Dopravné správy

Dodatok ku Kolektívnej zmluve ŽSR podpísaný

Železnice Slovenskej republiky a jedenásť odborových organizácií podpísali dnes, 21.decembra.2015 Dodatok č.1 ku Kolektívnej zmluve ŽSR 2015 a 2016. Po náročnej sérii kolektívnych vyjednávaní, ktoré začali ešte v polovici októbra 2015, prináša kolektívna zmluva aj pre rok 2016 sociálne istoty pre zamestnancov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kdy dojde na přímé vlaky mezi Libercem a Prahou?

Cesta trvající dvě a půl hodiny, někdy i přes tři. Lidé, kteří se chtějí vlakem dostat z Liberce do Prahy, musí počítat s tím, že dříve než za 150 minut to nestihnou. V budoucnu by se to mohlo změnit. Ministerstvo dopravy připravuje další, již dvanáctou studii rychlejšího spojení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Terminál intermodálnej prepravy Lužianky pri Nitre

ŽSR pripravujú súťaž na vyhotovenie projektovej dokumentácie a výstavbu TIP (Terminál intermodálnej prepravy) Lužianky pri Nitre. Kedy predpokladáte vyhlásiť súťaž, resp. poslať oznámenie na zverejnenie vo vestníkoch?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Vláda odklepla převod nádraží na SŽDC

Roky připravovaný převod nádraží z Českých drah (ČD) na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC)dostal v pondělí zelenou. Sobotkův kabinet převod odklepl. Dopravce má podle návrhu za zhruba 1600 budov získat 3,24 miliardy korun, což je cena stanovená znaleckým posudkem společnosti PricewaterhouseCoopers.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podchod pod traťou v Piešťanoch

Dobrý deň, som redaktor regionálneho portálu o dianí v Piešťanoch a dostal som informáciu, že čoskoro by mal byť skolaudovaný a odovzdaný podchod pre peších a cyklistov, ktorý vedie pod železničnou traťou a bolo postavený ešte v roku 2008. Môžete mi prosím túto informáciu potvrdiť? Ak je pravdivá, prečo jeho odovzdanie do správy mesta trvalo tak dlho? Vďaka čomu bude teraz skolaudovaný? Aktuálne prebieha úprava tohto podchodu (maľovanie). Financuje ju ŽSR? Čo všetko tam má byť opravené? 

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Co nového v CZ LOKO

Co je nového v provozovnách CZ LOKO, a.s., se můžete dočíst v jedenatřicátém čísle informačního zpravodaje společnosti přímo na naší stránce.

Banskobystrická MHD od 23.12.2015 do 7.1.2016

Počas vianočných prázdnin budú linky MHD v pracovné dni premávať podľa cestovných poriadkov platných pre školské prázdniny. Nepremávajú spoje označené na výveskách písmenom "c". Školské prázdniny začínajú v stredu 23. decembra 2015, končia vo štvrtok 7. januára 2016. Vyučovanie začína v piatok 8. januára 2016.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Terminál v Uh. Brodě do konce roku hotový nebude

Veškeré práce měly původně skončit už v těchto dnech. Stavba dopravního terminálu v Uherském Brodě se ale prodlužuje. Podle radnice by cestující mohli kompletní autobusové a vlakové nádraží začít používat začátkem příštího roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hospodárenie ŽSR v roku 2015

Čo považujete za najdôležitejšie uskutočnené alebo začaté aktivity tohto roka? Ako sa v tomto roku vyvíjalo hospodárenie ŽSR a čo malo na to hlavný vplyv? Plánovaný a očakávaný hospodársky výsledok pred zdanením, resp. po zdanení, celkové výnosy a náklady v roku 2015?

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Záchody ve vlacích budou vypadat jako koupelna

České dráhy začnou s úpravami toalet ve svých vlacích, aby se v nich cestující cítili příjemněji. Chystají se je proto polepit různými motivy. V anketě mezi cestujícími nejvíce zabodoval motiv, který vlakovou toaletu alespoň opticky proměňuje na koupelnu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Petícia za uľahčenie dopravy seniorov v IDS BK

Bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik spustil petíciu za uľahčenie dopravy seniorov v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji (IDS BK). „Touto petíciou sa chcem obrátiť na mestské a krajské zastupiteľstvo, aby odsúhlasili, že na preukázanie nároku na bezplatnú dopravu v IDS BK pre seniorov nad 70 rokov v celom kraji budú môcť používať aj občiansky preukaz," povedal na brífingu pri predajnom mieste Dopravného podniku Bratislava (DPB) v podchode na Hodžovom námestí v Bratislave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

U Lysé nad Labem se srazil rychlík s náklaďákem

V sobotu po jedenácté hodině dopoledne se u obce Ostrá nedaleko Lysé nad Labem srazil osobní vlak s nákladním autem. [...] „Osobní vlak se u obce Ostrá srazil s avií převážející lešenářské trubky. Nehoda se obešla bez zranění,“ uvedl mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Objednané a nevyužívané vlaky dopravcu RegioJet

To, že RegioJet na trati Bratislava - Košice a späť zatiaľ nevyužíva tri zo šiestich objednaných párov vlakov, má nepriaznivý dopad na plynulosť premávky iných vlakov? Napríklad, musia kvôli tomu vlaky čakať v staniciach na imaginárne žlté vlaky, ktoré nechodia, ale sú v grafikone?

Odpoveď na túto aj ďalšiu otázku nájdete na tejto stránke.

ČD pokračují v modernizaci parku vozidel

České dráhy chystají soutěže na dodávky nových vlaků za více než šest miliard. Není ale jisté, zda jich tolik skutečně odeberou. Firma chce být připravená na čerpání evropských dotací a soutěží na provoz dálkových vlaků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Po mesiacoch vyšiel do ulíc Košíc trolejbus

V utorok, 15. decembra 2015, vo večerných hodinách, v rámci testovania prejazdnosti zrekonštruovanej trolejbusovej trate na Štúrovej, po vyše 10 mesiacoch vyšiel za brány garáže prvý trolejbus, konkrétne vozidlo Škoda 14 TrM #2002.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČR vyčerpá všechny eurodotace na dopravu

Stát by neměl nakonec vracet ani korunu z evropských dotací, které proudily přes Operační program Doprava zejména na stavby nových silnic a železnic. Ještě před několika měsíci přitom ministerstvo uvádělo, že se nepodaří vyčerpat 10-12 miliard korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody na sieti ŽSR k 15.12.2015

Za rok 2014 ŽSR evidujú 141 zrážok vlaku s civilnou osobou, pri ktorých bolo 109 osôb usmrtených a 33 ťažko zranených. Za rok 2015 ŽSR evidujú ku dňu 15.december 119 zrážok vlaku s civilnou osobou. Pri nich bolo usmrtených 97 osôb a ťažko zranených 24 osôb

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Opilec ležící na kolejích je nechtěl opustit

Neobvyklý incident řešila policie v Teplicích. Museli zajistit muže, který si opilý lehl do kolejí a zablokoval dopravu. Policisté nakonec museli použít donucovací prostředky. Když muž vystřízlivěl, uvedl, že si na nic nepamatuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR upravia PZZ v Komárne

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dňa 21. decembra 2015 zrealizujú výluku priecestného zabezpečovacieho zariadenia (PZZ) v Komárne a na trati Komárno – Dunajská Streda. Počas týchto prác sa zrealizuje výluka svetelných priecestných zabezpečovacích zariadení (PZZ) na priecestiach v km 0,893 (JIČ SP 2131) a v km 1,054 (JIČ SP 2132) v ŽST Komárno na trati Komárno – Dunajská Streda. Vykoná sa náhrada koľajových obvodov 25 Hz za koľajové úseky s počítačmi osí pre automatické ovládanie a anuláciu PZZ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak se rodí tramvaje mazací a protinámrazové

Práce lidí z pražských opraven tramvají je pro cestující často nepostřehnutelná. Ale jsou výjimky: z údržbové mazací tramvaje se za necelý rok provozu stal fenomén sociálních sítí, lidé se s ní fotí. Nyní technici sestavili novinku. Po Praze začnou jezdit dvě speciální soupravy ochraňující troleje před námrazou.

Celou zprávu najdete na této stránce.