročně, uvedl mluvčí společnosti Lukáš Kresač.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 51. týždeň

V 51. týždni 2015 sme na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali 4 prípady úmrtia civilných osôb. V prvom prípade nahlásil policajný zbor neznámu ženu ležiacu v koľajisku na trati Výhybňa Palúdza – Liptovská Teplá. Okolnosti usmrtenia osoby zatiaľ nezisteným železničným vozidlom sú predmetom vyšetrovania. V druhom prípade vlak zrazil ženu na trati Výhybňa Nemčanka – Trnava, žena úmyselne vstúpila do koľajiska tesne pred prichádzajúci vlak. Na trati Nové Košariská – Podunajské Biskupice sa odohral tretí smrteľný prípad, osobný vlak zrazil muža, ktorý taktiež spáchal samovraždu. Posledný prípad sa odohral v nedeľu (20.12.2015) na trase Trnava – Cífer, kde rušňovodič zbadal nevládne telo osoby ženského pohlavia, ktoré nejavilo žiadne známky života. Privolaná polícia smrteľnú nehodu vyšetruje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nejvíc zastávek MHD zničí vandalové v Brně

Stovky nových skleněných čtverců musejí opraváři každý rok namontovat v čekárnách brněnské hromadné dopravy. Opravy vymlácených vitrín a skel přijdou na více než milion korun. Výjimkou nejsou ani tři rozbité čekárny za noc. Přístřešky ochránit v podstatě nelze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavská MHD počas Vianoc

Prinášame sumár premávky MHD od 24.12. do 26.12. [...] Podrobné odchody všetkých liniek MHD vrátane prvých a posledných spojov nájdete aj v ich cestovných poriadkoch na stránkach imhd.sk. Na dni 24. a 25. decembra sú vytvorené samostatné stĺpce s odchodmi. Pri ceste odporúčame použiť aj Plánovač cesty.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rozpáraný kamion očima strojvůdce

Strojvedoucího Jiřího Bařinu čekala v pátek poslední jízda noční směny. Jenže když vyjel těsně před osmou hodinou ráno ze stanice ve Frýdku-Místku, ujel sotva dvě stě metrů. Na železničním přejezdu se totiž srazil s polským kamionem, jehož řidič vjel na koleje, přestože červeně blikalo výstražné světlo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR hľadajú kontrolóra materiálu koľajníc a výhybiek

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) hľadajú dodávateľa na kontrolu materiálu koľajníc a výhybiek ručnými prístrojmi. Zákazka má byť určená na dva roky a železničiari odhadujú jej cenu vo výške 2,3 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražská MHD změní přes svátky intervaly spojů

V pražské MHD se o Vánočních svátcích prodlouží intervaly nebo zkrátí trasy některých spojů. Metro bude na Silvestra jezdit asi o hodinu déle. Změny budou platit v období od 23. prosince 2015 do 1. ledna 2016.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Záujem o cestovanie vlakmi na Vianoce vrcholí

Záujem ľudí o cestovanie vlakmi pred vianočnými sviatkami za svojimi rodinami či blízkymi vrcholí. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) tak pridáva ešte dva mimoriadne posilové vlaky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vánoce s Českými drahami

České dráhy tradičně se zahájením vánočních prázdnin a prodlouženého vánočního víkendu posílí především dálkové spoje. Více vozů, které dohromady nabídnou několik tisíc dodatečných míst navíc, bude do vlaků zařazeno v úterý i ve středu 22. a 23. prosince. Naopak během svátků a prázdnin pojede jako každý rok méně vlaků. Na Štědrý den bude denní provoz utlumen mezi 18. a 19. hodinou.

Přestože v příštích hodinách vypraví České dráhy desítky posilových vozů, které nabídnou tisíce dodatečných míst k sezení navíc, hlavně na frekventovaných spojích z Čech na Moravu a na Slovensko, jsou již nyní téměř vyprodané noční spoje, místa v lůžkových a lehátkových vozech i autovlak. K dispozici jsou poslední jednotlivá volná lůžka a lehátka. Velmi vysoká obsazenost je také u některých spojů, především u zítřejších vlaků SC Pendolino. Cestující by proto neměli odkládat svou rezervaci na poslední chvíli. Také doporučujeme všem cestujícím, kteří využijí dálkové spoje bez ohledu na směr jejich cesty, aby si pro nadcházející cesty zajistili rezervaci svého místa.      

O nadcházejících svátečních dnech a také během vánočních prázdnin v posledním týdnu letošního roku dojde k omezení provozu některých spojů. Cestujícím, především těm pravidelným, proto doporučujeme, aby si ověřili, zda se některé ze svátečních nebo prázdninových omezení netýká také jejich spoje.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.