Dopravné správy

Bratislavou bude chodiť historická električka

V piatok 15. apríla 2016 pri príležitosti Dňa narcisov vypraví Dopravný podnik Bratislava (DPB) do ulíc mesta historickú električku vyzdobenú narcismi. Električka začne svoju okružnú jazdu po meste o 15:00 na Námestí SNP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rychlost našich vlaků od sametu po dnešek

V některých částech republiky není jízda vlakem žádný med. Jižní Čechy, Vysočina, Pardubice a Zlínský kraj pak patří vyloženě mezi vlakové outsidery. Naopak na dálkových tratích se jezdí rychle a na cestující čeká nebývalý komfort.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka bratislavslých električiek na Jesenského

Z dôvodu konania Globsec akcie v Redute v sobotu 16. apríla 2016 od 12. hodiny do konca dňa bude vylúčená premávka električiek na Jesenského a Mostovej ulici. Linky 1 a 4 budú preto premávať v uvedenom čase po zmenených trasách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD koupí nové vozy a motorové i elektrické jednotky

České dráhy dnes vypsaly trojici soutěží na dodávku moderních vlaků. Jedná se o zakázky na dodávku:

- až 50 kusů moderních expresních vozů pro mezinárodní dálkovou dopravu s rychlostí nejméně 200 km/h;
- až 20 kusů elektrických motorových jednotek především pro vnitrostátní rychlíky;
- až 30 kusů motorových jednotek pro vnitrostátní rychlíky na neelektrifikovaných tratích.

S vítězi soutěže uzavřou České dráhy rámcové kontrakty. Dodávky jednotlivých vozidel budou aktivovány podle skutečné potřeby Českých drah.

České dráhy vypisují soutěže na nová vozidla proto, aby byly připraveny na soutěže a kontrakty MD ČR na zajištění dopravní obslužnosti na dálkových linkách.

Naše společnost očekává, že větší objem vypsaných soutěží osloví více renomovaných dodavatelů moderních vlaků, kteří se soutěže zúčastní. Díky tomu by mohly České dráhy vysoutěžit velmi výhodné podmínky budoucích kontraktů.  

Další podrobnosti naleznete v přiložených přílohách:

  1. České dráhy vyberou dodavatele rychlíkových vozů
  2. České dráhy vyberou dodavatele motorových rychlíkových jednotek pro vnitrostátní linky
  3. České dráhy vyberou dodavatele elektrických rychlíkových jednotek pro domácí trasy

Oprava trate obmedzí vlaky do Malaciek a Viedne

Vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) v úseku Bratislava hl. stanica – Bratislava Lamač obmedzí počas najbližších dní rekonštrukcia trate. Práce budú prebiehať neobmedzene od piatka 15. apríla (od 13 h) do stredy 20. apríla 2016 (do 20 h). Regionálne expresy a osobné vlaky odídu z bratislavskej hlavnej stanice ako zmeškané približne s predpokladaným meškaním do 20 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy zmodernizují interiér pendolina

České dráhy plánují po více než desetiletém provozu rychlovlaků pendolino omlazovací kůru jejich interiéru. Jedny z nejoblíbenějších a nejvytíženějších vlaků Českých drah budou vybaveny novými koberci, čalouněním sedaček, dětským kinem a dalšími vylepšeními. Na dodavatele modernizace vlaků připravují výběrové řízení.

Každé z pendolin od zahájení svého provozu urazilo okolo 3 milionů kilometrů a všechny dohromady přepravily 8 milionů cestujících. Mezi uživateli železnice jsou to jedny z nejoblíbenějších souprav a představují také nejrychlejší vlaky České republiky.

Trasu mezi Prahou a Ostravou zvládnou za cca 3 hodiny průměrnou rychlostí cca 120 km/h. Dvakrát denně zajišťují také nejrychlejší a přímé spojení severní a střední Moravy se západními Čechami. Cesta z Ostravy do Mariánských Lázní trvá jen 5 h 40 minut a z Olomouce do Mariánských Lázní to je pouze 4 h 44 minut. SC Pendolino zajišťuje nejrychlejší vlakové spojení Čech a Moravy se severním a východním Slovenskem. SC Pendolino Košičan jezdí 1× denně a cesta z Prahy do Popradu-Tater mu tvá 6 h 16 minut a do Košic 7 h 22 minut.  

Další detaily najdete v přiložené tiskové zprávě
.

ŽSR zrekonštruujú výhybky v žst. Bratislava-Lamač

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zrealizujú v dňoch 15.-17.4.2016 výluku v úseku ŽST Bratislava-Lamač – Bratislava hlavná stanica.  V rámci týchto výluk sa v danom úseku zrealizuje komplexná rekonštrukcia výhybiek č. 2, 3 a 4  a prípojných polí v ŽST Bratislava – Lamač.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vozidla ČD dostanou vlakový zabezpečovač ETCS

České dráhy vyhlásí výběrové řízení na dodavatele mobilní částí železničním bezpečnostním systémem ETCS Level 2 pro až 663 železničních kolejových vozidel. Díky komunikaci mezi traťovým a vlakovým zařízením dojde k dalšímu zvýšení bezpečnosti na českých tratích. Nový zabezpečovací systém umožňuje včasné zastavení vlaků před návěstí stůj i při indispozici strojvedoucího, stejně jako snížit rychlost vlaku před jízdou do odbočky nebo před snížením traťové rychlosti například před obloukem o malém poloměru s výrazně nižší rychlostí oproti předchozímu úseku.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Kolaudácia Starého mosta sa musí urýchliť

Podľa primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala treba proces kolaudácie bratislavského Starého mosta urýchliť. Ivo Nesrovnal zvolal rokovanie so zástupcami ministerstva dopravy, Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), zhotoviteľa stavby, ako aj so zástupcami stavebných úradov, ktoré kolaudačný proces realizujú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dokončení přestavby části kolejiště v České Třebové

Správa železniční dopravní cesty zrekonstruovala železniční svršek a přilehlé výhybky tzv. čtvrtého svazku směrové skupiny nákladního nádraží v železniční stanici Česká Třebová. Projekt se podílel na naplnění globálního cíle prioritní osy 1 Operačního programu Doprava, jímž je zlepšení železniční dopravy na transevropské dopravní síti TEN-T.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Polícia a ZSSK sú proti Kotlebovým hliadkam bezmocné

O krok bližšie k fašizmu? Extrémisti, ktorí uspeli v marcových parlamentných voľbách, chcú diktovať Slovensku vlastné pravidlá. Skupina ľudí okolo poslanca Mariana Kotlebu zobrala zákon do svojich rúk a rozhodla sa dohliadať na poriadok v "rizikových" vlakoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo kupuje lokomotivy Siemens Vectron

Dnes 13. dubna 2016 byla slavnostně podepsána smlouva mezi ČD Cargo, a.s. a společností Siemens Česká republika na dodávku prvních pěti interoperabilních lokomotiv řady Vectron. Rozhodnutí o nákupu nových interoperabilních lokomotiv je součástí dlouhodobé strategie ČD Cargo, resp. naplňování jednoho ze zásadních cílů společnosti, kterým je expanze na zahraniční trhy.

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Polícia versus „občianske hliadky“ vo vlakoch

Polícia nemôže zasiahnuť proti členom hliadky kotlebovcov, ktorí si zakúpili lístok a neporušujú zákon. Ak by však začali konať ako policajti, vystavujú sa trestnému stíhaniu. Uviedol prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. Zdôraznil však, že vo vlakoch nie sú potrebné špeciálne hliadky, ktoré by dozerali na bezpečnosť. Reagoval tak na nasadenie trojčlenných hliadok ĽS NS v troch vlakových spojoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Praze lze za tramvaj platit bezkontaktně, ale ...

Od úterý mohou cestující v Praze poprvé zaplatit za jízdenku bezkontaktně přímo v tramvaji. Terminály jsou zatím jen ve dvou soupravách na lince 22. Hned první platbu ale provázely problémy. Primátorka Adriana Krnáčová při ní vyhodila v tramvaji proud.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hliadky kotlebovcov chcú zaistiť bezpečnosť vo vlakoch

Ľudová strana Naše Slovensko na čele s Marianom Kotlebom zaviedla od pondelka svoje hliadky v rizikových vlakoch. Podľa šéfa strany ide o reakciu na nedávny brutálny útok "cigánskeho extrémistu na mladé 21-ročné dievča v osobnom vlaku na linke Nové Zámky – Zvolen". Má to byť údajne prvý krok k zriadeniu domobrany, takéto riešenie situácie je však podľa viacerých nemysliteľné.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

JHMD řeší obstavené účty kvůli nezaplacenému pojištění

Železniční společnost Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) hasí v těchto dnech problém. Firma se na popud České správy sociálního zabezpečení ocitla ve správní exekuci, což mimo jiné znamená obstavení účtů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Trolejbusy v Košiciach definitívne skončili

Za to, že do Košíc sa nenakúpia trolejbusy z eurofondov, nemôže ministerstvo. Dopravný podnik o ne vôbec nežiadal. Ani nemohol. Naplnili sa totiž obavy kritikov, že v mestskej stratégii dopravy navrhnuté zastavenie trolejbusov bolo posledným klincom do ich košickej rakvy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Liberecku proběhla bezpečnostní akce PČR a SŽDC

Včera se uskutečnila preventivně bezpečností akce „Riskuješ? Zaplatíš!“, kterou pořádala Správa železniční dopravní cesty a Policie České republiky. Touto pilotní akci na území Libereckého kraje chtějí obě instituce upozornit na riskantní chování řidičů i chodců při pohybu na železnici a železničních přejezdech.

Zprávu v celém znění naleznete v příloze.

Zrážka auta s vlakom na opravovanom priecestí

Neuveriteľný hazard so životom a úmyselné nerešpektovanie dopravného značenia a dokonca aj mechanických zábran predviedol vodič osobného auta Škoda Octávia so seneckou ŠPZ v pondelok 12. apríla večer na železničnom priecestí medzi Sencom a Sládkovičovom. Krátko po 21.30 hod prišiel k priecestiu (jedinečné identifikačné číslo SP 1995), ktoré bolo v tom čase v rekonštrukcii, pre užívateľov cestnej komunikácie označené dopravnou značkou zákaz vjazdu všetkým motorovým vozidlám a taktiež aj vybavené mechanickými zábranami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Revize lanovky na Ještěd potrvá až do 22. dubna

Při pravidelné jarní revizi lanové dráhy se po demontáži starého lana zjistilo poškození ložisek  a náboje  jednoho z napínacích lanáčů. Oprava na místě nebyla  možná, takže technici museli demontovat část  ocelové konstrukce pod poháněcím lanáčem,  preventivně  demontovali i druhý napínací lanáč a provedli kontrolu ložisek.

"Po zpětné montáži budou dokončeny práce spojené s výměnou lana, budou  zpětně dosazeny do nového lana radiové zářiče a budeme pokračovat v revizních pracích. Ukončení předpokládáme v pátek 22. dubna a obnovení provozu následující den," upřesnil přednosta přednosta lanové dráhy na Ještěd Vladimír Štěpán.

Nácvik evakuace se uskuteční v pátek 22. dubna a zahájení provozu je plánováno na sobotu 23. dubna
.