Dopravné správy

Autodopravcovia sa vyhrážajú blokáciami ciest

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) vyhlásila štrajkovú pohotovosť a hrozí blokáciami ciest. Dopravcovia žiadajú splnenie svojich požiadaviek do 1. júna tohto roku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ostrava má nový dopravní terminál, ale ...

Na nový dopravní terminál Hranečník ve Slezské Ostravě si lidé z Karvinska zvykají těžce. Stěžují si na komplikace, které jim přináší povinné přestupování. Mnozí raději volí přímou trasu přes Vítkovice, mají ale jiné potíže.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 10. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v priebehu uplynulého týždňa 1 smrteľnú zrážku vlaku s civilnou osobou. Zrážka sa stala na trati Kamenica nad Cirochou - Humenné vo štvrtok 10.3.2016. Išlo o muža, ktorý pravdepodobne spáchal samovraždu. Doprava bola v úseku Dlhé nad Cirochou – Humenné prerušená a osobné vlaky nahradené autobusovou dopravou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD vrací do hry koupi zbytku Telematiky

České dráhy znovu jednají o nákupu zbývajících třiceti procent akcií firmy ČD-Telematika. Jenže za trojnásobně vyšší cenu než na konci roku 2014, kdy transakci odmítly. Dráhy v telekomunikační firmě sice mají většinu, ale chtějí ji plně ovládnout.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košice zvyšujú hodnotu dopravného podniku

Základné imanie Dopravného podniku mesta Košice vzrastie z 33 190 eur na 7,908 milióna eur nepeňažným vkladom dlhodobého hmotného majetku – nehnuteľností vo vlastníctve mesta Košice v areáli na Bardejovskej ulici. Rozhodli o tom poslanci na pondelkovom rokovaní mestského zastupiteľstva.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stříbrný šíp vstal z mrtvých

Pracovníci drážních dílen DPOV v Nymburku završili dílo, o kterém snily generace železničářů. Legendární motorový vůz Stříbrný šíp z dílen firem ČKD a Praga se dnes po téměř osmdesáti letech zaskvěl v plné kráse. Stalo se tak díky Výzkumnému ústavu železničnímu (VÚŽ), který renovaci vlaku převzal pod svá křídla před několika lety, když stroj koupil od mateřských Českých drah.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Hyperloopom do Viedne, „pomalíkom“ do Košíc?

Vláda chce pomôcť vybudovať potrubie, ktoré by prepravovalo ľudí rýchlosťou 1200 kilometrov za hodinu. Z Bratislavy do Viedne by sme sa tak mohli dostať za osem minút. Z Viedne do Bratislavy cestuje pravidelne stovky ľudí. Naproti tomu každý týždeň príde z Košíc do hlavného mesta vlakom tisícky ľudí. Cesta im trvá rýchlikom takmer šesť hodín. Košice sú od Bratislavy vzdialené približne 445 kilometrov po železničnej trati.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vláda rozhodne o prodeji dvou lokálek

O prodeji dvojice nevyužívaných tratí bude tuto středu rozhodovat vláda. Jde o tratě z Čížkovic do Obrnic u Mostu a z Dolního Bousova do Kopidlna. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chce tratě prodat výrobci zabezpečovací techniky, společnosti AŽD Praha za téměř 11 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kým EÚ preferuje železnicu, Slovensko chce diaľnice

Kým vláda Roberta Fica dosiahla výrazný diaľničný pokrok, v nasledujúcich rokoch sa výstavba môže spomaliť. Štát totiž už rozdelil všetky eurofondy až do roku 2020 a ďalšie európske zdroje prísť nemusia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pendolina čeká modernizace

Více než deset let pravidelného provozu začíná být na interiéru nejrychlejších vlaků na české železnici vidět. České dráhy proto připravují modernizaci interiéru jednotek pendolino. O proměně není zatím definitivně rozhodnuto, České dráhy ale postupně zveřejňují nápady, s kterými chtějí v pendolinech vylepšit cestování. Zatím poslední je čistič bot.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavu a Pezinok by mohla spájať električka

Z Bratislavy do Pezinka, cez Chorvátsky i Slovenský Grob, by mohla v budúcnosti jazdiť električka. Privítali by to najmä starostovia obcí pri hlavnom meste, ktorí aj takýmto spôsobom chcú riešiť nepriaznivú situáciu dopravy do Bratislavy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Policie provedla razii na železnici

Čtyřiadvacet hodin trvaly nepřetržité kontroly vlaků a nádraží, které při speciální akci provedli 10. března policisté v Česku. Zajistili 11 cizinců, kteří pobývali na území ČR nelegálně, a zadrželi také několik sprejerů. Dobrou zprávou je to, že se podle výsledků kontroly podařilo téměř zcela vymýtit krádeže kovů na železnici. Policisté zažili během akce i jednu nestandardní událost, když zachránili ženu před sebevraždou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nová zastávka ŽSR v Handlovej tento rok nebude

Železničná zastávka na sídlisku Morovnianska cesta v Handlovej tento rok ešte stáť nebude. Železnice SR (ŽSR), ktoré stavbu zabezpečia, plánujú vyhlásiť súťaž na dodávateľa prác až budúci rok, uviedla pre TASR ich hovorkyňa Martina Pavliková.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Do prázdných nádraží chce SŽDC nastěhovat úřady

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) plánuje do nádražních budov nastěhovat státní úředníky. Program na oživení mnohdy prázdných a chátrajících budov má jít ruku v ruce s jejich opravami, řekl náměstek generálního ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola. Přestože nádraží stále patří Českým drahám, správa železnic už o možném využití nádraží ze strany státních institucí vyjednává s Úřadem pro zastupování státu ve věcích majetkových.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Seniori v IDS BK bezplatne aj bez čipovej karty

Koordinátor Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja (IDS BK) informoval o predbežnom súdnom opatrení, ktorým sa dočasne rozširujú možnosti bezplatnej prepravy pre osoby s vekom 70 alebo viac rokov. Okrem SeniorPasov, ktoré si cestujúci vybavovali v závere minulého roka, môžu na preukázanie bezplatnej prepravy predložiť aj občiansky preukaz.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD koupily ztrátovou firmu na „nádražky“

České dráhy ovládly sto procent akcií ve firmě ČD Restaurant, ve které dosud držely podíl ve výši 40 %. Za zbývající akcie zaplatily 22,7 milionů korun, tedy sedminásobek prodělávající firmy. Jenže dráhy teď nevědí, co s firmou budou dělat dál.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žst. Dolný Hričov sa rušiť nebude

Rada by som Vás poprosila o vyjadrenie. Čítala som si stanovisko ŽSR k téme rušenia železničnej stanice v Dolnom Hričove  na vašej stránke a chcela by som Vás poprosiť ešte o doplnenie informácií. Kedy bude zastávka v Dolnom Hričove definitívne zrušená? Teda kedy sa prestane využívať? Aké plány má ŽSR s budovou železničnej stanice, ktorá sa bude rušiť?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

ÚOHS zkoumá tendr na wi-fi pro ČD railjety

Výběrovým řízením Českých drah na montáž bezdrátového internetového připojení do vlaků Railjet se začal zabývat antimonopolní úřad. Informuje o tom deník Dnes, podle kterého zakázku od železničního dopravce získalo jako jediný zájemce sdružení firem ČD-Telematika a Simac.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Zvyšovanie platov u ŽSR

Dobrý deň, rada by som sa opýtala k téme zvyšovania mzdy, konkrétne o výsledkoch kolektívneho vyjednávania v oblasti rastu základnej mzdovej tarify, prípadne iných peňažných bonusov tak pre rok 2015 ako aj 2016. Prosím o percentuálne vyhodnotenie a rozpis konkrétnych bonusov, ak budú zahrnuté.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Trať z Mnichova do Prahy je jako z 19. století

Premiéři Česka a Bavorska [...] jednali o zlepšení dopravního spojení. Podle Sobotky Česko intenzivně investuje do modernizace tratě mezi Prahou a Plzní a od roku 2020 chce modernizovat i trať z Plzně přes Domažlice na státní hranice. Premiér vyjádřil přesvědčení, že Bavorsko zkvalitní i svůj úsek trati až do Mnichova.

Celou zprávu najdete na této stránce.