Dopravné správy

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 50. týždeň

Uplynulý týždeň sa na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) nezaznamenala žiadna zrážka vlaku s civilnou osobou, avšak včera (13.12.) vo večerných hodinách došlo k zrážke nákladného vlaku s osobným vozidlom. Zrážka sa odohrala na trati Jabloňové – Kuchyňa a vodička nehodu, žiaľ, neprežila.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brno plánuje lanovku z Pisárek do Bohunic

Brno má v Bohunicích supermoderní univerzitní kampus. A hned vedle obří fakultní nemocnici. Vědci a studenti se ovšem za špičkovými přístroji a pacienti za svými lékaři kodrcají z centra dlouho a přeplněnými trolejbusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nátlakové správanie RegioJetu je škodlivé

Inštitút pre dopravu a hospodárstvo (IDH) považuje za neprijateľné, aby minister dopravy ustúpil súkromnému dopravcovi RegioJet na základe tlaku a vydierania. Upozornil na to [...] s tým, že nátlakové praktiky českej spoločnosti nie sú pre dopravný trh prospešné. Dopravca jeho vyjadrenia odmieta a označil ich za lživé obvinenia na hrane žalovateľného ohovárania.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rapující revizor berlínské MHD trhá rekordy

Internetovou senzací se stal klip rapujícího revizora berlínské hromadné dopravy BVG, kterému je všechno fuk, pokud cestující platí. Na Facebooku si dvouminutové video od pátečního zveřejnění pustilo přes 1,8 milionu lidí, další takřka milion ho již zhlédl na serveru YouTube.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električková trať do Ťahanoviec v premenách času

Električkovú trať vedúcu po Kostolianskej ceste do niekdajších kúpeľov a Ťahanoviec si dnes pamätajú už len najstarší pamätníci. Rozkvet príjemného prostredia Gajdovych kúpeľov bol zastavený v roku 1936 len po trinástich rokoch od ich vystavania. Dôvodom bolo otvorenie nového mestského štrandu, neskôr nazývaného „čéhačko“, nachádzajúceho sa pri dnešnej autobusovej stanici, a postupná regulácia Hornádu. Kúpele nachádzajúce sa neďaleko Ťahanoviec veľmi rýchlo upadli a ich zašlú slávu dlho pripomínala len električková trať sprevádzkovaná v roku 1924.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tendr na šumavské lokálky se zadrhl

Kvůli boji dopravců o lukrativní zakázku na provoz vlaků na třech pošumavských tratích se oddaluje podpis smlouvy s vítězem soutěže. Jihočeský kraj zatím marně čeká na rozhodnutí antimonopolního úřadu, u kterého se brání České dráhy. Moderněji vybavené vozy tak vyrazí na koleje nejdříve v polovině roku 2017.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlak plný zlata v poľskom podzemí neexistuje

Vlak plný zlata ukrývajúci sa v poľskom podzemí neďaleko českých hraníc neexistuje. Uviedla to v utorok skupina banských expertov, ktorá prezentovala výsledky podrobného prieskumu oblasti pri dolnosliezskom meste Walbrzych.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škodovka snad o velkou zakázku do Německa nepřijde

Bavorská železniční společnost Bayerische Eisenbahngesellschaft (BEG) potvrdila, že vítězným operátorem na zajištění příměstské dopravy v Norimberku by se měla stát společnost National Express Rail. Dodávky 39 jednopodlažních elektrických jednotek v celkové hodnotě více než deset miliard korun by měly být dodány Škoda Transportation. Jedná se o největší českou zakázku v západní Evropě.  Boj o zakázky je tvrdý, proto lze očekávat, že neúspěšní kandidáti se proti rozhodnutí BEG opět odvolají.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Zmeny vo výprave košických autobusov a električiek

V súvislosti s obnovením električkovej dopravy na Triede SNP od pondelka 14. decembra 2015 a z toho vyplývajúcimi zmenami na električkových linkách a linkách náhradnej autobusovej dopravy (NAD), došlo k zmenám v nasadzovaní jednotlivých typov vozidiel na dotknuté linky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dopravci lákají za volant ženy

Díru na trhu v podobě šesti tisíc chybějících řidičů mají podle dopravců pomoci zacelit ženy. Agitátoři je přesvědčují, že doprava dávno nežádá svaly, ale hlavně odpovědnost. Příkladem je autobusová společnost Arriva, která řeší akutní nedostatek řidičů v severní části země. Její teplická dcera uspořádala den otevřených dveří, kde zlákala za volant 17 adeptek. Počet žen u firmy Arriva Teplice tak k říjnu stoupl na 20, což je téměř 12 procent celkového stavu. Další řidičky jsou ve výcviku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hlavná dopravná inžinierka Bratislavy končí

Hlavná dopravná inžinierka Bratislavy Tatiana Kratochvílová končí. Na Magistráte hlavného mesta Slovenskej republiky pracovala ako riaditeľka sekcie dopravy. Zo svojej funkcie odchádza dohodou, informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha má tramvaje proti námraze

Technik německé společnosti Stemman v úterý zkontroloval nastavení a příští týden už by speciální protinámrazové tramvaje mohly vyrazit do pražských ulic. Dopravní podnik má nyní kompletně připravené dva speciální vozy, které budou na první pohled odlišné od běžných souprav.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košičania, dávajte pozor na električky!

Po skolaudovaní stavby „Modernizácia  električkových uzlov“ sa v pondelok, 14. decembra, v Košiciach obnovila pravidelná premávka električiek na Triede SNP a Ulici Boženy Němcovej. Električky však v rámci skúšobných a technologických jázd jazdia už aj na ostatných zrekonštruovaných tratiach v centre mesta. Na niektoré miesta sa električky vracajú po viac ako roku a keďže mnoho vodičov jazdí „po pamäti“, hrozí zvýšený počet dopravných kolízií. Dopravný podnik preto žiada vodičov aj chodcov o zvýšenú opatrnosť, aby nedošlo k materiálnym škodám, prípadne k poškodeniu zdravia účastníkov cestnej premávky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Organizace IDS Prahy a Středočeského kraje se spojí

Praha a Středočeský kraj začnou vytvářet společného organizátora veřejné dopravy. Instituce vznikne kvůli slučování pražské a středočeské dopravy a bude tvořit jízdní řády, trasy linek nebo stanovovat tarify. Zatím to dělají město i kraj samy. Vyplývá to z materiálu, který schválili pražští radní. Od sloučení si oba kraje slibují jednotný tarif, jedny jízdní řády, prodloužení městských linek do regionu a naopak lepší využití příměstských linek v Praze. Přesné datum, kdy se obě dopravy spojí, v materiálu není uvedeno.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pred Vianocami nás čaká „sťahovanie národa“

Veľkým testom pre dlhšiu diaľnicu D1 bude predvianočné obdobie. Vo štvrtok diaľničiari otvoria úsek Fričovce - Svinia pred Prešovom a plynule sa tak pôjde nielen z Bratislavy do Žiliny, ale aj ďalším dlhým úsekom z Ružomberka po Prešov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Záchodové referendum ČD dospělo do cíle

České dráhy se chystají vylepšit vzhled toalet ve svých vlacích. Uspořádaly proto mezi cestujícími anketu o nejlepší grafickou úpravu toalet ve vlacích. Mohli si vybírat mezi čtyřmi náměty, dvěma různě barevnými náměty koupelen a dvěma verzemi lesa. Mezi cestujícími zvítězila tapeta s námětem modré koupelny. V anketě udělili cestující celkem 8 864 hlasů. Sílu hlasu mohli účastníci ankety ovlivnit hodnocením od jednoho do pěti bodů.

Dělí podrobnosti k anketě naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Novinky v cestovnom poriadku na východe

Jazdný čas regionálnych expresov spájajúcich Košice s mestami dolného aj horného Zemplína sa skráti o 11 minút. [...] Cestujúci tak podľa hovorkyne Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jany Morháčovej prejdú vlakom trasu medzi Košicami a Humenným historicky najrýchlejšie, za jednu hodinu a 32 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Studénka odvede kamiony z přejezdu smrti

Město Studénka na Novojičínsku zahajuje přípravy projektu na výstavbu náhradní trasy, která odvede kamiony od rizikového železničního přejezdu. Firmy, jimž patří pozemky v areálu bývalé Vagónky Studénka, přes nějž by nová trasa vedla, s návrhy souhlasily a jsou připraveny spolupracovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava má novú električkovú trať

Primátor hlavného mesta i zhotoviteľ stavby oznámili, že dňa 15. decembra 2015 bola úspešne ukončená výstavba prvej časti projektu petržalskej električky, ktorá sa začala realizovať v decembri 2013. Nová električková trať tak hlavnému mestu pribudla po 26 rokoch od dokončenia poslednej trate, ktorou bola trať z Jurajovho dvora na Zlaté piesky. Zároveň bude v budúcom roku po 55 rokoch obnovená električková doprava zo Šafárikovho námestia cez Starý most do Petržalky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC zvedne platy o dvě procenta

O dvě procenta zvýší Správa železniční dopravní cesty od ledna tarifní mzdy svým zaměstnancům. Jde o výsledek kolektivního vyjednávání mezi odborovými organizacemi a vedením jedné z rozpočtově nejbohatších státních organizací.

Celou zprávu najdete na této stránce.