Dopravné správy

V Austrálii vykolejil vlak s kyselinou sírovou

Na severozápadě australského státu Queensland v neděli vykolejil vlak s kyselinou sírovou. Australské úřady už kvůli nebezpečnému nákladu v oblasti vyhlásily dvoukilometrovou bezpečnostní zónu. Rozsah škod ani příčina nehody však zatím nejsou známy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mimoriadne zmeny cestovného poriadku ZSSK

Železničná spoločnosť Slovensko uskutoční v období 28. decembra 2015 až 8. januára 2016 dve mimoriadne zmeny cestovného poriadku. Cieľom je zlepšiť dochádzanie do práce cez pracovné dni v období medzi sviatkami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Unipetrol chce zrušit vlaky na letiště

Až tři vlaky denně vozí letecké palivo do velkých zásobníků na Letišti Václava Havla. Takový obrázek může být brzo minulostí. Unipetrol jako jeden z hlavních dodavatelů tohoto paliva chce vlaky vyměnit za silniční cisterny. Okolní obce jsou proti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Novým majiteľom Liorbusu je Arriva

Novým majiteľom Liorbusu je spoločnosť Arriva, ktorá je súčasťou nemeckej spoločnosti Deutsche Bahn. Cestujúci by túto zmenu mali pocítiť v skvalitnení ponúkaných dopravných služieb. Spoločnosť v budúcom roku plánuje do obidvoch regiónov zakúpiť nové autobusy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda dodala do Itálie hybridní trolejbusy

Do metropole italského ostrova Sardinie, Cagliari dodala Škoda Electric dva dvanáctimetrové nízkopodlažní trolejbusy s pomocným bezemisním bateriovým pohonem. Ty budou obsluhovat část trati bez trolejového vedení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Starý most sa po 54 rokoch vrátila električka

Na bratislavský nový Starý most sa dnes [21.12.2015] po 54 rokoch vrátila električka. Zatiaľ však len skúšobne. Verejnosť sa v električke spájajúcej Staré mesto s Petržalkou prvýkrát prevezie pravdepodobne až na jar budúceho roku, teda po kolaudácii električkových zvrškov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Upomínka na jihlavské tramvaje

Ty koleje nikam nevedou. Jsou dlouhé přes 40 metrů a mezi nimi je nová pamětní deska. To vše upomíná na dobu, kdy v Jihlavě jezdily tramvaje, tedy na první polovinu minulého století. Pamětní deska i koleje jsou na mostě U Jánů. Symbolicky. Most byl totiž speciálně kvůli tramvajím postaven.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kto bude dopravcom v Nitrianskom kraji?

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) nestihne do konca roka 2015 vybrať nového dopravcu. Dôvodom sú námietky troch uchádzačov, ktoré spomalili proces verejného obstarávania. Súčasným dopravcom Arriva Nitra a Arriva Nové Zámky sa končí zmluva 31. decembra. Kraj si ich vybral v roku 2009 priamym zadaním na šesťročné obdobie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Strojvedoucí pendolina ze Studénky je z nemocnice doma

Stálo ho to velké duševní i fyzické vypětí, ale podařilo se. Před třemi týdny se Janu Černému, strojvůdci pendolina, kterému se v červenci na přejezdu v Studénce postavil do cesty polský kamion, poprvé podařilo vlastními silami přesednout z postele do vozíku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Smog vykázal z centra Ríma a Milána autá a zlacnil MHD

Pre nadmerné znečistenie ovzdušia rímska radnica vyhlásila na pondelok a utorok zákaz vjazdu súkromných motorových vozidiel do centra metropoly. Zároveň znížila cenu celodenného lístka na mestskú hromadnú dopravu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražská mazací tramvaj trochu jinak - vánočně

Pokud se tento měsíc alespoň občas pohybujete nebo budete pohybovat po ulicích Prahy, mějte na mobilu připravený web ovladejstromek.cz. Díky němu totiž můžete prakticky okamžitě rozsvítit vánoční stromek na mazací tramvaji.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový Starý most je hotový, ostáva doplatiť náklady

S preplatením oprávnených nákladov na ukončenú rekonštrukciu Starého mosta v Bratislave a výstavbu električkovej trate zo Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu v Petržalke by nemali byť problémy. Z Operačného programu Doprava 2007 - 2013 zostávalo podľa ministerstva dopravy uhradiť prijímateľovi, teda mestu Bratislava, už len jednu faktúru vo výške 5,8 mil. eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Klatovsku se poprali autobusáci

Rvačku dvou řidičů autobusů vyšetřují od pátku policisté v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku. Incident se stal na autobusovém nádraží a napadený muž při něm utrpěl zranění, kvůli nimž je nyní v pracovní neschopnosti. Útočníka policie stíhá pro podezření z výtržnictví.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bezplatná MHD na Nový rok v Banskej Bystrici

Pri príležitosti vítania nového roka bude v piatok 1. januára 2016 po celý deň bezplatná MHD. Po 9:00 bude MHD premávať podľa bežného cestovného poriadku platného pre víkend.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chytrý přechod upozorní na blížící se tramvaj

Na blížící se tramvaj upozorní v Praze chodce světelné pásy v přechodu, které začnou oranžově blikat ve chvíli, kdy se vůz blíží. Novinka, která stojí asi osm set tisíc korun, se zatím testuje na dvou přechodech v Praze 8.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oneskorenie modernizácie trate v Trenčíne

Kto je zodpovedny za neustale nedodrziavanie terminov a SLUBOV pri rekonstrukcii Trencina?Napr.Guiness rekord Kruhovy objazd Radegast,podjazd Pred Polom,Podjazd Billa,atd,atd....Budu kompetentni postaveni pred sud,alebo bude vsetko s usmevom zametene pod koberec ako vzdy???

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Opilec se zavěsil na okno odjíždějícího vlaku

Na pražském Hlavním nádraží se v úterý večer opilý muž rozhodl, že jeho kamarádi bez něj nikam neodjedou. Když nasedli do vlaku, zavěsil se za okno, u kterého seděli. Poté, co se vlak rozjel, na něm zůstal několik metrů viset. Když se potom pustil, spadl nohama do kolejiště a vlak ho zranil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košice budú modernizovať električkové trate

Mesto Košice dňa 22. decembra 2015 zverejnilo vo vestníku verejného obstarávanie oznámenie o začatí verejného obstarávania na zhotoviteľa projektu Modernizácia električkových tratí v meste Košice (MET).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Švestková dráha by mohla ožít

O Švestkovou dráhu z Lovosic do Mostu má zájem firma AŽD Praha, která by na trati chtěla zbudovat testovací polygon. Ve všední dny by tak po dráze jezdily vlakové soupravy, o víkendech motoráky. O prodeji trati bude příští rok v lednu rozhodovat vláda. Pravidelný provoz na dráze skončil v roce 2007.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii hlavného železničného ťahu

Dobrý deň, v spravodajstve sa venujeme rekonštrukciám hlavnej trate a s čím by mali cestujúci počítať v budúcom roku. V súvislosti s tým by som sa chcel opýtať: Kde sa tento rok skončili rekonštrukcie na hlavnej železničnej trati a akú časovú úsporu dokončené úseky priniesli?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.